×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Karácsony Gergely blokkolja a top 500-as egyetem megépítését

 

A főváros vezetése a Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel hétfőn folytatott megbeszélésen megismert információk alapján „különösen” nem támogatja a Fudan Egyetem megépítését Budapesten, és „különösen” nem a diákváros területén – mondta sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) IX. kerületi polgármester többórás megbeszélést folytatott Palkovics Lászlóval a kínai egyetemről.

A főpolgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a tárgyalás „hosszú és eredménytelen” volt. Eddig a kormány nem osztotta meg a kínai egyetemmel kapcsolatos elképzeléseit, most pedig kiderült, hogy „amit eddig gondoltunk, sajnos az az igaz”, több mint 500 milliárd forint magyar közpénzből egy kínai elit magánegyetem épül a diákváros területén. A diákváros pedig összezsugorodik, a 8000 kollégiumi férőhely „embertelen”, zsúfolt körülmények között valósulhat csak meg.

Karácsony Gergely emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2019-ben az önkormányzati választások után azt mondta, annak eredményét a kormány elfogadja, és Budapesten nem lesz beruházás a főváros vezetésének akarata nélkül.

Akkor pedig Fudan-beruházás nem lesz, mert azt a főváros vezetése nem támogatja – jelentette ki Karácsony Gergely.

Azt mondta: Budapest, a IX. kerület és a kormány között konszenzussal létrejött, 2019. december 12-én aláírt megállapodásban szó sem esik egyetemről, ennek a módosításához pedig szintén konszenzusra van szükség.

Karácsony Gergely szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) „elüldözése” után nehéz komolyan venni, hogy a kormány nyitottan várja ide a világ bármelyik egyetemét. Mint mondta, megkérdezte Palkovics Lászlót, megkeresték-e az egyetemi rangsorokban a Fudan előtt álló egyetemeket, hogy akarnak-e 540 milliárd forintért Budapestre jönni. Nem kerestek meg senkit – tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony elmondta: a főváros korrekt együttműködésre törekszik a kormánnyal, az eddigi megállapodásokat betartja, a kormánynak viszont el kell fogadnia, hogy a korábbi konszenzusos megállapodást a főváros nem akarja felrúgni. A főváros vezetése minden jogi és politikai eszközt felhasznál azért, hogy „a diákváros megépüljön, a Fudan pedig ne” – mondta.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere a hétfői megbeszélésről azt mondta: Palkovics László ahhoz kérte az egyetértésüket, hogy a Fudan Egyetem a diákváros „kisöprésével” épülhessen meg. Kérdésre válaszolva közölte, 26 helyett legfeljebb csak hét hektáron épülhetne meg a diákváros.

„Június elején konzultáljunk a kínai egyetemről!” – tette hozzá Baranyi Krisztina.

A címlapfotó illusztráció.