×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Radikális nyitásra is lehetőség nyílhat március 15. után

 

A baloldali pártok nemcsak rendkívüli jogrend meghosszabításában nem voltak partnerek, hanem a vakcinák ellen is hangolják a polgárokat. Kijelenthető, abban bíznak, hogy ha elhúzódik a járvány, a kormányba vetett bizalom meginog, és így szeretne hatalmat szerezni az ellenzék – jelentette ki Gulyás Gergely.

 

Itt nézheti vissza a kormányinfót.

Kormányinfó (2021.02.25.)ÉLŐ: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója.

Közzétette: hirado.hu – 2021. február 25., csütörtök

 

A nyitási döntésben számítanak a konzultáción kapott válaszok

Kijelentette: a szakértők véleménye egyértelmű, a járvány harmadik hulláma elérte Magyarországot, és a következő egy-két hétben akár drámaian is romolhatnak a vírussal kapcsolatos számok. A következő két hét kifejezetten nehéz lesz – fogalmazott Gulyás Gergely.

Azt mondta, számos vírusmutáns jelent meg az országban, amelyek lényegesen gyorsabban terjednek az eddiginél. A miniszter jó hírnek nevezte ugyanakkor, hogy ezek mindegyike ellen védenek a Magyarországon rendelkezésre álló oltások.

Európában és Magyarországon is a koronavírus-járvány az egyik legégetőbb probléma, ez az, amit meg kell oldani – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztaott, hogy továbbra is érvényben vannak a korlátozások, amelyek révén sikerült megakadályozni a járvány gyors terjedését. Közölte, hogy addig fenn kell tartani az intézkedéseket, amíg a szakembereknek ez a véleménye. Hozzátette, a konzultáció arról szól, milyen ütemben és fázisokban történjen majd a korlátozások feloldása.

A hazánkban megjelent vírusmutációk miatt a következő egy-két hétben romlani fognak a számok  – mondta a tárcavezető, de hozzátette, ezek ellen is hatékonyak a védőoltások. Március 15-ig ezért a kormány változatlan formában fenntartja a mostani szabályokat.

Magyarországon van a legtöbb vakcina, és az elkövetkező hetekben felgyorsul az oltások beadása. A tömeges oltások után jó esély van arra, hogy a korlátozásokat feloldhassák – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Ha elérkezik a nyitás pillanata mindenképpen figyelembe veszi a kormány a döntésnél a nemzeti konzultáció eredményét. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy töltse ki a kérdőívet, hogy ténylegesen egy konszenzusos megoldás szülessen. Az eddigi adatok szerint már 2 460 000 kérdőívet töltöttek ki – emelte ki a tárcavezető.

Baloldali politikusok telefonon folytatnak oltásellenes propagandát

A baloldali pártok nemcsak a rendkívüli jogrend meghosszabításában nem voltak partnerek, hanem a vakcinák ellen is hangolják az embereket. Kijelenthető, hogy abban bíznak, hogy ha elhúzódik a járvány, a kormányba vetett bizalom meginog, és így megszerezheti a hatalmat az ellenzék.

Magyar baloldali politikusok tömegesen hívnak fel embereket, hogy bojkottálják a vakcinák beadását. Fontos tudni, hogy akik a biztonságos vakcinák ellen hangolják az embereket, azok emberéleteket tesznek kockára. Kimondható, hogy

Gyurcsány Ferenc és pártja, a DK az emberéleteket kockáztatja.

A bértámogatásokat is fenntartja a kormány, és minden olyan intézkedést, ami elősegíti a gazdaság újraindítását. Eddig 41 milliárdnyi igény érkezett be a kormányhivatalokhoz, és már 39 milliárdot el is bíráltak és elutaltak. A kormány abban bízik, hogy a támogatások segítségével 2021 második negyedévében óriásit ugrik majd a gazdaság teljesítménye.

A végső szakaszban összehangolt támadás kell

Egy éve vagyunk kénytelenek elviselni a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat, de most már  a végső szakaszában tartunk, most már csak egy összehangolt támadást kell megnyerni. A vakcina már az országban van, minél többen regisztráljanak, és oltassák be magukat, mert

a végső csata megnyeréséhez arra van szükség, hogy a társadalomban kialakuljon a védettség a vírussal szemben.

Hangsúlyozta, hogy nem igaz a DK állítása, miszerint nincs szabad vakcinaválasztás hazánkban, de az igaz, hogy ma még nem biztosítható, hogy mindenki minden vakcinából választhasson. Ha valaki sorra kerül, elfogadhatja vagy elutasíthatja a rendelkezésre álló vakcinát, és amint lesz az általa preferált oltóanyagból, kaphat belőle.

Radikális nyitásra is lehetőség nyílhat március 15. után

A március 15. utáni helyzetről, hogy lesz-e nyitás vagy további hosszítás lesz, azt válaszolta, hogy majd a számok függvényében dönt a kormány. A cél az, hogy minél hamarabb tudják újraindítani az országot biztonságosan.

​2,5–3 millió oltást kell beadni, hogy akik veszélyeztetettek betegségük miatt, a koronavírus ellen védettek legyenek. Ha ez megtörténik, akkor radikális nyitásra lesz lehetőség.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy mivel

a kijárási tilalom korlátozza az emberek életét, valószínűleg azt oldja fel a kormány legelsőként.

Március elsejétől postai úton kapják meg az oltási igazolást azok, akik már mindkét védőoltást megkapták. Pillanatnyilag a kártyával a védettséget lehet bizonyítani, és aki ezzel az igazolással rendelkezik, felmenthető a karanténkötelezettség alól.

Fontos tudni, hogy egyelőre nincs döntés arról, milyen más jogosultságot biztosít majd az igazolás – válaszolta a miniszter.

Gulyás Gergelyt kérdezték arról, hogy elmozdítják-e Stummer Jánost az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöki székéből, miután saját maga közölte, hogy minősített adatott hozott nyilvánosságra, majd azt terjesztette, Orbán Viktornak épülne külön bejáró a Puskás Arénánál.

A miniszter azt mondta,

nehéz eldönteni, mi a súlyosabb: ha valaki álhírt terjeszt, vagy ha ezzel titkos adatot sért meg.

Az ügyben azzal tudja az elnököt védeni, hogy semmi olyan nincs, ami titkos kellene, hogy legyen. Az, hogy autóval is el lehessen jutni a stadionba, elsősorban a gyalogosok biztonsága miatt szükséges, most ugyanis le kell zárni a gyalogosforgalmat, ahol autók közelítik meg a Puskás Arénát. A mérkőzésekre nemzetközi állami és sportvezetők érkeznek és a bejutásukat biztosítani kell – mondta.

Megjegyezte: az az érzésük, hogy a baloldalivá vált Jobbik pártelnökének balesetéről akarták elterelni a figyelmet. Összegzése szerint az elég súlyos botrány, hogy Jakab Péter autóját a Jobbik választókerületi elnöke vezette, aki náci múlttal rendelkezik.

Nem hiszem, hogy államtitoksértéssel az ilyen jellegű botrányokat szabad felülírni” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A védekezés irányítóinak – köztük a miniszterelnök – oltásáról elmondta: sok országban a politikusok elsők között kapták meg a vakcinát, a magyar kormány véleménye az volt, hogy nem akarnak a sorban elől állni. A kormány azt kérte az országos tisztifőorvostól, hogy ilyen értelmű javaslatot tegyen az oltási rend megállapítására.

Ezt még akkor is így gondolják, ha fűződhet ahhoz közérdek, hogy védettek legyenek az oltási feladatokat ellátók, irányítók. A tisztifőorvos jelezte, hogy indokoltnak látja a védekezést irányító személyek oltását, erre most már van mód és lehetőség, mert tömegesebben áll rendelkezésre oltóanyag.

A kormányfő várhatóan jövő héten kapja meg az oltást – mondta a tárcavezető, felidézve: Orbán Viktor korábban jelezte, ha van mód, a kínai vakcinát szeretné beadatni.

Arra a felvetésre, hogy Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra melyik oltóanyagot kapná meg szívesen, a miniszter azt mondta: nem fog válogatni, ami jut az oltóponton, ahová behívják. A kormányszóvivő is úgy fogalmazott: bárminek örül, amit megkap.

Arról, hogy Arató Gergely (DK) azt állította, nincs szabad vakcinaválasztás, és visszasorolják azokat, akik nem kérnek a keleti vakcinából, közölte: ezt tényszerűen nem igaz. Az oltás önkéntes és ingyenes, mindenkinek joga eldönteni, kéri-e a rendelkezésre álló vakcinát. Ha valaki nem fogadja el, akkor amikor lesz olyan vakcina, amivel beoltatná magát, ismételten sorra kerül – jelezte.

Minden Magyarországon elérhető oltóanyagot a magyar hatóságok megvizsgáltak, és a magyar állam teljes felelősséggel áll amögött, hogy ezek az oltóanyagok megbízhatóak és hatékony védelmet jelentenek a koronavírussal szemben – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács óvatosan, de elutasította a nyitást, úgy válaszolt, most március 15-ig látnak előre, azt követően ők is szeretnék, ha egyes szolgáltatások elérhetőek lennének.

Matematikusokkal, virulógusokkal, orvosprofesszorokkal is konzultált a kormányfő, és az egyértelmű véleményük az volt, a brit mutáns gyors terjedése miatt a következő egy-két hétben rossz vagy nagyon rossz számokat fogunk látni Magyarországon.

Gyorsul a fertőzés, többen fogják megkapni, többen kerülnek kórházba, és többen lesznek lélegeztetőgépen – mondta. Reményét fejezte ki ugyanakkor, azzal, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályból már félmillióan megkapták az oltást, talán a halálesetek száma nem fog olyan mértékben emelkedni.

További felvetésre jelezte: a nagy tömegrendezvények, koncertek az utolsó körbe tartoznak, ott csak akkor lehet enyhíteni, ha már az oltottság mértéke valóban elérte a társadalmi immunitást.

Gulyás Gergely azt teljesen kizártnak tartotta, hogy magánellátásban pénzért lehessen majd oltást beadatni. A magyar államnak van oltási programja, szerez be oltóanyagot, ennek megfelelően oltanak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ másra biztosan nem fog is majd engedélyt kiadni – jelentette ki. Hozzátette: hogyha ma Magyarország területén oltóanyag lenne szabadon, akkor azt az állam azonnal lefoglalná, ugyanúgy ahogy egyébként azt más államok is teszik.

Az egészségügyben vitát kavart ügyelettel összefüggő kérdésekről elmondta: szerdán foglalkozott ezzel a kormány, meghallgatták az országos kórházfőigazgatót, és szabad mandátumot adtak, hogy tárgyaljon. Megjegyezte:

akár órabérben is megállapíthatja az egyes területeken az ügyeleti díjat. Reméli ez hozzájárul, hogy az érintettek aláírják az új szerződéseket.

Az első visszajelzések alapján komoly gondokat nem látnak, néhány helyen vannak, akik még gondolkoznak, de az ellátásra a jelenlegi helyzet semmilyen veszélyt nem jelent – mondta.

Tudják, hogy a korábbi egészségügyi szolgálati törvény mellett milyen ügyeleti szabályok voltak, de nem gondolják, hogy pontosan ugyanezt kell követni. Remélik a jövőben a tisztább viszonyok – sokaknak jók és keveseknek rosszak –, a magyar egészségügy egészének a hatékonyabb működését szolgálják – mondta.

A miniszter a vonatkozó Alkotmánybíróság döntéséről, és Karácsony Gergely főpolgármester felvetéséről, miszerint a kieső iparűzési adó teljeskörű kompenzálására van szükség, azt közölte: a vita nem közfeladatellátási normatíváról, hanem arról szól, hogy mi a jobb, ha az iparűzési adó egy része a kkv-knál, vagy ha az önkormányzatoknál marad. A kormány úgy gondolja, hogy akkor lehet munkahelyeket védeni, újakat létrehozni, ha ezeket a pénzeket a vállalkozásoknál hagyják.

Nem vitatják, hogy az önkormányzatok helyzete – ahogy a magyar államé is – nehéz, de a kormány készen áll, hogy tárgyaljon az önkormányzatokkal, és ahol segíteni tudnak, ahol működési nehézségek vannak, hajlandóak támogatást nyújtani. Azt ugyanakkor szeretnék, ha a felelősségvállalás kölcsönös lenne, és a gazdag önkormányzatok, ahol több milliárd van a számlán, tekintettel lennének az ország egészének helyzetére – fogalmazott.

A címlapfotó illusztráció.