Orbán Viktor: Elengedi a kormány a 25 év alattiak személyi jövedelemadóját

 

Nem azért nem haladunk gyorsabban a vakcinázással, mert a magyar egészségügy ne tudna gyorsabban és tömegesebben oltani, hanem azért, mert nincs elég vakcinánk – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Felhívta a figyelmet, hogy az EU-ból kilépett Nagy-Britannia a lakossága mintegy négy százalékát oltotta be, míg az EU-ban ez egy százalék alatt van, mert az unióban nincs elég oltóanyag. A miniszterelnök szerint ezért a kínai vakcina érkezése jelentheti a megoldást.

 

Magyarországon eddig 105 728 embert oltottak be – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.


Az oltókapacitás jóval nagyobb, mint ahány vakcinánk van. Nagy-Britannia a lakosságának négy százalékát beoltotta, az unió csak egy százalékot, mert nincs elég vakcina. Kérdés, jó döntés volt-e a közös vakcina beszerzés az EU-ban.

Azok az országok, amelyek nem közösen szereztek vakcinát, előrébb vannak, mint az unió.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ahelyett, hogy másokra mutogatunk, minél több vakcinát kell beszerezni. Kínai vakcina van, tudunk tömegesen szerezni, már csak a Magyar Egészségügyi Hatóságoknak kell engedélyeznie. Egyértelműen elhangzott az operatív törzs péntek kora reggeli megbeszélésén, hogy nincs veszély a kínai vakcinával kapcsolatban, hiszen több millió ember kapta már meg Kínában.

Néhány napon belül rendelkezésre állhat több millió adag a kínai vakcinából

– mondta Orbán Viktor

Elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 4717-en gyógyultak meg Magyarországon. Immár többen gyógyulnak meg, mint amennyien elkapják a fertőzést.

Kétszer annyian gyógyultak meg, tehát sikerült megfékezni a második hullámot – jelentette ki.

A helyzet nem javul a mérvadó európai országokban, sőt, egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be. Az oltási kedv egyre inkább nő, és a magyar kormány is oltáspárti.

Kifejtette, hogy az oltási terv harmadik csoportjába 1 millió 700 ezer ember tartozik, ennyi kínai vakcina lenne is. Ha az emberek jelentkeznek, akkor egy közepes tempóban egy nap alatt legalább 500 ezer embert tudnak garantáltan beoltani az egészségügy emberei, ez a kényelmes tempó. Mai ismereteink szerint aki oltásra jelentkezik, azokat egy hétvége alatt be lehet oltani – tette hozzá a kormányfő.

Most nem az oltási kapacitással van gond, hanem azzal, hogy nincs vakcina.

Ha Brüsszel beszerzésein múlik, akkor akár nyár végéig, őszig is elhúzódhat a korlátozások feloldása

– szögezte le Orbán Viktor.

„Meghal minden nap 100 feletti ember, ezért egy görög (EU-) biztos ne szóljon bele abba, hogy mit teszünk” – fogalmazott Orbán Viktor.

Felhívta a figyelmet, hogy a magyar egészségügy felkészültsége sokkal jobb, mint gondolnánk. A magyar rendszer nemcsak nem omlott össze, de meg sem rendült. Emberfeletti teljesítményt nyújtottak az orvosok. Egy ember sem maradt ellátatlanul azért, mert ne lett volna orvos, ápolónő vagy lélegeztetőgép.

A baloldal túl messzire ment, nekik már semmi se szent

A miniszterelnök kifejtette: az az érzése, hogy már semmi sem szent a baloldalnak, túl messzire mentek a politikusaik.

Válság idején nem jó gondolkodásmód az, hogy ha valami rossz az országban, akkor azért felelősségre lehet vonni a kormányt és leváltani.

Ez azt jelentené, hogy ha emberek halnak meg, akkor azt jónak tartja az ellenzék, csak hogy bemutathassa, hogy baj van, és ezért majd felelősségre lehet vonni a kormányt – fogalmazott.

Magyarországon az emberek dolgozni akarnak, a magyar gazdaság teljesítménye mögött ez van. Ha ez a hajtóerő nem lenne, nem működne így a gazdaság, az emberek sokat akarnak dolgozni, és ezért jó bért is akarnak kapni – jelentette ki a miniszterelnök.


Orbán Viktor miniszterelnök interjúja a Kossuth Rádióban, január 15-én

 

A magyar vállalkozók is egyre jobbak. Már versenyképesek a nyugatiakkal, és noha még nem vagyunk olyan hatékonyak, de felzárkóztunk. A sikeres gazdaság harmadik lába, hogy kell egy jó környezet, amely nem emel adót – az adókat ilyenkor csökkenteni kell, vélte.

A magyar válságkezelés egyértelműen a munkahelyek megtartása és beruházás kell, hogy épüljön. Ismét hangsúlyozta:

Magyarország „előzni akar a kanyarban, és gyorsabban akarunk kijönni a válságból, mint ahogyan belementünk”

Amikor 432 milliárd forint értékben adót csökkentünk, akkor hatékonyabban kell működnie a kormánynak. Ez olykor kényelmetlen, nehéz, de az a munkájuk lényege, mondta a miniszterelnök.

Háromezer milliárd forintot visszatartott a bankoktól a moratóriummal a kormány, amely a családoknál maradt. Ez sajátos magyar válságkezelés, ráadásul visszavezeti a kormány 10 év kemény munkájával a 13. havi nyugdíjat - emelte ki.

Otthonteremtési program is van és nyugdíjasok után a fiatalok is kaphatnak egy segítséget.

Elengedik a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadóját

Az átlagfizetések mértékéig teljes adómentességet kaphatnak a magyar fiatalok, 25 éves korig – erősítette meg Orbán Viktor. Legkésőbb 2022 január elsejéig szeretné ezt bevezetni a miniszterelnök, és akkor teljes lesz a terv. Ebből ki kel kerekednie egy olyan gazdasági jövőnek, amilyet szeretnénk – fogalmazott.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy miután a családja félig dunántúli, félig az Alföldről – ahogy fogalmazott, „Hunniából” – származik, tisztában van a vidéki élet kihívásaival. A kicsiknek (vállalkozóknak), akiknek kevesebb a lehetőségük, mindenképpen segíteni kell, mondta.

A helyi iparűzési adó megfelezését nem mindenkinek engedélyezték (az unióban), csak a magyar kis- és középvállalkozásoknak

– hangsúlyozta.

Megismételte, hogy a kormány nem csak annyi munkahelyet fog létrehozni, amennyit a vírus tönkretett, hanem többet. Ez már a 2010-es válsághelyzetből való kilábaláskor is sikerült a Fidesz-KDNP koalíciónak. Emlékeztetett, hogy a kilábalás mögött sok ember munkája van, és ez nem csupán a miniszterelnök véleménye. Az ország és az emberek ismerete a kulcs ebben.

„A teljesítmény benne van a magyarokban, csak segíteni kell, hogy ki is jöjjön belőlük, ehhez kel az adócsökkentés”

– fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.