×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pénzhiányról panaszkodnak, miközben százmilliókkal tömik Gyurcsány adócsaló ügyvédjének zsebét

 

A baloldali polgármesterek nem sajnálják a pénzt a haveroktól.

Az elmúlt tizenöt hónapban két DK-s kerület, Erzsébetváros és Újbuda közel 130 millió forint értékben szerződött Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával – derül ki az Origo számításaiból. Ez különösen visszataszító, hiszen a járvány megjelenése óta Karácsony Gergely főpolgármester és a baloldali kerületvezetők folyamatosan a nehéz költségvetési helyzetükről beszélnek, és a kormánynál kuncsorognak pénzért. Pedig pénz láthatóan van: csak azt a haverokra költik.

A kormányt okolják minden bajukért, miközben tele vannak pénzzel

Mióta Magyarországon megjelent a koronavírus, Karácsony Gergely vezetésével a budapesti baloldal kommunikációs hadviselést próbál folytatni a kormánnyal szemben, mondván, a koronavírus-járvány és következményei miatt a főváros, valamint a kerületek súlyos pénzhiánnyal küzdenek.

Valamennyi bajukért a kormányt okolják, a napokban már arról beszéltek, hogy egyes kerületekben és a fővárosban csődközeli a helyzet. Az állítólagos nagy pénznélküliségben meglehetősen furcsán hat, hogy két DK-s kerület alig több mint egy év alatt közel 130 millió forint értékben szerződött egyetlen ügyvédi irodával, az adócsalásért jogerősen elítélt Czeglédy Csaba irodájával.

Gyurcsány polgármesterei tömik az adócsaló zsebét

Az erzsébetvárosi önkormányzat hivatalos oldalán elérhető információk szerint Niedermüller Péter DK-s polgármester négy szerződéssel alkalmazta Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját.

Először három hónapra (2019. november 1.–december 31.) kötött szerződést velük, 1 270 000 forint értékben. Ezután szintén három hónapra (2020. január 1.–március 31.) két feladatcsoport ellátásáért összesen havi 2 900 000 forintot fizetett ki nekik. Az elérhető adatok szerint ennek végösszege 13 335 000 forint volt.

A baloldali polgármester egy kilenc hónapig tartó (2020. április 1.–december 31.) bruttó 33 147 000 forint értékű megbízási szerződéssel ajándékozta meg őket. Az idei év elején sem fukarkodott a közpénzzel: 46 245 780 forintért bízta meg őket.

A Hitlert éltető László Imre sem fukarkodik a közpénzzel

A Czeglédy-megbízások Erzsébetvároson kívül Újbudán összpontosulnak. A hivatalos adatok szerint László Imre, a kerület DK-s vezetője hat alkalommal vette igénybe az iroda szolgáltatásait, összesen (minimum) 35 400 000 forint értékben.

Az Origo táblázatában szerepel még két darab 1 000 000 forintos tétel is, mindkettő 2019. november elejétől az év végéig tartott. Ezenkívül 2020. február 1-jétől kezdődő, és 2021. január 31-ig tartó időszakban 4 050 000 forinttal bízta meg őket.

Ugyanebben az időszakban található még egy 12 600 000 forintos kifizetés is; Niedermüller Péterhez hasonlóan László Imre is gondoskodott Czeglédyék jó hangulatú évkezdéséről: az iroda 2021-ben havi 900 ezer forint + áfa megbízási díjra jogosult az önkormányzat jóvoltából. Ezenfelül (tárgyalásonként) 25 ezer forintos (+áfa) óradíjért láthatja el az önkormányzat peres képviseletét. Ez a portál számításai szerint 10 800 000 forintot jelent.

Gyurcsány ügyvédje az elítélt adócsaló politikus

Czeglédy Csaba Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként, lojális embereként vált ismertté a nyilvánosságban: a két politikus között annyira jó a viszony, hogy a bukott kormányfő korábban a bíróságra is elkísérte segítőjét. Czeglédy hivatalosan akkor lépett politikai pályára, amikor a legutóbbi uniós választáson rákerült a DK listájára. Azóta országos politikai ambíciói lettek: többször is jelezte, hogy szívesen lenne az egységesített baloldal szombathelyi jelöltje a 2022-es parlamenti választáson.

Irodájának sorozatos, közpénzből való megbízása nemcsak azért problémás, mert a főváros, a baloldali kerületek folyamatosan pénzhiányra panaszkodnak, és mert a budapesti baloldal csúcsra járatta a haverok közpénzből való megtámogatását.

Czeglédy Csaba ugyanis egy jogerősen elítélt, jelenleg is büntetőeljárás hatálya alatt álló bűnöző, akinek tavaly még a kamarai tagságát is felfüggesztették.

Arról nem is beszélve, hogy megbízásainak egy részét nem túl elegáns módon a veszélyhelyzet alatt kapta.

Ötmilliárdos drágulás a Lánchíd felújításánál

A Czeglédy-megbízások rávilágítanak arra, ami eddig is egyértelmű volt: a fővárosnak, és így a baloldali vezetésű kerületeknek bőven van pénzük, csupán politikai érdekeik miatt állítják ennek ellenkezőjét.

Ezt támasztja alá, hogy a napokban

a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzésen egy olyan cég nyert, amelyik kifejezetten jól áll a fővárosnál. Az A-Híd Zrt. ugyanis azután futott be, hogy Tüttő Kata, MSZP-s főpolgármester-helyettes tiszteletét tette az egyik rendezvényükön.

Nemcsak az a probléma, hogy a vállalkozás jó eséllyel a fővárossal való jó politikai és gazdasági kapcsolatainak köszönhette győzelmét, hanem az is, hogy ajánlatuk finoman szólva sem volt olcsó.

Mint kiderült, ötmilliárd forinttal drágábban fogják felújítani a Lánchidat, mint amennyiért Tarlós István idején végezték volna a munkát.

A számok nyelvén: az előző főpolgármester alatt lefolytatott eljárásra 2019 szeptemberében négy érvényes ajánlat érkezett: a legkedvezőbbet az A-Híd adta, amely akkor nettó 21,8 milliárdot kért volna a Lánchíd felújításáért. Árulkodó, hogy a cég most 26,8 milliárdért vállalja a hídfelújítást.