Próbára bocsátották garázdaság miatt a volt jobbikost

 

Garázdaság miatt három évre próbára bocsátotta a bíróság Szabó Balázst, Újpest exjobbikos önkormányzati képviselőjét. Akkor függesztette fel a Jobbik a párttagságát, amikor kiderült, hogy karácsonykor egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén magánrepülővel utazott választási megfigyelőnek a Közép-Afrikai Köztársaságba. Szabó Balázst korábban első fokon egy rasszista bűncselekmény miatt is elítélték már. Ezúttal az az ügye került a bíróság elé, amelyben a vád szerint fideszes aktivistákat támadott meg 2018 tavaszán – derült ki az M1 Híradójában.


A vádirat szerint Szabó Balázs megtámadta a Fidelitas aktivistáit 2018 áprilisában, Budapest XI. kerületében. Egyiküket nekifutásból hátba rúgta, a segítségére siető társát pedig megütötte. Tettét Szabó Balázs azzal magyarázta, hogy csak a jobbik plakátjait akarta megvédeni a Fidelitas aktivistáitól. A bíróság nem fogadta el ezt a védekezést: kimondta Szabó Balázs bűnösségét és három évre próbára bocsátotta.


Az ártatlanságát hangoztató Szabó Balázs felmentésért fellebbezett, az ügyészség viszont túl enyhe intézkedésnek tartja a próbára bocsátást.

Az ügyészség a rendelkezésre álló határidőben az ítélet ellen súlyosításért jelent be fellebbezést. Álláspontunk szerint ezért az erőszakos bűncselekményért közérdekű munkára ítélés indokolt” – mondta Rab Ferenc a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője.

Szabó Balázs legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy karácsonykor, amikor még a Jobbik újpesti önkormányzati képviselője volt,

luxus magánrepülővel Párizsból a Közép-Afrikai Köztársaságba utazott választási megfigyelőnek egy volt jobbikos politikus társaságában.

Sajtóhírek szerint az utat egy, az orosz titkosszolgálatokhoz is köthető berlini szervezet fizette.

A választás, amit megfigyeltek, mindenesetre kiemelten fontos volt Oroszország számára. Az oroszok ugyanis csak úgy tarthatták meg befolyásukat az aranyban, gyémántban és uránban gazdag országban, ha az eddigi, oroszbarát elnök megnyeri a választást. Ami meg is történt.

Az ügy kipattanásakor a miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a jobbikos politikusok magánrepülős útja nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet.

A most próbára bocsátott Szabó Balázs nem először állt bíróság előtt,

2008-ban egy tüntetésen elkövetett garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak miatt pénzbüntetésre ítélték.

2020 februárjában pedig rasszista bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert 2016-ban Óbudán társaival együtt kövekkel és sörösüvegekkel dobált meg tunéziai fiatalokat. Ebben az ügyben jövő héten kezdődik a másodfokú eljárás a Fővárosi Törvényszéken.

A címlapfotó illusztráció.