Orbán Viktor: Nem kell többet maszkot viselni az utcán

 

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban bejelentette, hogy kilenc enyhítésről döntött az operatív törzs.

A hétvégén minden számítás szerint elérjük az ötmillió beoltottat, ami azt jelenti, hogy a járvány harmadik hullámát legyőztük, Magyarország ma a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb, mint bármelyik európai uniós ország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő elmondta, hogy

az ötmillió beoltott elérésekor a kijárási tilalom megszűnik, csakúgy mint az üzletek és az éttermek nyitvatartási korlátozása, és eltörlik a kötelező maszkviselést a köztereken.

Orbán Viktor bejelentette, hogy szabad a sport a közterületeken, a magán- és családi rendezvény 50 fő részvételével, a lakodalmak pedig 200 fő részvételéig korlátozás nélkül megtarthatók. Szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket külön teremben lehessen megtartani.

A jövőben szabad a kültéri események szervezése, de itt életben marad az 500 fős korlát, és zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rendezvényeken – mondta a kormányfő, és hozzátette, hogy a zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása.

A 16–18 éves korosztály beoltott tagjai mostantól szabadon – felnőtt kíséret nélkül – mehetnek rendezvényekre.

Van egy életciklusa az oltási kedvnek. Volt egy szakasz, amikor felfutott, aztán a 16–18 évesek beoltásakor is fellendült. Most viszont lelassult, naponta 5–10 ezer ember regisztrál. Éppen ezért is kell fenntartani egyes korlátozásokat. Ha ötmillió ember be is van oltva, még mindig van hárommillió, aki veszélyeztetett helyzetben van – hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette, ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy

a szomszédos országokban még nem olyan magas az átoltottság, mint Magyarországon, és még a mutáns vírusok is fenyegetnek.

Az eddig már beadott oltásokon kívül van még Pfizerből hétmillió, Modernából kétmillió, valamint Janssenből és AstraZenecaból is több mint négy-négy millió. Ha tehát szükség lesz a harmadik oltásra is, akkor is lesz elegendő vakcina, nem kell újabbakat beszerezni, ezért sem vesz részt Magyarország a következő uniós vakcianbeszerzésben.

Ezzel párhuzamosan épül a magyar vakcinagyár is, amely már 2022-ben megkezdheti a magyar fejlesztésű oltóanyag előállítását. Így vakcinagyártásból is önellátók lehetünk – közölte Orbán Viktor.

Az ellenzék nem támogatta a rendkívüli jogrendet. A hárommillió még  nem beoltott ember és a vírusmutánsok miatt azonban még fenn kell tartani, hogy bármikor gyors döntést lehessen hozni. A miniszterelnök elmondta, bíznak benne, hogy a nyáron a rendkívüli jogrend véget ér.


Jelenlegi formájában marad a hitelmoratórium

A kormány döntött arról, hogy meghosszítja a hitelmoratóriumot. A moratóriumnak két nagy kedvezményezettje van: a vállalkozások és a családok. A középosztálynak, a kis fizetésű embereknek szükségük volt erre – emelte ki Orbán Viktor.

Azért hosszabbították meg most a moratóriumot, hogy eldönthessék, nyugodtan, hogy mi lesz szeptember elsejétől, hogy kerül majd kivezetésre a moratórium. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a kispénzű emberek csak úgy egyből lemondjanak a hitelmoratóriumról. A támogatásra szorulókat támogatni kell – húzta alá a kormányfő.


Fenomenális negyedév következhet

Orbán Viktor miniszterelnököt nem lepte meg a magas GDP-érték. Elmondta, mindig nagyobb növekedésre számít, mint a szakértők vagy Varga Mihály pénzügyminiszter. Éppen ezért egy fenomenális második negyedévi eredményt vár, hiszen lassan többen dolgoznak most, mint a járvány előtt. A következő hónapokban pedig még többen fognak belépni a munkaerőpiacra, még több magyarnak lesz munkája.

Ötmillió beoltott után újabb szakasz következik, a gazdaság újraindítása. Hamarosan megkezdik a 2022-es minimálbér megállapítását. Munkaalapú gazdaság van Magyarországon, így a gazdaságpolitika is ezt kell hogy szem előtt tartsa és segítse.


Világos az ellenzéki szereposztás

Az ellenzék a jövő évi választások tükrében támadja a jövő évi költségvetést. Ugyanakkor megvan náluk egy bizonyos szereposztás: Gyurcsány Ferenc a főszereplő, aki mindenkit irányít, Karácsony Gergely főpolgármester a mellékszereplő, illetve van még a feleség és a bohóc is. A bohócokat viszont nem szabad komolyan venni.


Nem csak bátorságra és kiképzett katonákra van szükség

Ma van a honvédem napja. A honvéd mindig kell, mert a honvéd több mint a hadsereg. A honvéd mindig a hazát védi. A haza védelme könnyebb a NATO-tagsággal, azonban ne álltassuk magunkat. A NATO-tagság nem ment fel az alól, hogy az országnak saját hadserege, katonái, honvédei legyenek. A honvédek felesküsznek arra, hogy minden áron, akár az életük árán is megvédik a hazát. Ilyen esküt nem tesz senki más az országban – fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette, nemcsak bátorságra és kiképzett katonákra van szükség, hanem mérnökök, orvosok, vegyészek is kellenek a katonaságnak. Éppen ezért ezt a területet is fejleszteni szeretnék a közeljövőben.

A címlapfotó illusztráció.