Varga Judit reméli, az ellenzék rájön, hogy Brüsszelben is a magyar érdekeket kell képviselni

 

Magyarországnak sikerült megőriznie a szuverenitását, miután megkapta azokat a garanciákat, amelyeket kért, így az Európai Tanács csúcsértekezletén megállapodás születhetett az unió hosszú távú költségvetéséről és a hozzá kapcsolódó helyreállítási csomagról – mondta az igazságügyi miniszter pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Varga Judit elmondta, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is utalt rá, a járványhelyzet idején nem lehet ideológiai csatákat vívni. „Tehát az első és legfontosabb győzelem az, hogy rádöbbentek erre, és a felelőtlenségből kiléptek az (…) európai vezetők” – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, senki sem zsarolhat egyetlen tagállamot, így Magyarországot sem azért, hogy ideológiai kérdésekben feladja a saját nemzeti identitásának megfelelő álláspontját. Kiemelte: a kormánynak sikerült megőriznie a „magyarok pénzét”, az uniós forrásokat és az ország hitelességét.

„Egyedül a magyar és a lengyel fél emlékeztetett mindenkit a tárgyalások során arra, hogy itt vannak uniós szerződések, amelyek bizonyos kérdésekben egyhangúságot írnak elő, például ha az európai értékekről van szó, köztük a jogállamiságról” – fogalmazott a miniszter.

Varga Judit reményét fejezte ki, hogy egyszer a magyar ellenzék is rájön, Brüsszelben is a magyar érdekeket kell képviselni.