Orbán: A kormány nem csak a zárva táblát akarja megfordítani

 

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólalásában számolt be az elmúlt két hónap gazdasági intézkedéseiről, valamint az újraindítási programról.

A védekezés irányítása a kormány feladata

„Azért kértem szót, hogy alkotmányos szokásaink szerint tájékoztassam az Országgyűlést a legutóbbi ülés óta eltelt két hónapról, különös tekintettel arra, hogy legutóbb a baloldal is felhatalmazást adott a válságkezeléshez, amikor 90 százalékban szavazta meg a mostani intézkedések alapját” – kezdte felszólalását Orbán Viktor miniszterelnök.
Nagy a kísértés, hogy ebben a helyzetben egyes képviselők járványügyi szakembernek képzeljék magukat. A védekezés megszervezése, irányítása azonban továbbra is a kormány feladata marad – szögezte le.

A járvány megfékezéséhez szükség volt a kijárási tilalomra, a színházak, mozik, edzőtermek bezárására, a rendezvények megtiltására. A válságkezelésről szólva hangsúlyozta: az következetes volt, hiszen november óta lényegében nem változtatott a kormány az intézkedésein, ezért maradtunk sikeresek.

„Akik Nyugat-Európában karácsonykor újranyitottak, azokban az országokban hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám. Úgy érzem tehát, hogy helyesen döntöttünk” – jelentette ki.

Orbán Viktor elmondta: a magyar társadalomban folyamatosan zajlik a vita az újranyitásról.

A kormány azonban nem egyszerűen csak „a Zárva táblát akarja elfordítani a bejáraton”, hanem újra akarja indítani az egész társadalmi életet,

hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint amilyenben belementünk.

Ennek legfontosabb eszközének Orbán Viktor a vakcinát nevezte. E nélkül nem tudjuk megállítani a vírust, mert újabb és újabb hullámokban az vissza fog térni – mondta.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megpróbálunk minél előbb, minél több vakcinát szerezni, és nem „majd”, ahogy Brüsszel akarja, hanem most – jelentette ki. Ezért vásárolt Magyarország a nyugatiak mellé orosz és kínai vakcinát is. A kínaiaktól 2,5 millió adag vakcinát vásárolt hazánk, ezzel immár öt oltóanyag válik elérhetővé Magyarországon.

Magyarország több embert tud beoltani

Magyarországon már öt hatékony és biztonságos vakcinának van használati engedélye, ami a gyors és biztonságos oltás kulcsa.

Május végéig Magyarország 3,5 millió emberrel többet tud beoltani, mint egy hasonló méretű ország, amely csak a nyugati vakcinákra támaszkodhat – mondta a  miniszterelnök.

Orbán Viktor reálisnak nevezte azt, hogy április végéig minden 60 év feletti rászoruló megkaphassa a védőoltást. Igaz az is, hogy aki időt nyer, az sok száz, sőt sok ezer életet nyer – ezért nem szabadna a vakcinából politikai kérdést csinálni – emelte ki.

„Nem a vakcinával kell bizonygatni az amerikaiak és a brüsszeliek iránti elkötelezettségünket”

– jegyezte meg.

A miniszterelnök szerint csak olyan intézkedéseket szabad meghozni, amelyeket a többség elfogad.

A járványnak még nincs vége, az oltási program elindulásával azonban egy új szakaszba léptünk. Egyesek az oltások megkezdésével egy időben elképzelhetőnek tartják az újranyitást, míg mások aggódnak a nyugat-európai példák alapján a járvány elterjedése miatt.

A héten induló nemzeti konzultációról szólva elmondta, hogy hét fontos kérdésben kéri ki a kormány az emberek véleményét. Ezt ugyanúgy a Vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet megtenni, mint ahol az oltásra is lehet jelentkezni – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

A munkakeresők száma a harmadik legalacsonyabb Európában

A járvány 2020-ban nagyot ütött a magyar gazdaságon, amely ugyan nem rendítette meg, de jelentősen visszatolta a gazdaságot – jelentette ki Orbán Viktor.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretein belül a kormány hitelmoratóriumot vezetett be, ami ötvenezer magyar vállalkozást érintett. Bértámogatással segítették a bajba jutott vállalkozásokat. Az éttermek, szórakoztatóipari egységeknél elengedték a szociális hozzájárulást, és felére csökkentették az iparűzési adót, amivel kétszázötvenezer munkahelyet sikerült megvédeni, ami a négy és fél millió foglalkoztatottnak körülbelül öt százaléka. Más intézkedésekkel további kétszáznyolcvanezer munkahely megtartását segítette a kormány – sorolta a miniszterelnök.

Az olcsó hitelekkel közel negyvenezer vállalkozásnak segített a kormány.

Mintegy 500 milliárd forintot fizettek ki ezernégyszáz vállalkozásnak, amely forrásból a következő években 1700 milliárd forint értékű magánberuházás valósul meg

– mondta Orbán Viktor.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor szerint a gazdaságvédelmi intézkedések sikerét mutatja, hogy decemberben Magyarországon ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt. A foglalkoztatottak száma elérte a négy és fél milliót. A magyar munkanélküliségi adat a harmadik legalacsonyabb az egész Európai Unióban – mutatott rá.

Új gazdaságvédelmi intézkedések

Amint lesz elég vakcina, a kormány hozzákezd a korlátozások fokozatos és felelősségteljes enyhítéséhez – fogalmazott. Ennek érdekében új gazdaságvédelmi intézkedéseket vezetnek be.

A 2021-ben bevezetendő gazdaság-újraindítási akcióterv keretében is

kitart a kormány a munkaalapú gazdasági modell mellett, mert az elmúlt évtizedben is ez volt a gazdasági sikerünk alapja

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Jelentősen, 5 százalékra csökkent a lakásépítés áfája; bevezetik a 25 éven alatti fiatalok szja-mentességét, a kormány négy lépésben visszavezeti a 13. havi nyugdíjat, továbbá kamatmentes tízmillió forintos, nullaszázalékos gyors kölcsönt nyújt a legkisebb hazai vállalkozásoknak.

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány 1500-2000 milliárd forintot fektet be a hazai egyetemek fejlesztésébe a következő években.

„Az akciótervet az EU-s források segítségével fogjuk finanszírozni, és ennek a legnagyobb nyertese a magyar felsőoktatás lesz – hangsúlyozta.

Ezek lesznek a következő hetek, hónapok legfontosabb feladatai

Elsőként azt említette, hogy végigviszik az oltási tervet. Második lépésként a kormány az emberek nemzeti konzultáció keretében kifejezendő véleményét figyelembe véve, fokozatosan kivezeti a korlátozásokat. Harmadik lépésként pedig újraindítják a gazdaságot, hogy Magyarország erősebben kerüljön ki a válságból, mint amilyen a pandémia előtt volt – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor mindebben az országgyűlési képviselők támogatását kérte, pártállástól függetlenül.

A címlapfotó illusztráció.