DK-s kampányközpont lehet az erzsébetvárosi kulturális központból

 

DK-s kampányközpont lehet egy erzsébetvárosi kulturális központból, amit még a korábbi, jobboldali vezetés újított fel – mondta az M1-nek a Fidesz helyi elnöke, miután a 100 Tagú Cigányzenekarnak ki kellett költöznie az épületből. A zenészek a sajtóból értesültek arról, hogy 12 év után nem próbálhatnak többet az épületben. A DK-s polgármester szerint több másik helyszínt is igénybe vehetett volna a zenekar a kerületben, jelképes bérleti díjért – derült ki az M1 Híradójából.

Több mint húsz év után el kell hagynia a 100 Tagú Cigányzenekar Budapest VII. kerületét.

A Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas együttes az elmúlt 12 évben a Wesselényi utca 17 szám alatt, az önkormányzati tulajdonban lévő épületben próbált. Az úgynevezett Erőművházat az előző, jobboldali városvezetés újította fel, kifejezetten kulturális célokra.


A zenészek azt mondták:

ez nem csupán egy próbaterem volt számukra, ahol elfértek, hanem a központjuk is egyben. Mégis a sajtóból tudták meg, hogy költözniük kell.

A VII. kerületi önkormányzat januárban írt ki pályázatot a Wesselényi utca 17. szám alatti ingatlan oktatási és kulturális célú bérbeadására. A korábbi bérlő is beadta pályázatát, de nem ő nyert. Az új bérlő pedig nem akarta tovább biztosítani a helyiséget a 100 Tagú Cigányzenekarnak.

Az együttes elnöke, Beke Farkas Nándor az M1-nek azt mondta: személyesen kereste fel a kerület DK-s polgármesterét, de hiába, Niedermüller Péter először nem ajánlott fel nekik más helyiséget Erzsébetvárosban csak miután nyilvánosságot kapott az ügy.

A több tízmillió forint értékű hangszereket Budapest másik felébe, a XXII. kerületbe szállították. Budafok-Tétény kormánypárti vezetésű önkormányzata ugyanis felajánlotta segítségét a 100 Tagú Cigányzenekarnak.

Az alpolgármester azt mondta: szeretnék, ha az együttes otthonra találna Dél-Budán.

Lett volna alkalmas helyiség Erzsébetvárosban a 100 Tagú Cigányzenekarnak – erről már a Fidesz helyi elnöke beszélt az M1-nek. Bajkai István úgy látja: nem véletlen, hogy a pályázati feltételek között nem szerepelt az együttes próbatermének biztosítása. A kormánypárti képviselő szerint a baloldal városvezetésnek konkrét célja van az épülettel, és ebbe nem fér bele a kultúra.

Az M1 kereste az ügyben Erzsébetváros DK-s polgármesterét. A hetedik kerületi önkormányzat azt írta: ők abban gondolkodtak, hogy a kerületben marad a zenekar, ezért több olyan új helyszín is felmerült, amit jelképes bérleti díjért a zenekar igénybe vehetett volna.


A baloldali vezetés ragaszkodott hozzá, hogy válaszukat teljes egészében közöljük:

A 100 Tagú Cigányzenekarnak el kellett hagynia a Wesselényi utca 17. szám alatti bérleményt, amit próbateremként használtak. Miért volt szükséges újra megpályáztatni a Wesselényi utca 17. bérbeadását? 

A Wesselényi utca 17. szám alatti épületben korábban az Erzsébetvárosi Összevont Művelődési Központ, röviden az Erőművház Kft. működött. Erre a funkcióra az épület alkalmatlan volt, ezért az Erőművház jobban kihasználható, gazdaságosabban üzemeltethető irodákba költözött. Az így üresen maradt épület bérleti jogára azért írt ki pályázatot az Önkormányzat, hogy ezáltal bevételhez jusson.

Miért nem kötötte feltételhez az Erzsébetvárosi Önkormányzat a pályázat kiírásakor, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar továbbra is ott maradhasson? Felajánlott az Önkormányzat más bérleményt Erzsébetvárosban a 100 Tagú Cigányzenekarnak? Ha igen, melyiket? Ha nem, miért nem?

Az önkormányzat eleve abban gondolkodott, hogy a zenekar a kerületben más helyszínen folytatja munkáját. Több olyan lehetőség is felmerült, melyek megfeleltek a zenekar elképzeléseinek. Ezek közül bármelyiket, jelképes bérleti díjért igénybe vehették volna.

Milyen funkciót kap a hamarosan teljesen üres Wesselényi utca 17. szám alatti ingatlan?

Az ingatlan bérleti jogát a pályázaton egy tehetséggondozó iskola, a Milestone Institute nyerte el. Az épület ad majd otthont az intézet oktatási, tanácsadói és diaszpóra programjának, illetve ez lesz a helyszíne az intézet Tudáskikötő koncepciójának.

A címlapfotó illusztráció.