Lánczi Tamás: Az ellenzék az uniós pénzek elvételével akarja Orbán Viktort térdre kényszeríteni

 

Az ellenzék a kompromisszumkészséget kérte számon Magyarországon, és azt mondták, hogy Magyarország és Lengyelország azzal, hogy él a vétó jogával, azzal zsarolja az Európai Uniót. Most azonban, látván a megállapodást, úgy fogalmaztak, hogy elvtelen megállapodást kötött a Európai Tanács – mondta Lánczi Tamás politológus a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Lánczi Tamás hozzátette, egészen a hét elejéig egyfajta fegyverletételt követeltek a magyar kormánytól, Orbán Viktortól, Magyarországtól és Lengyelországtól is, magyarán azt, hogy hódoljon be a brüsszeli akaratnak, és mindenben vesse alá magát a brüsszeli döntéshozóknak.

Azonban amikor már látszott, hogy Magyarország sikeresen vívja meg ezt a harcot, és egy józan kompromisszum alakul ki, akkor egészen vegyes reakciók érkeztek az ellenzéki oldalról.

A Gyurcsány Ferenc által vezetett DK és a Momentum azon az állásponton van, hogy nagy brüsszeli siker született.

Ezzel egyébként csak ők vannak így, mert sem a külföldi sajtó, sem a magyarországi baloldali sajtó nem így értékeli a történteket – tette hozzá a politológus.

Lánczi Tamás kiemelte, az ellenzék mindent arra a lapra tett föl, hogy van a vitathatatlanul jó Európai Unió, ami sokkal jobb mint Magyarország, sokkal jobb mint bármi, amit mi, magyarok tudunk alkotni. Ehhez képest mégis csak egy kompromisszumot kötött ez az Európai Unió Magyarországgal, a magyar kormányfővel.

Az ellenzék tulajdonképpen azt követelte Brüsszeltől, hogy fosszák meg Magyarországot a neki járó jogos pénzektől. Ezek az uniós pénzek nem jótékonysági támogatások, hanem korábban megszületett alku nyomán Magyarországnak járó pénzek,

„Mi is befizetői vagyunk az Európai Uniónak”

– hangsúlyozta a politológus.

Az ellenzék úgy gondolja, hogy ha Magyarországtól sikerül elvenni ezeket az uniós pénzeket, akkor térdre lehet kényszeríteni Orbán Viktort. Ez a baloldal kishitűségéről árulkodik, mert azt állítják ezzel, hogy ők maguk nem képesek legyőzni sem a Fideszt, sem Orbán Viktort – húzta alá Lánczi Tamás.

Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa nem jutott ki az európai parlamenti választásokon Brüsszelbe, de Karácsony Gergely polgármesterré választása után megbízta őt Budapest brüsszeli irodájának a vezetésével. Most nyilvánosságra került, hogy Jávor Benedek négyszeres költségvetéssel dolgozhat Brüsszelben, mint az elődje dolgozott.

Karácsony Gergely már több mint egy éve főpolgármester, és azt látjuk, hogy nem szervezte át a költségvetést, viszont a saját adminisztrációját, a saját bürokráciáját meglehetősen felduzzasztotta.

Karácsony Gergelynek negyvenkét tanácsadója van, ami Lánczi Tamás véleménye szerint indokolatlanul sok, hiszen a magyar kormányfőnek sincs ennyi.