×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nyelvi viccként értékelt antiszemita megjegyzéseket az Index volt főszerkesztője

 

Trágár szavakat és zsidózást tartalmazó levelet osztott meg munkatársaival az Index főszerkesztője még 2005-ben. Uj Péter e-mailjét most hozta nyilvánosságra a Pesti Srácok. A 444.hu jelenlegi főszerkesztője akkor arra kérte a munkatársait: foglalkozzanak azzal, hogy egy trágár zeneszám miatt három órás adásszünetre köteleztek egy rádiót. A Pesti Srácok most azt kérdezte Uj Pétertől, hogy bevett gyakorlat volt-e az Indexnél a zsidózás? A volt főszerkesztő szerint elég gyakori, hogy az antiszemita nyelvezetből viccet csinál – hangzott el az M1 Híradójában.

Ismét három órára lekapcsolták a Tilos Rádiót – írta az Index az egykori MSZP-vezetésű médiahatóság, az Országos Rádió- és Televízió Testület döntése miatt, még 2005-ben. A cikk névtelen írója szerint ezzel beköszöntött Magyarországon a cenzúrázás kora.

A hanganyagban, amely miatt a rádió a büntetést kapta, nagyrészt olyan részek vannak, amelyeket a kiskorúak védelmében nappal nem játszhattak volna.

A balliberális portál kultúr-rovatában közölt írásában mégis Barcs Miklóst, a Flash zenekar frontemberét mentegette, akit előadóművésznek titulált, a „Képviselő funky” című, trágár szavak halmazát pedig dalnak állította be.


A Pesti Srácok birtokába jutott most egy levelezés, amelynek eredményeként született meg a szóban forgó cikk is. Az „UP” monogrammal ellátott email pedig nem mástól, mint a 444.hu mostani főszerkesztőjétől, az Index.hu-t egykor vezető Uj Pétertől származik.

A Pesti Srácok szerint

Uj Pétert felháboríthatta az ORTT „kegyetlen” döntése, ezért nyomatékosan beosztottjai figyelmébe ajánlotta a punkzenekar frontemberének, az ORTT vezetőihez címzett válaszát, amiben többek között olyan kifejezések olvashatók, mint judeopata, vagy kok zsidó.

A levél további részei annyira trágárak, hogy azokat nem idézzük. A portál szerint mindezek alapján felmerül a kérdés, hogy az egykor Uj Péter vezette Index szerkesztőségében bevett szokás volt-e a zsidózás?

A Pesti Srácok megkereste telefonon Uj Pétert, aki azt állította: ha valaki ismeri újságírói munkásságát és a világnézetét, az tudja róla, hogy ki ő. Hozzátette: sok mindenből hajlamos viccet, iróniát csinálni.

Uj Péter a zsidózást tartalmazó levelét követően két évvel hosszú publicisztikában értekezett a Népszabadságban, hogy mennyire borzasztó hely Magyarország, tele antiszemitákkal, akiknek a kedvenc elfoglaltsága a zsidózás.

A címlapfotó illusztráció.