Karácsony lehet az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje

 

Bár Karácsony Gergely főpolgármester még nem jelentette be, hogy elindul az ellenzéki előválasztáson, májusig ezt feltehetően megteszi, ebben az esetben pedig ő lehet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje a 2022-es parlamenti választáson – értesült baloldali forrásokból a Magyar Nemzet.

– Ha megosztó személyisége miatt Dobrev Klára mégsem indul el a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán, úgy Gyurcsány Ferencék beállhatnak Karácsony Gergely mögé, „ha meg tudnak egyezni vele” – értesült a Magyar Nemzet.

A lap baloldali forrásai szerint amennyiben decemberig nem tudják megtartani az előválasztását, úgy mindenképpen a pártelnökök alkuján dől el, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója.


Ugyan Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András és Jakab Péter is bejelentette már, hogy megméreti magát a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán, a térfélen igazából mindenki arra vár, hogy erről

végre Karácsony Gergely és Dobrev Klára is hivatalos döntést hozzon.

Bár a főpolgármester egyelőre még lebegteti az indulását, ez lényegében biztosra vehető – hangoztatták egybehangzóan a Magyar Nemzetnek a baloldal belső folyamataira rálátó források.

Szerintük Karácsony ezt legkésőbb májusig megteszi, tehát bejelenti, hogy elindul az előválasztáson.

Ugyancsak egyetértés volt köztük abban, hogy ha megméreti magát, egészen biztosan Karácsony nyeri az előválasztást, így a lap forrásai ennek tulajdonították, hogy Dobrev még hezitál az indulásán.

– Klára tehetséges politikus és egy bizonyos körben nagyon népszerű, országos szinten viszont megosztóan hat a személye – magyarázták az informátorok, akik szerint az immár hivatalosan is kétfordulósra tervezett előválasztáson Dobrev biztosan alul marad Karácsonnyal szemben.

Hangoztatták: ez a legerősebbnek számító DK számára olyan presztízsveszteség lenne, amit a párt aligha kívánna magának főként a közös listáról szóló leendő tárgyalások tükrében.

Azt ugyanakkor kizártnak tartották, sőt egyikük egyenesen

öngyilkosságnak nevezte, hogy Dobrev Klára helyett a DK más párttagot küldene az miniszterelnök-jelölti előválasztásra.

Szerintük így ha Gyurcsány Ferencék mindenképpen saját jelöltet akarnak állítani, az egy civil lehet majd.

Hozzátették, hogy ha a járványhelyzet, vagy egyéb technikai okok miatt decemberig nem tudják elkezdeni az előválasztást, akkor pártelnöki találkozón, alkufolyamat eredményeként dől majd el, hogy ki lesz a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje.

Mivel állításuk szerint ezt el akarják kerülni, főként MSZP-s és momentumos források tartották valószínű forgatókönyvnek, hogy ha Gyurcsány Ferencék „meg tudnak egyezni” Karácsonnyal, úgy

a DK „simán beáll” a főpolgármester mögé.

Mint ismert hasonló történt a 2019-es önkormányzati választás előtt.

Akkor Gyurcsány Ferenc eleinte támogatta Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét, majd kijelentette, hogy mégsem tartja alkalmasnak a posztra, ezért a DK Kálmán Olgát indította a megméretésen. Végül bár Karácsony nyert, Gyurcsány Ferenc teljesen „körbebástyázta” őt az embereivel a Városházán és a közgyűlésben is, ezért a Magyar Nemzet szerint

a főpolgármester szinte semmilyen komoly döntést nem tud meghozni a volt miniszterelnök jóváhagyása nélkül.

A lap felidézi, hogy Karácsony kampányfőnöke, kommunikációs igazgatója például Gál J. Zoltán, aki korábban Gyurcsány kormányszóvivője volt, helyettes pedig Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja.

Hozzátették, hogy a budapesti cégek vezetőségébe szintén Gyurcsány olyan „régi, kipróbált emberei” kerültek, mint Draskovics Tibor, Katona Tamás, Kolber István vagy Szabó Zoltán.

A címlapfotó illusztráció.