Túlteljesítette az uniós elvárásokat Magyarország

 

Magyarország időarányosan túlteljesítette az áldozatsegítéssel kapcsolatos európai uniós elvárásokat – közölte az igazságügyi miniszter közösségi oldalán pénteken.

Varga Judit azt írta: az EU igazságügyi minisztereinek pénteki egyeztetésén beszámolt a magyar áldozatsegítő rendszer fejlődéséről.


Ismertette: a tavaly elfogadott 2020-2025 közötti uniós áldozatsegítési stratégia legfontosabb célkitűzései között szerepel a hatékony kommunikáció az áldozatokkal és biztonságos környezet biztosítása az áldozatoknak a bűncselekmény bejelentéséhez, a legkiszolgáltatottabb áldozatok támogatásának és védelmének javítása, az áldozatok kárenyhítéshez való hozzáférésének megkönnyítése, a releváns szereplők közötti együttműködés és koordináció javítása, valamint az áldozatok jogainak megerősítése a nemzetközi színtéren.

Az áldozatsegítés évének eredményeire alapozva az Igazságügyi Minisztérium túlteljesítette ezeket az elvárásokat – hangsúlyozta Varga Judit.

Közölte: Magyarországon bevezették az áldozatok közvetlen elérésén alapuló, úgynevezett „opt-out” modellt, a szándékos, erőszakos bűncselekmények áldozatainak kárenyhítésénél eltörölték a rászorultsági feltételt, három hónapról egy évre emelték a kárenyhítési igényérvényesítésre vonatkozó időkorlátot, valamint a krízishelyzet oldására szolgáló azonnali pénzügyi segély igénybevételének határidejét nyolc napra emelték.

A tárcavezető hozzátette: az Igazságügyi Minisztérium sorra nyitja meg megyei áldozatsegítő központjait, az országos hálózatot dinamikusan építik ki. A hatékony és teljes körű szolgáltatás érdekében pedig együttműködési megállapodásokat kötnek állami, civil és egyházi szervezetekkel – jegyezte meg. Varga Judit a megkezdett munka folytatását ígérve úgy fogalmazott: „Ne felejtsék, van segítség!”.