Gulyás Gergely: A beoltottak számától függ, hogy mikor lehet nyitni

 

Júniusig megtörténhet a hazai lakosság átoltottsága – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.


Közel vagyunk a koronavírusjárvány harmadik hullámának csúcsához, ám a lazításnak még nincs itt az ideje – jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki tájékoztatón.

Emlékeztetett, hogy tegnap 207-en haltak meg a fertőzésben, több mint tízezren vannak kórházban, és  1170 ember szorul lélegeztetésre. Több mint tízezer kórházi ágy szabad, a kapacitások rendelkezésre állnak – hangsúlyozta a miniszter, és megköszönte az orvosok megfeszített munkáját. Arról is beszélt, hogy az infrastruktúra mellett a személyi állomány is megvan, a medikusok és rezidensek is részt vesznek a védekezésben.

Mint mondta, továbbra is az oltás a legjobb megoldás a járvány megfékezésére, és ha kellően sokan regisztrálnak, kellően sok embert tudnak beoltani, akkor megelőzhető a negyedik hullám.

A miniszter arról is beszélt, hogy csütörtök este nyolckor lezárul a nemzeti konzultáció, az eredményeket a hétvégén teszik közzé. Hozzátette: közel vagyunk a nyitás megkezdéséhez, a döntésnél a konzultáció eredményei alapján születik döntés.

Mint mondta, a  konzultáció alapján döntenek arról is, hogy a védettségi igazolvány milyen jogosultságokat ad majd. Többlépcsős újraindításban gondolkodik a kormány.

Az oltottságtól függ a nyitás

Pénteken jelenti be Orbán Viktor miniszterelnök az elkövetkezendő hetek intézkedéseit.

Minden vakcinára szükség van, keletire és nyugatira is – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Magyarországon a beoltottak száma már az 1,4 milliót is meghaladta, ezzel Európában a második helyen állunk.

A kínai vakcinaszállítmányok előbb érkeznek, az oroszok hamarosan behozzák a februári lemaradást. Ma kiderül az Európai Gyógyszerügynökség álláspontja az Astra Zenecáról. Az eddigi szakvélemények szerint ez az oltás is hatásos, és nem okoz komplikációkat vagy súlyosabb mellékhatásokat.

Elmondta: már egymilliónál is több védettségi igazolványt postáztek a beoltottaknak.

Júniusig megtörténhet a lakosság teljes átoltottsága

Hazánkban minden vakcina ellenőrzött és biztonságos, és ezeket egy héten belül beadják. Ez alól kivétel, ha nem ért véget a biztonsági ellenőrzés vagy ha a második oltás miatt kell félretenni oltóanyagot – mondta a miniszter. Hozzátette: a lakosság felét keleti vakcinákkal fogják beoltani, így próbáljuk meg elviselni ezt a néhány nehezebb hetet, remélhetőleg utána lehet majd nyitni. A harmadik hullám csúcsának közelében járhatunk, pár napon vagy egy héten belül tetőzhet a harmadik hullám, legkésőbb március végén. Utána csökkenhetnek a számok.
Gulyás Gergely a terjedő álhírekre reagálva hangsúlyozta:

Országosan egységes védekezés van, nem tervezünk területenként eltérő intézkedéseket.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ már cáfolta az ezzel kapcsolatos álhíreket, melyek a sajtóban jelentek meg. A miniszter arról is szólt, hogy nem oltópontokra, hanem vakcinákra van szükség. „Budapesten hétszáz oltópont van, nincs szükség a főpolgármester által felajánlott oltópontokra.”

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az érettségi időszakára a tanárok is megkaphatják az oltást, de az idősek előnyt élveznek. Gulyás Gergely cáfolta azt az álhírt, miszerint a háziorvosok külön listákat kapnak arról, hogy betegeik közül ki melyik vakcinát kaphatja meg.

Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök is a kínai vakcinát kapta, ami bizonyítja, hogy abban is meg lehet bízni. Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elárulta, hogy már őt is beoltották, és a Szputnyik V vakcinát kapta meg.

Megismételte, hogy minden Magyarországon használt oltóanyag hatásos és biztonságos.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely ismételten megerősítette:

az FFP2-es maszk használatát nem tervezi kötelezővé tenni a kormány.

Általános maszkviselési szabály van előírva, de nem fogják megszabni, hogy melyik fajtát lehet használni.

Elhangzott: ahogy megérkezik Magyarországra, máris oltani fognak a Janssen egydózisú vakcinájával, de az EU még nem küldött szállítási ütemtervet.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy Brüsszel sokat késett a vakcinagyártókkal kötött szerződések aláírásával, emiatt tudta Orbán Viktor már novemberben, hogy bajok lesznek a nyugati oltóanyagokkal, ezért kezdett el a kormány novemberben tárgyalni a keleti vakcinagyártókkal.

A miniszter nem tud olyan magyarról, aki az AstraZeneca oltása miatt vagy a vakcina beadását követően halt volna meg. Megismételte: valamennyi oltásnak több az előnye, mint a lehetséges mellékhatása.

Még nincs döntés a szóbeli érettségiről, szerinte ez még nem aktuális, de remélhetőleg nyáron, a rendes időpontban biztonságosan meg lehet tartani. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy első a biztonság.

Emlékeztetett rá, hogy tavaly sokan aggódtak az érettségi miatt, el akarták halasztani a vizsgákat, a kormány mégis úgy döntött, kiemelt óvintézkedések mellett megtartják, ami utólag helyes döntésnek bizonyult.

Az erdőkertesi háziorvos esetére utalva Gulyás Gergely elmondta: annál nagyobb felelőtlenséget nem tehet egy orvos, mint hogy megtagadja az oltást a betegeitől.
A címlapfotó illusztráció.