Milliárdokat bukik a főváros, de 30 milliós jutalmakra volt pénze Karácsonyéknak

 

A főpolgármester helyettese szerint Budapest novemberre csődbe mehet, ehhez képest a városházán 30 milliós jutalmak röpködnek, és most még egy milliárdos reklámtendert is sikerült bebuktatniuk.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban megakadályozta, hogy a francia hátterű JCDecaux nyerjen a tenderen. Bár a főváros azóta meggondolta magát, a franciák most már nem akarnak indulni, így milliárdokat buknak a budapestiek az elúszott üzleten – írja a Mandiner, a Világgazdaság cikkére hivatkozva.

Több mint egy év után ismét napirendre kerül a budapesti tömegközlekedés reklámhelyeinek kiszervezése.


A főváros korábban megakadályozta, most viszont már belemenne, hogy a JCDecaux ajánlata nyerjen, csakhogy a francia hátterű céget a világjárvány miatt már nem érdekli a koncesszió. Ezzel milliárdokat veszít a BKV.

A budapesti közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek reklámcélú hasznosítása címmel futó közbeszerzést a két fővárosi közlekedési cég még 2019 novemberében nyilvánította eredménytelennek, miután egy Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett közgyűlési határozat ellehetetlenítette a szerződéskötést.

A tender értéke megközelítette a 7 milliárd forintot, a francia érdekeltségű JCDecaux (JCD) Hungary Zrt. négy éven át havi 142 millió forintot fizetett volna a jogért.

A 2010 előtti módszerek köszönnek vissza

A Világgazdaság tájékoztatása szerint azonban, most már hiába táncolna vissza a városvezetés, a BKV lecsúszott az évi 1,7 milliárdos üzletről. Mindez különösen fájó, mivel ez az összeg majdnem két és félszerese a tömegközlekedési reklámhelyek mostani bérleti díjának.

Jelen állás szerint határozatlan idejű szerződések alapján a metró belső felületeit a Promix Zrt. bérli és hasznosítja, minden egyéb reklámhelyet pedig a BKV saját cége, a Peron Reklám Kft. Ebből 2020-ban mintegy 744 millió forint bevétel származott.

Négyéves időtartamra vetítve tehát a budapesti tömegközlekedés csaknem négymilliárd forinttól esik el ahhoz képest, mintha a JCD pályázata győzött volna.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes január elején úgy nyilatkozott, hogy novemberre csődbe mehet Budapest, bár nem tett említést a milliárdokba kerülő hibájukról, inkább a kormányt hibáztatta.

Azonban a képmutatás itt nem állt meg, hiszen ebben a helyzetben is nagyjából harmincmillió forint értékben osztottak ki jutalmakat a városházi tanácsadóknak, politikai bizalmasoknak.

Közbeszerzést ígértek, de eddig semmi sem történt

A fővárosi vállalatok azt ígérték, hogy a befejezetlen eljárást követően új közbeszerzést írnak ki. Ez eddig nem történt meg.

A BKV úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy a mára összehívott BKV-s és BKK-s igazgatósági ülésen kialakult irányvonal függvénye, hogy indul-e új tender a tárgyban. Ennek kapcsán

a JCDecaux Hungary Zrt. azt mondta, hogy ha lesz új eljárás, a tartalmának megismerése után döntik csak el, hogy ismét indulnak-e.

Vagyis korántsem biztos, hogy legközelebb is rajtvonalhoz áll a francia multi hazai leánya, ráadásul a világjárvány következtében a kültéri reklámhordozók értékének csökkenése miatt számolni kell azzal, hogy a főváros nem kap majd olyan előnyös ajánlatot, mint az elszalasztott JCDecaux-pályázatban.