×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyurcsányék tovább támadják a keleti vakcinákat

 

Tovább támadja a DK a keleti vakcinákat. Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese ma a kormánypárti parlamenti képviselőkre célozva azt mondta: a 133 bátor ember nyugodtan adassa be magának az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett kínai vakcinát, ha annyira bíznak benne. Egy hete Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke évértékelő beszédében vallotta be, hogy sem ő, sem politikustársai nem értenek a virológiához – hangzott el az M1 Híradójában.

Hétfői napirend előtti felszólalása alapján úgy tűnhetett, hogy Gyurcsány Ferenc változtatott eddigi keleti vakcinaellenes retorikáján, vasárnapra azonban kiderült: a DK mégis folytatja a kettős beszéd politikáját.

Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese közösségi oldalán jelentette be: petícióval akarnak nyomást gyakorolni a kormány járvány elleni védekezésére. Közölte:

az aláírásgyűjtési akciójukkal a szabad vakcinaválasztás lehetőségét akarják kikényszeríteni. A balliberális politikus ezúttal is a nem uniós beszerzésből származó oltóanyagokat kritizálta.

A DK-nak nem az első ilyen politikai akciója a keleti oltóanyagok lejáratására. Először az orosz fejlesztésű Szuptnyik V-t támadták.

Január közepén pedig egészségügyi szakpolitikusuk, Varga Zoltán hirdetett meg egy másik aláírási akciót, akkor épp a kínai vakcina ellen.


Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság elnöke akkor a Mandinernek úgy nyilatkozott: aggályosnak tartja a kezdeményezést, szerint ugyanis ilyen esetben rögzíteni kellene, pontosan mi a petíciós cél, túl azon, hogy valamire nemet mond a párt. Továbbá azt is tudatni kellene, mit csinálnak az adatokkal.

Kiderült ugyanis, hogy a DK akciójának általános adatkezelési tájékoztatójában amerikai és észt adatfeldolgozók is szerepelnek.

Ezek között található a DatAdat nevű vállalkozás is. A cég kapcsolattartója pedig az a Ficsor Ádám, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején miniszterelnöki kabinetfőnök, Bajnai Gordon kabinetjében pedig titkosszolgálati miniszter volt.

A Magyar Nemzet tavalyi cikke megemlíti: A DatAdat együttműködik egy amerikai közösségi kampányfejlesztő vállalkozással egy Facebook Messengerre épített program kapcsán. Egy ilyen alkalmazást használ Dobrev Klára is, akinek közösségi oldaláról kiderül, hogy a vele való internetes kapcsolattartás esetén adatfeldolgozóként a DatAdat Professional Kft. működik közre. Tehát amikor a Facebookon Dobrev Klárával beszélget valaki, akkor a Bajnai-Gyurcsány-hálózat kezébe kerülnek az adatai.

A címlapfotó illusztráció.