Hintázik a DK véleménye a vakcinaügyekben

 

Szabad vakcinaválasztást követel a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc szerint ma nincs szabad vakcinaválasztás Magyarországon. A felvetés – elemzők szerint – pikáns, mert éppen a DK polgármesterei akarják megtiltani, hogy a kerületükben élő emberek szabadon választhassanak az itthon engedélyezett vakcinák közül. A jelenleg érvényes szabályok szerint mindenki, aki regisztrált, szabadon eldöntheti, hogy kéri a neki felajánlott oltást vagy megvárja, amíg érkezik az országba másfajta – közölte az az M1 Híradója.


Megkérdőjelezte Magyarország eddig elért eredményeit a koronavírus elleni védekezésben Gyurcsány Ferenc hétvégi évértékelő beszédében. Pedig a DK – balliberális szövetségeseivel összefogva – hónapok óta azt hangoztatja, hogy a magyarok kizárólag a brüsszeli szervek által jóváhagyott vakcinával oltassák be magukat, miközben valójában az uniós beszerzés vallott kudarcot.


A demokratikus koalíció azt követeli, hogy a kormány ne riogassa tovább az embereket az orosz vakcinával” – mondta a DK-s Barkóczi Balázs. A DK elnöke később bevallotta, a virológia témaköréhez sem ő, sem politikustársai nem értenek.

„Mi nem tudjuk megmondani, hogy az egyik vagy másik vakcinát hogyan kell előállítani. Talán még azt sem, hogy szigorúan szakmai alapon, melyik vakcina jobb, mint a másik, mert nem értünk hozzá” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hétfőn a parlamentben úgy tűnhetett, hogy a volt kormányfő meggondolta magát és már nem támadja élből az orosz és kínai oltóanyagokat.

Hintapolitikája részeként azonban szerdán ismét azt erőltette egy bejegyzésében Gyurcsány Ferenc, hogy egy percig se kerülhessen hátrányba az, aki az EU által engedélyezett oltóanyagot választja.

Ezt tette a DK az Igazságügyi Bizottságban is, amit azonban leszavazott a kormánytöbbség. Gyurcsány Ferenc a napokban többször is tagadta, hogy a járványt politikai célokra használnák fel. Pedig egy éve, a járvány berobbanásakor a szivárványkoalíció pártjai egészségügyi és gazdasági összeomlást vizionáltak.

Az MSZP-s Korózs Lajos és a párbeszédes Szabó Tímea kamuvideók és kamustatisztikák terjesztésével igyekeztek aláásni a védekezést. Eközben a héten Gyurcsány Ferenc az elmúlt időszak legnagyobb eredményének a balliberális pártok összeborulását nevezte. Egy jobb ország megmentését ígérte, akárcsak 2006-ban.

Az Origo arra figyelmeztetett: Gyurcsány Ferenc és szövetségesei számára a 2022-es országgyűlési választások közeledtével a hatalom megszerzésének célja minden egyéb szempontot felülír.