Róna Tamás főrabbi szerint megengedhetetlen kijelentést tett a védettségi igazolványról a jobbikos politikus

 

Megengedhetetlennek nevezte a jobbikos Szilágyi György kijelentését Róna Tamás főrabbi. Az ellenzéki politikus a védettségi igazolvány kapcsán tette fel a kérdést: „Akinek nincs védettségi igazolványa, azt koncentrációs táborba zárják?” A ma már a baloldali ellenzékbe belesimuló Jobbik politikusai korábban több antiszemita kijelentést is tettek.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában felidézték, hogy a jobbikos Szilágyi György bírálni akarta az oltás után kapott védettségi igazolványt, ezért úgy fogalmazott, hogy ez egy kirekesztő dolog. „Akinek nincs ilyen igazolványa, azt koncentrációs táborba akarják zárni?” – kérdezte a jobbikos politikus.

A kijelentés kapcsán Róna Tamás főrabbi felidézte, hogy a második világháború a 20. század legfájdalmasabb és legnehezebb időszaka volt. Ezen belül a koncentrációs táborokat „az embertelenség középpontjának” nevezte, ahol emberek millióit gyilkolták meg, azért mert a vallásuk más volt, vagy mert másként látták a világot.

„Úgy vélem, hogy ez egy olyan megengedhetetlen véleménynyilvánítás, amelyet a 21. században egy véleményformáló nem engedhet meg” – reagált Róna Tamás főrabbi, a jobbikos politikus kijelentésére. Róna Tamás kiemelte, hogy a járvány idején feleőséggel tartozunk egymásnak „és az oltás az amely ezt biztosítani tudja, így ezt is szem előtt kell tartani”.

Az oltással pedig meg tudjuk védeni egymást

– húzta alá a főrabbi.

A műsorban felidézték a Jobbik korábbi antiszemita és holokauszt-relativizáló kijelentéseit, és azt, hogy korábban egyik politikusok meggyalázta Budapesten a Duna-parti holokauszt emlékművet, és beleköpött az ott lévő cipőkbe, mely az ott kivégzett zsidóknak állít emléket.

„Antiszemita, rasszista szervezeteknek nincs helye Európában”

– emelte ki Róna Tamás.

Az is elhangzott, hogy Nyugat-Európában például Franciaországban, Németországban, vagy Hollandiában egyre több fizikai támadás ér zsidó embereket. Például az iskolába járó gyerekeket megtámadják, a rabbikat pedig megdobálják.

– Európa nyugati felében egyre nehezebb helyzetbe kerül a vallásos zsidó közösség. Ebből kifolyólag verbális, vagy fizikai támadásoknak is ki vannak téve a zsidó emberek – mutatott rá a főrabbi.

„Magyarországon, a kormányzatnak hála, egy nagyon biztonságos térben tudjuk gyakorolni a vallási életünket, amiért a hazai zsidó közösség nagyon hálás, mert Európa terét figyelve, ez a béke szigete a zsidó közösségek számára” – zárta gondolatait Róna Tamás főrabbi.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

A címlapfotó illusztráció.