×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

„Dobrev Klára indulása csak politikai blöff Gyurcsány Ferenc részéről”

 

Egy ünnep lesz a baloldali előválasztás – erről beszélt a DK-s Varju László a parlamentben. Több elemző viszont úgy látja, hogy blöff az egész, és Gyurcsány Ferenc DK-elnök már régen eldöntötte, hogy nem a felesége, hanem Karácsony Gergely főpolgármester lesz a közös miniszterelnök-jelölt. A Fidesz szerint mindent elmond a a baloldali pártokról, hogy a járványhelyzetben is a hatalmi harcokkal foglalkoznak – hangzott el az M1 Híradójában.

Alig pár órája jelentettem be, hogy indulok a DK miniszterelnök-jelöltjeként, és már több ezer támogató üzenet érkezett tőletek” – Gyurcsány Ferenc felesége ezzel a bejegyzéssel kezdett saját maga népszerűsítésébe vasárnap este a közösségi oldalán.

Pártja, a Demokratikus Koalíció sem késlekedett, a Facebookon megjelentek a Gyurcsány Ferenc feleségét reklámozó DK-s fizetett hirdetések.

A bejelentés után pedig szinte azonnal elindult a Dobrev Klárát támogató aláírásgyűjtés is.

Bár a vasárnapi bejelentésben Dobrev Klára arról beszélt, hogy készen áll egyesíteni az ellenzéket,

elemzők szerint indulása csak politikai blöff Gyurcsány Ferenc DK-elnök részéről.

Dobrev Klára és az előválasztáson szintén induló Jobbik-elnök, Jakab Péter körül számos vita van az ellenzéki oldalon, így előfordulhat, hogy a folyamatokat irányító Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergely javára változtatott a forgatókönyvön – erről beszélt az M1-en a Századvég egyik vezető elemzője.


Karácsony Gergely korábban miniszterelnök-jelölti indulásához az előválasztás megtartását szabta meg feltételként. Ehhez a jobbikos Jakab Péter, a Momentum elnöke, Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Pálinkás József az Új Világ Néppárt színeiben, és most Dobrev Klára, a DK EP-képviselője indulásával meg is lennének az ellenfelei.

A Telex információi szerint

a Párbeszéd, az MSZP és az LMP által támogatott Karácsony Gergely már el is döntötte indulását,

a járványhelyzet miatt azonban legalább júniusig vár a bejelentéssel.

A politikai elemzők vélekedésével egybevág az is, hogy a szocialisták néhány napja jelentették be: ismét a Párbeszéddel közösen indulnak az előválasztáson. Csakhogy a törpepárt egyik társelnökét, Szabó Tímeát rögtön a 10. választókerület jelöltjeként nevezték meg.

Az MSZP-sek körében népszerű Kunhalmi Ágnest pedig ismét Pestszentlőrinc, Pestszentimrén indítják.

„A baloldalt egy személyben irányító Gyurcsány Ferenc rég eldöntötte, hogy Karácsony Gergely lesz a közös jelölt”

erről írt nemrég az Origo is.

A lap szerint az előválasztás egyetlen célja, hogy Karácsony Gergelyt hozzák ki győztesként, aki – mint írják – korábban tanácsadóként és a budapesti városháza pozícióosztásai során is bizonyította lojalitását.

Az Origo megjegyzi: a baloldalt teljes mértékben befolyása alatt tartó Gyurcsány Ferenc úgy vélhette, hogy

túl átlátszó lenne feleségét megtenni közös jelöltnek, ezért döntött Karácsony Gergely mellett.

Hétfőn a parlamentben a DK-s Varju László is megkezdte a Gyurcsány-párt előválasztási kampányát. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a baloldali pártokról mindent elmond,

hogy a járványhelyzetben is a hatalmi harcokkal foglalkoznak.

Hollik István korábban azt közölte: a DK elnöke már rég kiosztotta a szerepeket 2022-ig. Éppen ezért szerinte

mindegy, ki lesz a közös jelölt, Gyurcsány Ferenc akkor váltja majd le, amikor hatalmi érdeke ezt kívánja.

A címlapfotó illusztráció.