×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felfüggesztette az Afrikába magánrepülővel utazó önkormányzati képviselő párttagságát a Jobbik

 

Magángéppel – a Hvg.hu cikke szerint – egy „oroszokhoz köthető szervezet pénzén” utazott a Közép-afrikai Köztársaságba a Jobbik egyik ismert budapesti politikusa, illetve a párt egy korábbi országgyűlési képviselője. A két magyar ellenzéki politikus a választás tisztaságát felügyelte az afrikai országban, amely Oroszországnak volt fontos. A Jobbik felfüggesztette a budapesti politikus párttagságát, állítólag Szabó Balázs titokban utazott, saját pártja erről nem tudott – hangzott el az M1 Híradójában.


Irány Afrika! – így kommentálta tavaly december 26-án az Instagram-oldalán Samu Tamás Gergő azt a fényképet, amin egy repülőgép bőrfotelében ülve látható.

Samuról – aki a Jobbik korábbi parlamenti képviselője, és aki tavaly lépett ki a pártból – a hvg.hu derítette ki, hogy egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor Közép-Afrikába választási megfigyelőnek.

De nem volt egyedül. Vele tartott a Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs is. A lap úgy tudja: az utat egy olyan, oroszokhoz köthető berlini szervezet fizette, amely lengyel ágon – a vádak szerint – az oroszoknak és Kínának is kémkedő Mateusz Piskorskihoz tartozik – hangzott el az M1 Híradójában.

Samu Tamás Gergő jelenleg a szarvasi önkormányzat képviselője és a Békés Megyei Közgyűlés tagja. A fotóján látni lehet, hogy a repülő Franciaországban szállt fel, a Flightradar segítségével pedig Csádig lehetett követni az útvonalát. A jobbikos politikus útja során több képet is posztolt, az egyiken a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban pózol két egyenruhás fegyveres férfival.

A választás, amit Samu és Szabó megfigyeltek, kiemelten fontos volt Oroszország számára.

Komoly titkosszolgálati mozgósítást végeztek azért, hogy befolyást szerezzenek az aranyban, gyémántban és uránban gazdag országban. Ehhez azonban hatalomban kellett tartani az oroszbarát Faustin Touadérát, ami meg is történt – emlékeztet rá a hvg.hu.

Bár a fotókon a Jobbik újpesti képviselője nem látható, a hvg.hu kiderítette: az afrikai útra Samu Tamás Gergő figyelmét Szabó Balázs hívta fel, akit korábban már a Fidelitas lemondásra szólított fel. Az ő neve onnét csenghet ismerősen, hogy az elmúlt hónapokban több bűncselekménnyel is hírbe hozták.

Köztük a legdurvább az volt, amikor a vád szerint társaival sörösüveggel és kavicsokkal dobáltak, majd vertek meg tunéziai fiatalokat, akik a szabadságukat töltötték Magyarországon. A bíróság első fokon két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönre ítélte Szabót, akit 2008-ban egyszer már pénzbüntetéssel sújtottak, miután egy tüntetésen balhézott.

Szabó Balázst többször kereste telefonon az M1 Híradója, de a személyét is érintő hír megjelenése után nem volt elérhető.

A hvg.hu-nak azonban még a cikk megjelenése előtt azt állította, az utat a berlini székhelyű Európai Geopolitikai Elemző Központ szervezte.

Az internetes lap kiderítette: az orosz hátterű cég atyja a már korábban is említett Mateusz Piskorski, aki a lengyel Önvédelem nevű radikális jobboldali párt politikusaként vált ismertté, emellett baráti kapcsolatot ápol azzal a volt jobbikos „KG Bélának” is nevezett Kovács Bélával, akit hozzá hasonlóan szintén kémkedéssel vádolnak.

A Jobbik elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kétes tisztaságú közép-afrikai választás eredményét politikusukkal, Szabó Balázzsal igyekeztek legitimálni.

A párt felszólította Szabó Balázst, adja vissza önkormányzati képviselői mandátumát, továbbá etikai eljárást kezdeményeztek vele szemben.