Varga Mihály: Óriási bűnt követett el a Gyurcsány-kormány

 

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 13 évvel ezelőtti „szétverése” óriási bűn volt – mondta a pénzügyminiszter a TV2 Mokka című reggeli műsorában.

Varga Mihály, Budapest II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője felidézte:

az OPNI-t 2007-ben a Gyurcsány-kormány szüntette meg; a több mint 130 éves intézményben kilencszáz ember dolgozott és körülbelül 850 fekvőbetegággyal működött.

Hozzátette, az épület, amely az Országház után a második legnagyobb alapterületű Magyarországon, azóta üresen áll, bár már sok terv volt a felhasználására.

A kormány legutóbb arról döntött, hogy a 41 hektáros területen álló 39 ezer négyzetméteres épületnek hosszú távon oktatási célokat kell szolgálnia. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízást kapott, hogy készítse elő a Közép-európai Oktatási Alapítvány létrehozását és működését – ismertette.

Varga Mihály felhívta a figyelmet, most van a magyar gazdaság abban a helyzetben, hogy egy ilyen célt „felvázoljon”.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a műsorban elmondta, azt szeretnék, hogy az oktatási intézmény 2023-ban megkezdhesse a működését.

„Egy olyan iskolát szeretnénk itt létrehozni, ami regionálisan is kimagasló volna színvonalban” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy egy nemzetközi, angol alapnyelvű középiskolában gondolkodnak.
Szólt arról is, a tervek szerint az egész régióból jöhetnének ide tanulni – elsősorban a visegrádi országokból – a diákok 14 és 18 éves kor között. Ez azt is jelenti, hogy minden diák a saját nyelvén tanulhatna az angol mellett – mondta az államtitkár.

A címlapfotó illusztráció.