Gulyás: A vállalkozások bértámogatásának 99 százalékát már kifizette a kormány

 

A következő hetekben 500 ezer adag kínai Sinopharm vakcina érkezik Magyarországra. A kormány bevezeti a „vakcinaútlevelet”, aminek nem lesz érvényességi ideje, viszont szerepel majd benne a második oltás beadásának időpontja. A magyar vállalkozások által eddig igényelt, összesen mintegy 36 milliárd forint bértámogatás 99 százalékát már kifizette a kormány – számolt be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A kormány szerdai ülésén azt állapította meg, hogy a következetes, november 11-től bevezetett, változatlan szabályoknak köszönhetően sikerült megfékezni a második hullámot, azonban hetek óta nem csökken a fertőzöttek száma. Ezért továbbra is fontos a szabályok betartása – mondta Gulyás Gergely.

Közölte, hogy az oltások folyamatosan zajlanak hazánkban. Az egészségügyi dolgozók mintegy 90 százaléka már élt az oltási lehetőséggel.

Kormányinfó (2021.02.11.)ÉLŐ: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója.

Közzétette: hirado.hu – 2021. február 11., csütörtök

 

A várt vakcinaszállítmányok ismeretében a jövő héten folytatódhat a hatvan év felettiek és a hatvan év alatti krónikus beteg oltása. Az oltócsoportok visszatérnek azokba a szociális intézményekbe, amelyekben valamilyen oknál fogva nem tudtak mindenkit beoltani, aki azt szerette volna.

Felhívta a figyelmet, hogy mivel lassan érkeznek az uniós beszerzésből a vakcinák, Magyarország több keleti vakcinagyártóval is megegyezett, így az oroszokkal és a kínaiakkal is.

A következő hetekben 500 ezer adag Sinopharm vakcina érkezik, és a Magyarországra érkező vakcinákat a szakemberek természetesen meg fogják vizsgálni

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A kormány nemcsak keletről, hanem nyugatról is próbál még több vakcinát szerezni, habár a már lekötött mennyiségű vakcina elegendő lenne, ám ezek lassan érkeznek az országba. Ezért fontos, hogy minél több szállítótól szerezzünk be, hogy minél hamarabb be lehessen oltani mindenkit – mondta a miniszter.

Oltásigazolás

Védettséget igazoló okiratot vezet be a kormány, ezt azok kapják meg, akiket már beoltottak.

Ennek nem lesz érvényességi ideje, azonban szerepelni fog benne a vakcina második beadásának időpontja.

Azok is kapnak majd ilyen igazolást, akik már felgyógyultak a betegségből, de az ő esetükben a negatív vírusteszt napja vagy a kórházból való távozás napja szerepel majd  a dokumentumon.

A harmadik módja az igazolás megszerzésének mondta – Gulyás Gergely –, hogy az emberek véréből kimutatják, hogy már átesett a fertőzésen, a vérből ugyanis kimutatható az antitest. Ezen állampolgárok számára költségtérítéses lesz az igazolás kiállítása, és négy hónapig lesz érvényes.

A kormány megőrizte a munkahelyeket

„2020 decemberében sokkal többen dolgoztak Magyarországon, mint 2019-ben. Tehát a kormány tartotta a szavát, és megőrizte a munkahelyeket” – szögezte le a miniszter.

A családok mellett egyes iparágának is segítséget akar nyújtani a kormány, ezért is támogatja  a lakásfelújításokat, hogy ezáltal az építőipar számára is munkát biztosítson.

A nyugdíjasoknak is tartogatnak segítséget: holnap, pénteken fogják átutalni a 13 havi nyugdíj első részletét.

Azt is fontosnak nevezte a miniszter, hogy 2022. január 1-jétől a 25 év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Kiemelte, hogy tízmillió forintos kamatmentes hitelt kapnak a kisvállalkozók, illetve három évig hitelmoratórium is vonatkozik rájuk. A 10 milliós kamatmentes hitelt bármire felhasználhatják a kisvállalkozások. A kormány célja az, hogy ezt a hitelt minél hamarabb megkapják az igénylők.

A kormány egy 8–10 évre szóló vidékfejlesztési stratégiát is elfogadott, ennek keretében sokkal jelentősebb lesz az agártámogatás is – mondta.

Az igényelt bértámogatások összértéke 40 milliárd forint, ebből eddig 36 milliárd forintot igényeltek a rászoruló vállalkozások a kormányhivataloknál, amiből a szerdai napig már 35 milliárd forintot kifizettek az érintetteknek – sorolta a miniszter.

A magyar kormány tehát 99 százalékosan már teljesítette az ígéretét, és ezért köszönet jár a kormányhivatalok dolgozóinak

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Nemzeti konzultáció a védekezésről

Szentkirályi Alexandra szóvivő elmondta, hogy a jövő héten indul az újabb nemzeti konzultáció az élet újraindításáról, amely a Vakcinainfo.gov.hu felületen zajlik majd, itt lehet kitölteni a kérdőívet.

Arra kért mindenkit, hogy minél többen mondják el a véleményüket, hogy a védekezéshez hasonlóan, az újraindítás során is megtalálja a közös pontokat a kormány és az állampolgárok.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselőjének vádjára, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök is hibás a lassú vakcinabeszerzés miatt, Gulyás Gergely úgy reagált, hogy szerdán maga az Európai Bizottság elnöke (Ursula von der Leyen) ismerte el, hogy nem volt felkészülve az unió a vakcinabeszerzésre. A miniszter szerint

Ujhelyi István nyilatkozatában visszaköszön egy régi, rossz beidegződés, mégpedig az, hogy a szocializmus idején nem volt szabad kritizálni a moszkvai döntéshozatalt. A baloldal részéről pedig jelenleg nem lehet kritizálni az uniót, ezért máshol keresnek bűnbakot

– fogalmazott.

Kérdések és válaszok

Újságírói felvetésre, miszerint felmerült, hogy az MSZP pénzutalványt adna azoknak, akik beadatják maguknak a vakcinát, Gulyás Gergely úgy reagált, hogy „ez egy képtelen ötlet”, mégpedig azért, mert a kormány jelentős összeget fordít arra, hogy beszerezze a vakcinákat. Ennek ellenére ingyen biztosítja azokat a lakosság számára.

Az illetékes államtitkár minden önkormányzatnak és releváns szövetségnek küldött felkérő levelet, hogy véleményezze a Next Generation nevű fejlesztési alapot. Ebből is látszik, hogy a kormány kész a konzultációra, és kíváncsi az önkormányzatok véleményére – mondta Gulyás. Ha Karácsony Gergely főpolgármester konzultálni akar, hívja össze a Fővárosi Közgyűlést, ez jogában áll – válaszolta újságírói kérdésre.

A kormánytagok oltására vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely úgy reagált, hogy a kormánytagok beoltása azután kezdődik majd, miután a regisztrált 60 év felettiek már megkapták a vakcinát – kivéve, ha valamely kormánytag betöltötte a 60. évét.

Az Egyesült Államok volt elnöke, Donald Trump ellen jelenleg zajló alkotmányossági eljárást (impeachment) a miniszter így kommentálta:

„Amerika az amerikaiaké, ezért az amerikai belpolitikai fejleményeket nem kívánjuk kommentálni.

Érdekes alkotmányossági eljárás folyik, de ezt nem nekünk kell minősíteni. A jogtudománynak kell eldönteni, hogy Magyarország egyik szövetségesének az ilyen jellegű belső vitáit kommentálja-e” – fogalmazott.

A koronavírus miatt bevezetett intézkedések fenntartásról kifejtette: „Egész Európában a határok átjárhatósága fog csorbát szenvedni, akkor is, ha egész Európa, főleg a déli országok a turizmus újraindításában érdekeltek.” Az lesz az utolsó lépés a korlátozások feloldásához, hogy visszaállítják schengeni határokat, annak minden előnyével együtt – tette hozzá.

A közösségimédia-platformok megadóztatására vonatkozó törvényjavaslattal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a Facebook tavaly 3,8 milliárd forintot már befizetett reklámadóként, ami azt jelzi, hogy jó irányba mozdultak el a dolgok.

A kormány célja az, hogy a közösségi média a felhasználók számára biztonságos legyen, a felületre feltöltött képeket ne használhassák fel jogtalanul.

Azt is elmondta, hogy a szólásszabadság fontos a kormány számára, és annak korlátozza nem megengedett a kormány szerint, főleg nem egy közösségimédia-felület üzemeltetőjének.

Az adóhatóság október óta folyamatosan értesítette azokat, akiknek tartozása van a társadalombiztosítás területén. A járulékokat február 12-ig (most péntekig) lehet rendezni, akik ezt nem teszik meg, azoknak a tajszámát érvényteleníteni fogják. A érintetteknek lehetőségük van a részletfizetésre is.

Az adóhatóság a törlesztés módjairól, lehetőségeiről is tájékoztatta az érintetteket. Ezt azért tartják fontosnak, mivel senkitől sem várható el, hogy saját járulékai befizetésével biztosítsa azok ellátását, akik nem fizetik be a saját részüket – zárta sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely.

A címalapfotó illusztráció.