Korrupcióval vádolja, lemondatná MSZP-s képviselőtársát Terézváros momentumos polgármestere

 

Lemondásra szólította fel Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere Bálint György MSZP-s önkormányzati képviselőt, akit azzal vádol, hogy egy másik szocialista politikussal együtt „fiktív szerződéssel több, mint 14 millió forintot akartak kivenni a terézvárosi emberek zsebéből”. A szálak a 2010 előtti MSZP–SZDSZ-es kerületvezetés alatti ingatlanpanamáig nyúlnak vissza.

 

Egyetlen párt sem vállalhat közösséget olyan tagokkal, akik a bíróság szerint is valószínűsíthetően fiktív szerződéssel több, mint 14 millió forintot akartak kivenni a terézvárosi emberek zsebéből. Éppen ezért én azt gondolom, amíg nem tisztázza magát,


Bálint Györgynek le kell mondania az önkormányzati tisztségeiről.

Amennyiben Bálint György nem teszi meg ezt a lépést, úgy a veszélyhelyzet elhárultával, amikor a testület először ülésezhet, azonnal képviselőtársaim döntését kérem a tisztségeiből való visszahívásról” – írta a Facebookon Soproni Tamás, Terézváros Momentumos polgármestere.

A városvezető felidézi, hogy megdöbbent, mikor augusztusban a bíróságtól arról értesült, hogy egy, az ingatlanpanamákhoz kapcsolódó végrehajtási eljárásba egy jelenlegi MSZP-s képviselő, Bálint György be szeretne csatlakozni, hivatkozással egy régi kölcsönügyletre közte és Hatvani Csaba, az MSZP jelenlegi terézvárosi elnöke között.

„A Fővárosi Törvényszék jogerős döntését januárban kaptuk meg, melyben kimondta: a Hatvani Csaba ellen folyó végrehajtásba Bálint György, az MSZP jelenlegi terézvárosi képviselője valószínűsíthetően egy, a Hatvani Csabával kötött fiktív kölcsönszerződésre hivatkozással, jogellenesen akart bekapcsolódni. A valószínűsíthetően jogellenes bekapcsolódás Bálint György részéről több mint,

14 millió forintos kárt okozhatott volna az önkormányzatnak”

– folytatta bejegyzését Soproni Tamás.

Szerinte az, hogy az MSZP-s Bálint György a bíróság vélelmezése szerint egy fiktív szerződéssel próbálta menteni az MSZP kerületi elnökének vagyonát a kerületi emberek kárára, „nem egyszerű ügyeskedés, sokkal súlyosabb ügy annál, és nem egy meggondolatlan tett, hanem tudatos és szándékos bűn.”

A polgármester bejegyzése végén a fent már idézett

lemondásra szólította fel ellenzéki politikustársát.

Az ügy előzménye, hogy a Telex éppen a napokban idézte fel: a szocialista képviselő megpróbálta ellehetetleníteni, hogy a terézvárosi önkormányzat hozzájusson a bírósági döntés révén őt megillető, 123 milliós kártalanításhoz a 2004-es Andrássy úti ingatlanmutyi ügyében. Soproni is ezt a cikket posztolta bejegyzéséhez.

– Bálint György épp akkor próbált egy 12 millió forintos jelzáloghitelt bejegyeztetni egy állítólagos kölcsönre hivatkozva Hatvani Csaba volt szocialista alpolgármester házára, amikor kiderült, hogy Hatvani bűnös, és fizetnie kell. Bár a Fővárosi Törvényszék végzést hozott arról, hogy a jelzáloghitel nem fogadható el az egykori MSZP-s alpolgármester házára – amely egyébként az egyetlen elárverezhető ingatlan –, Bálint György a Telexnek azt hangoztatta, hogy polgári peres eljárásban tovább próbálkozik – írta a Magyar Nemzet.

Az ügy előzményei még a 2010 előtti MSZP-SZDSZ-es kerületvezetés idejére tehetők, amikor a szomszédos kerületben, a Hunvald György nevével fémjelzett erzsébetvárosi ingatlanpanama mellett, a terézvárosi ingatlanügyletektől volt hangos a közvélemény.

A módszer mindkét esteben hasonló volt: a vádhatóság szerint

áron alul adtak el értékes önkormányzati ingatlanokat a városrészek MSZP-SZDSZ-es vezetői,

többen közülük vádlottak lettek.

A mostani ügy egy 2004-es ingatlanértékesítéshez kapcsolódik, amikor két Andrássy úti ingatlant adtak el a vádhatóság szerint pályáztatás nélkül, áron alul. A perben Fürst György volt MSZP-s alpolgármester mellett tizenegy egykori terézvárosi képviselőt vádoltak, köztük Hatvani Csabát, a kerület jelenlegi MSZP-s elnökét, korábbi alpolgármestert.

Fürstöt hűtlen kezelés miatt 2018-ban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a többiek hanyag kezelés miatt megrovást kaptak.

Az önkormányzat számára 123 milliós kártérítést állapítottak meg.

Ezt a pénzt szeretné megkapni a terézvárosi önkormányzat, ráadásul Soproni Tamás polgármester szerint időközben az önkormányzat jogos követelése a kamatokkal együtt már nem 123, hanem 218 millió forint.

Címlapfotó: Soproni Tamás, a Momentum elnökségi tagja a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Városháza parkban 2018. április 8-án (MTI Fotó: Mónus Márton).