Déjà vu: Gyurcsányék ezúttal is fűt-fát megígérnek – Korábbi taktikáját követi a bukott miniszterelnök

 

A legfrissebb felmérések szerint a magyarok 70–80 százaléka elutasítja, hogy Gyurcsány Ferenc fontos pozíciót töltsön be – mondta az M1-en a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel szerint a DK elnöke ezért tol maga elé baloldali miniszterelnök-jelölteket, akik helyette elindulnak, és aztán ha a helyzet úgy hozza, a helyükre lép – közölte az M1 Híradója.


Megágyazott jövőbeni politikai törekvéseinek a DK elnöke, amikor arról beszélt a parlamentben, hogy legyen bármilyen kérdés is a baloldalon, a válasz mindenre az lesz, Gyurcsány Ferenc. Nyilatkozata azért figyelemre méltó, mert fél évvel korábban még azt állította: nem lesz miniszterelnök és házelnök sem, ha a baloldal nyerne.


Nem először fordul elő ilyen forgatókönyv a baloldalon. 2004-es hivatalba lépéséig ugyanis Gyurcsány Ferenc azt állította:

nem állt szándékában politikai pályára lépni, ám a sors – és még inkább Medgyessy Péter megbuktatása – megváltoztatta ezt az álláspontját.

„Tiszta és nemes küzdelmet kívánok. Ha jómagam ezt a küzdelmet miniszterelnök-jelöltként segíthetem, úgy vállalom a megmérettetést” – fogalmazott Jakab Péter a Jobbik elnöke.

Az ellenzéki előválasztásra készülő baloldali pártok az elmúlt hónapokban egymásra licitálva álltak a nyilvánosság elé, hogy bejelentsék: indulnak a szivárványkoalíció közös miniszterelnök-jelölti posztjáért. Gyurcsány Ferenc azonban már az elején megüzente a forgatókönyvet.

Én most úgy látom, hogy közülünk – ezer szempontot figyelembe véve – messze a Klára a legjobb és legalkalmasabb” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A Gyurcsány által leosztott szereposztás a hétvégére lett majdnem teljes.

A nagy bejelentésen a DK-elnök nem vett részt. De ígéretekben felesége, Dobrev Klára sem szűkölködött. „Ingyen kaphat vizet, gázt, villanyt…” – a DK azóta törölte ezt a bejelentést a közösségi oldaláról, azt azonban továbbra is ígéri Dobrev Klára, ha ő kerül majd kormányra, akkor visszaállítja a korábbi, szocialisták által bevezetett nyugdíjszámítási rendszert.

„2022 után az új köztársasági kormány újra be fogja vezetni a nyugdíjak svájci indexálását, hogy együtt tudjanak nőni a bérek és a nyugdíjak” – közölte Dobrev Klára.

Hasonló reformkort hirdetett Gyurcsány Ferenc a 2006-os választási győzelemért cserébe, majd a beígért adócsökkentésből adóemelés lett. A gáz 30 százalékkal, a villany 10–14 százalékkal, az egészségügyi hozzájárulás 2 százalékkal nőtt, a középső áfakulcs pedig 15-ről 20 százalékra emelkedett.

Később pedig elvették a 13. havi nyugdíjat is.

Egyedül Karácsony Gergely vár még a bejelentéssel, amit régóta lebegtet. „A párbeszédes Karácsony Gergely színre léptetésével Gyurcsány Ferenc a 2002 utáni taktikáját frissíti újra” – jelentette ki Deák Dániel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1-nek azt mondta: a DK elnöke Medgyessy Péterhez hasonlóan Karácsony Gergelytől is át akarja majd venni a kormányfői széket. A bukott miniszterelnöknek azonban szembe kell néznie elutasítottságával.

„A legfrissebb felmérések ilyen 70–80 százalék között van azoknak az aránya a magyar társadalomban, akik nem szeretnék őt fontos pozícióban látni. Tehát értelemszerűen olyan embereket, olyan személyeket kell maga elé tolni, miniszterelnök-jelöltként megnevezni, akik helyette el tudnak indulni ebben a megméretésben. Ugye Dobrev Klára egyértelműen, mivel a felesége, a DK egyik prominens politikusa, a legfontosabb szövetségese ebben a kérdésben, de Karácsony Gergely kapcsán is azt látjuk, hogy már egy jól bejáratott kapcsolat, egy működési modell van kettejük között” – fejtette ki.

Deák Dániel azt mondta: a baloldali előválasztásnak igazi tétje nincsen, egyetlen célja az, hogy mozgósítsák a 2022-es választásra az ellenzéki szavazókat.