Orbán Viktor: Február 1-ig biztosan maradnak a korlátozások

 

Az operatív törzs úgy döntött, február elsejéig meghosszabbítják az eddig fennálló intézkedéseket. A középiskolákban is marad a digitális oktatás február elsejéig – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott exkluzív interjúban.


Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: az operatív törzs üléséről érkezett. 2907 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 115 beteg, 5297 embert ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 372-en vannak. 42 549 egészségügyben dolgozót oltottak be eddig.


Kiemelte, hogy csökken az oltásokkal szembeni fenntartás, az idősotthonok lakóinak oltásai is megkezdődtek. A lakók 80 százaléka vállalja az oltást, az ott dolgozók 50 százaléka. Mindenkit megnyugtatott, hogy az oltás biztonságos, a miniszterelnök is beoltatja magát, amikor sorra kerül. 80 ezer főre elegendő vakcina érkezett eddig.

Az operatív törzs úgy döntött, február elsejéig meghosszabbítják az eddig fennálló intézkedéseket. A középiskolákban is marad a digitális oktatás február elsejéig.

Más a magyar válságkezelés, mint a nyugati országokban, kiszámítható módon történik minden. Az óvodák, általános iskolák nyitva maradnak, nem szeretnék „rángatni a szabályokat” – tette hozzá Orbán Viktor.

Nem az aktuális adatokat követik az intézkedésekkel. Amíg nincs elegendő vakcina, a kiszámítható kereteket tartják fenn. A miniszterelnök hangsúlyozta: ennél volt már nagyobb nyomás is az egészségügyön, de nagy veszteség ez az országnak.

Mindenki másképp tartja nyilván az elhunytakat, nehéz összevetéseket csinálni. Egy lehetőség van: véget ért a 2020-as év, összesíteni lehet, hogy hányan vesztették életüket, és ezt össze lehet vetni a 2019-es évvel.

A magyar egészségügy teljesítménye összemérhető a belga, olasz, amerikai vagy a brit egészségügyi rendszer teljesítményével

– fogalmazott.

Az EU-ban az a baj, hogy feliratkoztunk 17 millió adag vakcinára, a megrendelést leadtuk, és várjuk, hogy jöjjön az oltóanyag. Viták vannak erről Európában – mondta a miniszterelnök.

Az én fejemben az van, hogy azokat kell elsőként oltani, akikre a legveszélyesebb a vírus – hangsúlyozta. Hozzátette, persze tudja, hogy nehéz a tüneteket elviselni, nem jó betegnek lenni, de akkor is, a kellemetlenséget el kell tűrni, hogy meg tudjuk védeni azokat, akikre tényleg életveszélyes a vírus.

Minden vakcináról tárgyalni kell, izraeliekkel, kínaiakkal, oroszokkal is, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre

– emelte ki a kormányfő.

Gyorsabban fertőző törzsek is felbukkantak, ezért amíg nincs elég vakcina, arra kért mindenkit, hogy tartsa be a intézkedéseket, hogy mentesíteni tudjuk az egészségügy terheit, és megvédhessük idős szeretteinket.

Büszkék lehetünk az egészségügyi dolgozóinkra, mert jól helytálltak. De büszkék vagyunk a pedagógusokra is, hiszen ki gondolta volna, hogy a magyar tanügy zökkenőmentesen át tud állni a digitális oktatásra. Sokan megkérdőjelezték, az egészségügyet és az oktatást, de most már nekik is be kell ismerniük, hogy úgy az egészségügy, mint a tanügy kiválóan teljesít – húzta alá.

Hangsúlyozta, büszke a magyarokra is, hiszen bár tudja, hogy az állampolgárok nem boldogak, sőt, többen nem is értenek egyet az intézkedésekkel, de ennek ellenére is betartják azokat, és nem tiltakoznak, nem vonulnak utcára.

Több munkahelyet teremtenek, mint amennyit a vírus elvesz

A baloldal nem mond igazat abban, hogy százezrek vesztették el munkájukat. Több tucat gazdasági döntést hoztunk. Ma Magyarországon 4 496 000 ember dolgozik, ez 26 ezerrel kevesebb, mint a válság előtt volt.

Nagyon kevés ország van a világon, amely 4,5 millió munkahelyből csupán 26 ezret veszített el.

Nem csak visszaállítjuk a korábbi munkahelyek számát, hanem több munkahelyet teremtünk, mint amennyit a vírus tönkretett” – jelentette ki.

Sok gazdasági programot indított el a kormány, a cél azonban az, hogy a 2021-es év kiemelkedően jó év legyen a gazdaság szempontjából, a kanyarban előzni, ahogyan azt a jegybankelnök mondta.

Fogyasztás- vagy beruházástámogatás kérdésében a kormányfő elmondta, ő az utóbbiban hisz. Tömeges visszaesés esetén bértámogatásokat is lehet adni, de a fő irány a beruházások támogatása, mert munkahelyek beruházásokból keletkeznek.

Nem adtuk fel egyetlen tervünket sem, így például a 13. havi nyugdíj visszaépítése mellett a valaha volt legnagyobb családtámogatási rendszer indult el” – emelte ki Orbán Viktor.

Hozzátette:

a korlátozások feloldása a vakcinával függ össze, mely a gazdasági eredményességet is döntően befolyásolja majd.

Ha várunk, és nem teszünk nemzetként semmit, akkor fennmarad a bizonytalanság. Lehet látni több országnál is, hogy milyen belső konfliktusok születnek abból, hogy Brüsszelre bízták a vakcina beszerzését. Hozzátette, ez a várakozás a legnagyobb problémát a nyugat-európai országokban jelenti, ahol az emberek azt kérdezik a hatalomtól, miért nem oldja meg saját maga.

A Moderna vakcina szállításának menetrendjével kapcsolatban kiemelte, kisebb számban, heti rendszerességgel érkeznek majd az oltóanyagok, de nem vállalnak garanciát a pontos mennyiségre.

Ha csak a nyugati vakcinákra támaszkodunk, több hónapig kell várakozni és fenntartani a jelenlegi korlátozásokat

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

A magyaroknak van a washingtoni eseményekhez hasonló tapasztalata

Mi nem minősítgetünk egyetlen országot sem, mi sem szeretjük, ha minket minősítenek. Ami Amerikában történik, az Amerika dolga” – mondta a Capitoliumban történt eseményekkel kapcsolatban a miniszterelnök.

A baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal. A Parlament épületét is meg kellett védeni. Most is bíróság előtt áll olyan pártvezető, aki füstbombát dobott. Ezt a magyarok a saját bőrükön tapasztalták meg – tette hozzá.

Magyarországon nem volt haláleset ilyen esemény kapcsán. A magyar rendőröknek komoly provokációkat kellett kiállniuk, de rendkívül jól végzik a munkájukat, a legutóbb is kiválóan helytálltak – utalt az újpesti rendőrkéselés ügyére.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.