Gulyás: Mindenki választhat magának vakcinát

 

Mindenki kiválaszthatja magának, hogy milyen vakcinával szeretne oltakozni. A kormány senkit sem fog arra kötelezni, hogy olyan oltóanyagot adasson be, amiben nem bízik – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.

A kormány ismételten leginkább a koronavírusról tárgyaltak. Megállapították, hogy bár a világon lassan elkezdődik a harmadik hullám, Magyarországon még nem tartunk itt, köszönhetően a hatékony védekezési intézkedéseknek. A jelenlegi intézkedések február elsejéig vannak érvényben. ezeket  a kormány  a jövő heti ülésén fogja felülvizsgálni. De amíg nem csökken jelentősen a fertőzöttek száma, nem lesznek nagyobb enyhítések – számolt be róla Gulyás Gergely.

Hozzátette, azt is tárgyalták, hogy míg több országban elindult a tömeges oltás, az unióban a kevés vakcina miatt ez még nem történhetett meg. Magyarországon kívül szinte minden tagország kritikával illeti az unió vakcinabeszerzését. Éppen ezért tárgyal a kormány más, nem nyugati vakcinagyártókkal is. Fontos, hogy olyan vakcinákat fognak engedélyeztetni, amelyekről kiderült, hogy biztonságosak.

Az Európai Gyógyszerügynökség is lassan dolgozik. Tegnap az osztrákok szintén bírálták, most Magyarország is beáll a bírálok sorába. A múlt héten ideiglenes engedélyt adott az AstraZeneka és a Szputnyik V forgalmazására. Magyarország mindkét országgal tárgyal az szállítmányok lekötéséről, a csütörtöki nap folyamán Szijjártó Péter Moszkvába fog utazni emiatt.

Az uniós forrásokból csak 8 millió 800 ember beoltására lenne elegendő vakcina

– jelentette ki Gulyás Gergely.

Ma Európában ezrek vesztették életüket, de Magyarországon is közel száz ember elhunyt, mert nincs elegendő vakcina. A kormány nem sietni akar, hanem a kötelezettségét teljesíteni, emberéleteket akar menteni. Ezért Gulyás Gergely úgy tartja, hogy minél hamarabb engedélyezni kell a biztonságos vakcinákat. Hozzátette,

az AstraZeneca egy ilyen biztonságos vakcina lenne, hiszen senki sem gondolja, hogy Anglia beoltatja volna szinte a teljes lakosságát egy veszélyes vakcinával

– felelte újságírói kérdésre.

A kínaiakkal egymillió vakcina azonnali szállításáról egyeztetek meg, amint az oltóanyag engedélyezésre kerül – emelte ki Gulyás Gergely.

A védettséget igazoló okirat lesz, ez néhány héten belül el is készül.

A védettséget két formában lehet megszerezni, azzal ha valaki átesik a betegségen és azzal, ha valakit beoltanak. Nyilván lesznek különbségek azok között, akik már védettek és azok között, akik még nem, de ezekről a logikus, ésszerű különbségekről még nem döntött a kormány – hangsúlyozta.

Bárki választhat magának vakcinát

A vakcinák közötti választást úgy fogják megoldani, hogy amikor valakire rákerül az oltási sorrend, megkérdezik tőle az oltóközpontok, melyik vakcinát szeretné beadatni. Ha az éppen nem áll rendelkezésre, akkor addig várnia kell, amíg a vakcina be nem érkezik az országba. Azonban ha hajlandó mással is beoltatni magát, akkor megkaphatja azt az oltóanyagot is. Senkit sem fognak kötelezni arra, hogy olyan vakcinát adasson be, amiben nem bízik.

Működnek a gazdaságvédelmi intézkedések

Elmondta, a gazdaság területén van a legtöbb jó híre a kormánynak. Négyezerrel többen dolgoztak a tavaly év decemberében, mint 2019-ben, ez pedig megfelel a kormány ígéretének, miszerint annyi munkahelyet fognak teremteni, amennyit a vírus tönkretett. Február elsején pedig a nyugdíjasok megkapják a 13 havi nyugdíjukat.

A családtámogatások bővítik, és támogatják a lakásfelújítást. Tehát

tömeges munkanélküliség helyett jelentős támogatások valósultak meg.

Foglalkoztak a háziorvosi praxisok ügyével is, mivel azok ellátottsága nagyon fontos a minőségi egészségügyi ellátáshoz. Erre is tekintettel a kormány úgy döntött, hogy rájuk is vonatkozik a béremelés. Ha a praxis szoros formáját választja a közösségnek, megkapja a teljes béremelést, de a lazább formát választók is számíthatnak jelentős emelkedésre. Aki nem vállal praxisközösséget, az is kap egy minimális béremelést – fogalmazott a miniszter.

A fogorvosok is ennek megfelelő bérezésre és juttatásra számíthatnak, ami 100 milliárd forint költséget jelent a kormánynak. De úgy gondolják, ez fontos ahhoz, hogy a magyar egészségügy biztos talapzaton álljon.

Ötmilliárdot spórolhatott volna Karácsony Gergely a Lánchíd-projekten

Úgy tűnik, a főváros számára nem jelent semmit a pénz. Ha elfogadták volna az eredeti tervet, akkor a Lánchíd felújítása ötmilliárd forinttal olcsóbb lett volna. A kormány abban bízik, hogy a felújítás minél hamarabb elkezdődik. Továbbra is tartják az vállalásukat és megadják az ígért támogatást – válaszolta az M1 kérdésére Gulyás Gergely.

Jourová alkalmatlan tisztségére

Gulyás Gergely alkalmatlannak tartja Vera Jurovát, az Európai Bizottság alelnökét a tisztségének betöltésére. Objektív véleménynyilvánításra nem képes, gyűlöli Magyarországot és Lengyelországot. Éppen ezért csak kérni tudják az EB elnökét, hogy távolítsa el biztosi tisztségéből Vera Jurovát. Mindezt annak kapcsán mondta, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy Jurová ismét megfenyegette Magyarországot.

A demokratáknak megadják a bizalmat

Egy új kormánynak meg kell adni a bizalmat, még akkor is, ha már vannak előzetes tapasztalatok. Ne zárjuk ki, hogy a demokraták tanultak az jelenlegi eseményekből. Éppen ezért mi egyelőre csak gratulálni tudunk Bidennek és kormányának – jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva a miniszter.

A kormány elutasítja a dugódíjat

A kormány nem tervez, és teljes mértékben elutasítja a dugódíjat. Gulyás Gergely szerint a hatalmon lévő fővárosi vezetés lényegében autós üldözést tart. Átalakították a fogalmat, hiszen a különböző intézkedésekkel (pl. biciklisávok) megnehezíthetik az autósok mindennapjait. Annak ellenére, hogy most a védekezés egyik eszközeként minél többen autóval közlekedjenek, hogy a tömegközlekedési eszközökön ne alakuljon ki zsúfoltság.

Beszélt arról is, hogy ha átalakítják a vidéki tudományegyetemeket, meg kell hagyni az orvosképzés jelenlegi szabályait, vagyis hogy a klinikák az egyetemek részei maradnak, de részt vesznek az egységes kórházi ellátásban.

Egy másik kérdésre közölte, a Wichmann-kocsma és a Márványmennyasszony esetében az örökségvédelem és a józan ész parancsát követte a műemléki védettségi eljárás megindításakor, hiszen Budapest ikonikus épületeiről van szó.

Hozzátette: a lassan összeomló Radetzky-laktanyát a homlokzat megőrzésével, 40 milliárd forintos beruházás keretében szállodává és irodaházzá építik át. Szerinte az építkezés műemlékvédelmi szempontból kifogásolhatatlan.

A címlapfotó illusztráció.