Hétfőn dönthet az Országgyűlés a koronavírus-törvény meghosszabbításáról

 

Ötnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő héten. A képviselők szerdától péntekig 30 órás időkeretben tárgyalják a kormány 2022-es költségvetési javaslatát.

Az ülés hétfőn 13 órakor a közelmúltban elhunyt Kovács Gábor korábbi KDNP-s képviselőre emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően az interpellációkra és az azonnali kérdésekre egy-egy óra, míg a kérdésekre további 30 perc áll rendelkezésre.

Kedden a napirend előtti felszólások után tartják a szavazásokat. A képviselők ekkor egyebek mellett dönthetnek a koronavírus-törvény hatályának meghosszabbításáról is. Az ülésnap további részében négy általános vitát bonyolítanak le. Terítékre kerül például az egyszülős családok életkörülményeinek javításáról szóló kormányzati előterjesztés, valamint a kabinet adómódosítási elképzelései is.

A 2022-es költségvetés tárgyalása szerda reggel 8 órakor, a pénzügyminiszter 40 perces nyitóbeszédével kezdődik, amelyet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Költségvetési Tanács (KT) elnökének 30-30 perces felszólalása követ. A frakciók vezérszónokai szintén 30-30 perces beszédeket tarthatnak, amelyek után a képviselők összesen legfeljebb hét és fél órában szólalhatnak fel.

Csütörtökön további 13 órás, míg pénteken újabb 6 órás időkeret áll rendelkezésre a jövő évi költségvetés általános vitájában.

A pénzügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a gazdaság újraindítása a 2022-es büdzsé leghangsúlyosabb eleme, ugyanakkor a jövő évi költségvetés is megőrzi a kormány eddigi értékeit: a családok védelmét, a gyermeket nevelők támogatását és az idősek megbecsülését.

Varga Mihály közölte, a kormány 2022-ben dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, GDP-arányosan 5,9 százalékos hiánycél és 79,3 százalékos államadósság mellett.

A parlament ülése a paksi atomerőmű bővítéséhez felvett hitel folyósításának módosításáról szóló javaslat általános vitájával ér véget pénteken.

A címlapfotó illusztráció.