×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Orbán Viktor: A nyájimmunitás nem véd meg a vírustól

 

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Az összes oltóanyag alkalmas arra, hogy megvédjék az embereket

Még mindig magas az aktív fertőzöttek száma, és jelen van az a tévhit, hogy a nyájimmunitás majd megvédi azokat, akik nem veszik fel az oltást, de ez egy olyan vírus, ami itt fog maradni közöttünk, ezért előbb-utóbb mindenki meg fog fertőződni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
A kormányfő szerint az emberek egyetlen módon tudják védeni saját magukat, ez pedig a vakcina, ezért Orbán Viktor mindenkit arra kért, hogy vegye fel az oltást.
A vírusmutációkkal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy az indiai változattal kapcsolatban az a szakmai álláspont, hogy a Magyarországon használt összes oltóanyag alkalmas arra, hogy megvédjék az embereket.

Júliusban lesz uniós egységes igazolvány

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, nekünk már lehetőség az utazás. Magyarország egymás után köti a kétoldalú megállapodásokat, ami szabaddá teszi a mozgást. A nyugati világ még ki sem nyitott: nincs védettségi igazolványuk, maszkban járnak, kijárási korlátozás van érvényben.

Nyugaton még nem értek oda, ahol mi vagyunk” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy várhatóan csak júliusban lesz uniós egységes igazolvány. „Nincs olyan ország, amely elzárná magát a turisták előtt” – mondta.

„Engem is kínai vakcinával oltottak be, és mégis utazhatok” – tette hozzá.

Úgy tűnik leszorítottuk a földre a vírust

Jelenleg a védekezésről állunk át a gazdaság újraindítására. Amikor a járvány csúcsra járt, akkor a védekezés volt a fontos. Nemcsak az egészségügyben, de a gazdaságban is.

Most úgy tűnik leszorítottuk a földre a vírust. Így most jött el az idő, hogy újraindítsuk a gazdaságot.” Hozzátette, mindenkit megviselt a járvány, sokan otthon maradtak, megváltozott a munkavégzésük, elvesztették az állásukat. „A vállalkozóknak is vissza kell nyerniük a vállalkozó kedvüket”.

Az év második fele az újraindításról szól majd, ehhez igazítják a jövő évi költségvetést is – magyarázta.

Éjszakai puhítás az EU-csúcson

A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta, az EU-s csúcson sokszor éjszakába nyúlóan tárgyalnak, aminek pontos okát nem tudni, talán egyfajta tárgyalási technika lehet, a kifárasztás lehet a cél, hogy egyezségre jussanak a résztvevők.

A klímavédelmet mindenki fontosnak tartja, de a mindenki különböző startról indul: vannak gazdag és szegény országok, így mások a célok.

Az a gondolat, hogy a klímaváltozás árát az emberekkel fizettessük meg, az Nyugaton természetes, de Magyarországon évekig küzdöttünk azért, hogy a rezsit leszorítsuk” – magyarázta.

A klímavédelem szétterítése nem fogadható el – tette hozzá Orbán Viktor. Mi azt valljuk, hogy fizessenek a klímarombolók, a nagy cégek. Másfél hónap múlva jön ki az Európai Bizottság a 12 pontos klímatervezettel, és akkor kezdődik meg a vita.

Akkor kell majd megvédeni a magyar emberek érdekeit, rezsiharcot kell majd vívnunk, hogy megvédjük a magyarok érdekeit.

Szövetséges lehet a spanyol VOX párt

Magyarországra látogatott Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke, parlamenti képviselő, akit csütörtök fogadott a Karmelita kolostorban.

Európai ügyekről beszéltünk, két fő témáról, a klímavédelemről és a migrációról. Abban egyetértettünk, hogy Magyarország klímabajnoknak számít, de azt is megbeszéltük, hogy amikor a magyar kormány kerítést épített a határra, a spanyol kabinet ingatta a fejét, ma azonban háromszor magasabb a kerítésük, mint nekünk.

Brit–magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolat

Boris Johnsonnal és a britekkel régen sok dologban értettünk egyet, mióta elmentek, nehezebb is lett a helyzetünk.

A brit tárgyalásairól azt mondta, rossz, hogy a britek távoztak az unióból, mivel sok kérdésben egyetértettek. Orbán Viktor közölte, hogy Európából nem mentek ki, csak az unióból. Brit–magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatot kell kialakítani a pénteki egyeztetésen.

Kitörölhetetlen „vakuélmény”

Az őszödi beszéd nem felejthető el, egy „vakuélmény”, mert mindig emlékezni fogunk rá.

Mindig megdöbben az ember, nemcsak azért, mert fájdalmas, hanem aki miatt ez történt, még mindig ott van a politikában. Még nekem is mellbevágó élmény” – mondta.

A főpolgármester háta mögött újjáalakult a Gyurcsány-kormány, ez egy különleges jelensége a magyar politikának” – tette hozzá.

​Nem kell félteni a fiatalokat, megvan a magukhoz való eszük, ha valami érdekli őket, akkor utána tudnak menni. Mi, szülők pedig azért vagyunk, hogy elmondjuk nekik, hogy mi történt 15 éve.

Ötvenhatról sem tanítottak az iskolában, mégis mindent tudtunk” – hangsúlyozta.

Befejezésként Orbán Viktor elmondta, hogy reméli, minden gyermeknek jól telik majd a gyereknap.

A címlapfotó illusztráció.