×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Összeállt a baloldali program és lista

 

Az újabb gazdaságvédelmi csomag egyik eleme, az iparűzési adó csökkentése azonnal politikai vitát is kiváltott: míg a baldoldali településvezetők szerint az intézkedés ellehetetleníti az önkormányzatokat, addig a kormánypártiak szerint a cégek megsegítésével az ott dolgozó emberek munkahelyeit támogatják.


Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet és ezek a legsérülékenyebbek a járvány idején – indokolta szombaton Orbán Viktor a lépést, ami az önkormányzatoknak bevételkiesést okoz. A kormányfő ezért az is bejelentette, hogy a 25 ezernél kisebb lélekszámú települések automatikus támogatást kapnak, míg a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként vizsgálják meg.

A városknak is az az érdeke, hogy a vállalkozások mielőbb talpra álljanak - így értékelte a döntést a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke vasárnap az M1-nek.

Szita Károly hangsúlyozta: a kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, és erősek legyenek a családok.

„Legyenek egészségesek, legyen hol dolgozniuk, mert ha van hol dolgozniuk, mert ha egészségesek és van hol dolgozniuk, akkor el tudják tartani a családjukat. Nem az önkormányzatok teremtik a munkahelyeket, hanem a vállalkozások, és éppen ezért a vállalkozásoknál kell most pénzt adnunk és a vállalkozásoknak kell most segítenünk, annak érdekében, hogy ne az legyen, mint tavasz végén, a koronavírus-járvány első hullámának a végén, amikor például csak Kaposváron hetesszázzal több lett a munkanélküli, mint ahányan voltak az év elején januárban. Ezt szeretnénk elkerülni” – mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A baloldali pártok bírálnak

A baloldali pártok ennek ellenére kivétel nélkül ellenzik az intézkedést. Kanász-Nagy Máté az LMP társelnöke például arról beszélt, hogy az iparűzési adó csökkentése ellehetetleníti az önkormányzatokat.

Hasonlóan vélekedett a szocialista Komjáthy Imre is, aki egyszerre bírálta a gazdaságvédelmi mentőcsomagot és követelte azt a kormánytól, hogy a kabinet támogassa a kkv-kat.

„Hát akkor ez kész, ennyi!” – a főpolgármester ezt írta szombaton a közösségi oldalon.

Bejegyzésében Karácsony Gergely azt állította, hogy az iparűzési adó csökkentése a vállalkozásoknak nem jelent érdemi segítséget,

Budapestnek viszont például, mint írta, „egy Lánchíd árának elvételét jelenti”.

A főpolgármester véleményét több fővárosi baloldali polgármester is megosztotta. Pikó András nyolcadik kerületi polgármester szerint hamis látszat, hogy az iparűzési adó súlyos terhet jelent az embereknek.

Az iparűzési adó csökkentése segít a cégeknek

Ez a 20 éve működő kondorosi cég 40 főnek ad munkát. A feldolgozóüzemeket építő vállalat vezetője azt mondja, a járványidőszakban nem csak a forgalomvisszaesés nehezítette meg a gazdálkodást, hanem az is, hogy a dolgozók számára megfelelő védelmet biztosítsanak. A cégvezető szerint az iparűzési adó csökkentése abban segít, hogy a nehéz helyzet ellenére ne kelljen elbocsátaniuk a munkavállalókat.

„Mindenképpen számottevő összeg és segít abban, hogy kiszámíthatóan, megbízhatóan működjünk és a dolgozóink, akiknek igyekszünk pontosan és megfelelő fizetést biztosítani, ezt minden hónapban meg is kaphassák” – mondta Zsjak Zoltán, a Lak-Alarm Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A budapesti vállalkozásoknak nincs százmilliárdnyi tartaléka, Karácsonyéknak van, Tarlóstól örökölték

- ezt már a Fidesz frakcióvezetője írta szombaton Karácsony Gergelynek és a baloldali polgármestereknek üzenve.

Kocsis Máté úgy fogalmazott: "Esetleg a világjárvány közepén nem kellene nagyvonalúan szórni a pénzt tanácsadókra, buszmutyira, a Lánchíd pofátlanul túlárazott felújítására, akkor lenne pénz adót csökkenteni”. A kormánypárti képviselő hozzátette: nem a főpolgármesternek kell pénzügyi segítség, hanem a budapestieknek.

Közös listát jelentett be a baloldal

Időközben a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Momentum közleményben jelentette be, hogy mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és közös listával indul a baloldal.

Közös közleményükben úgy fogalmaztak, hogy az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén született meg a döntés, ami alapján az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson. Mint írták, a pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is.