Karácsonyék nullaszázalékos béremelést javasolnak, jöhet a BKV-sztrájk

 

A Karácsony Gergely vezette főváros nem tervez béremelést a BKV-nál, ami miatt április végén, akár többnapos sztrájk is kialakulhat – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke az adásban emlékeztetett, hogy hatszázalékos béremelést követelnek, amit szerénynek nevezett. Mint mondta, ez mindössze az inflációt és az áremelkedéseket kompenzálná.

„Amikor elkészült a költségvetés, akkor a főváros olyan üzleti terveket kért be a felügyelete alá tartozó cégektől, ami nullaszázalékos bérfejlesztést tartalmazott” – hangsúlyozta. Kiemelte, a sztrájk senkinek sem célja, csupán egy végső eszköz, amivel reméli, hogy nem kell élniük.


Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a műsorban rámutatott, hogy

a főváros gazdálkodása a járványhelyzet miatt sokkal nehezebben átlátható,

hiszen nem működik a közgyűlés. „Már a tavalyi, a Karácsony Gergely vezette koalíció által megalkotott első költségvetésben is látszott, hogy bizonyos területeken visszavágtak, pedig akkor még sehol sem volt a pandémia” – idézte fel.

Szerinte számos területről jelentős forrásokat vontak el, ilyenek a fejlesztések, útépítések vagy a szociális területek. Láng Zsolt jogosnak nevezte a szakszervezetek igényét, hogy ne legyen reálbércsökkenés.

„Ehhez képest a főváros eleve nullával kalkulál és meg sem próbál ebből elmozdulni” – hangsúlyozta.

Úgy véli, hogy ez különösen annak fényében érdekes, hogy mindig nagyon szépeket tudtak ígérni a választási kampányban Karácsonyék, sőt, „vadul kiálltak” a szakszervezetek mellett, és követelték az akkori vezetéstől a néha irreális béremeléseket.

„Most, hogy ők vezetik a fővárost, nulla százalékot ajánlanak a dolgozóknak” – húzta alá.

Arra a felvetésre is reagált, miszerint a kormány segítsége nélkül nem tud emelni a főváros. Láng Zsolt emlékezetetett, hogy

Magyarországon az egyetlen közlekedési vállalat, amelyet a kormány direktben támogat, az a BKV.

Idén is 12 milliárdot kapott a kormánytól a közlekedési vállalat. „A hatszázalékos béremelés ehhez képest 8 milliárd forintot jelent” – húzta alá.

A kormánypárti politikus arra is rámutatott, hogy állítása szerint a fővárosnak meglennének a forrásai a béremeléshez, de „számtalan helyen folyik ki a főváros pénze”.

Példáként az évi 1,3 milliárd forintból gazdálkodó Budapest Brand Zrt.-t hozta fel, amely a főváros reklámcége, és amelynek fő feladata a turisták idecsalogatása lenne. A pandémia miatt most nincsenek turisták, mégis tetemes a cég költségvetése.

Emlékezetes az a reklámtender is, amit jogszabályellenesen nem hirdetett meg a főváros évente  egymilliárd kiesést okoz.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

A címlapfotón Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója, Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes