×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Szabálytalan és tisztességtelen a DK online konzultációja

 

Szabálytalan és tisztességtelen a Demokratikus Koalíció (DK) nyugdíjasok helyzetéről szóló online konzultációjának az adatkezelése – mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Péterfalvi Attila a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hozzátette: a DK konzultációjának kitöltéséhez kötelező megadni a személyes adatokat, így a nevet, valamint a születési időt, ami indokolt is lehet annak eldöntésére, hogy a válaszadó nyugdíjas-e.

De kötelező olyan kapcsolattartási adatok megadása is, mint az e-mail-cím, telefonszám és cím, és ha valaki nem ad meg minden adatot, és nem fogadja el, hogy a későbbiekben a párt megkeresheti, akkor nem töltheti ki a kérdőívet.

A NAIH elnöke szerint szabálytalan, hogy nem lehet az ívet kitölteni és külön hozzájárulni a későbbi kapcsolattartáshoz.

Péterfalvi Attila szerint ráadásul mindezekről a belinkelt adatvédelmi tájékoztató sem tájékoztat, csak nagyon általánosan, nem utal sem a konzultációra, sem a kapcsolattartási adatkezelésre – tette hozzá. Kiemelte: a tájékoztató nem felel meg a jogszabályi előírásoknak abban sem, hogy nem tudható meg belőle, mi az adatkezelés célja, jogalapja, meddig tárolják az adatokat és ki, hogyan férhet azokhoz hozzá.

Ha ezek az alapelvi szintű követelmények nem érvényesülnek, akkor ki lehet jelenteni, hogy nem csak jogszerűtlen az adatkezelés, hanem tisztességtelennek is minősül

– szögezte le a NAIH elnöke.

Péterfalvi Attila kérdésre válaszolva azt mondta, amennyiben panasz érkezik a hatósághoz az ügyben, a NAIH az Európai Unió adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján köteles eljárást indítani.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője február 17-én jelentette be, hogy online konzultációt indít a nyugdíjasok helyzetéről. A politikus – emlékeztetve arra, hogy az Európai Bizottság konzultációt indított az európai idősek megélhetéséről – azt közölte, ezt a példát követve ő is online konzultációt indít a nyugdíjakról a Facebook-oldalán keresztül.

Az elmúlt 10 évben már elszoktunk attól, hogy fontos ügyekben a kormány érdekképviseletekkel, érintettekkel egyeztessen....

Közzétette: Dobrev Klára – 2021. február 17., szerda


A teljes beszélgetés itt hallgató meg.

A címlapfotó illusztráció.