Hatalmas elismerésben részesült Orbán Viktor

 

A negyedik helyre került Orbán Viktor a legbefolyásosabb európai vezetők között a Politico listáján. A magyar miniszterelnök ezzel olyan országvezetőket utasított maga mögé, mint Emmanuel Macron, Recep Tayyip Erdogan vagy Boris Johnson.

A Politico európai kiadása ismét közzétette Európa legbefolyásosabb embereinek listáját, azokét, akik az online lap szerint 2021-ben a legnagyobb hatással lesznek a kontinens életére. A cselekvők, felforgatók és álmodozók kategória mindegyikében huszonnyolc befolyásos ember szerepel.

A cselekvők kategóriában (The Doers list) győztest egyelőre nem hirdettek, a magyar miniszterelnök a második helyezett Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség vezetője és a harmadik helyezett Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke után következik a sorban. Orbán Viktor így olyan tekintélyes európai vezetőket utasított maga mögé, mint Emmanuel Macron francia elnök (5.), Recep Tayyip Erdoğan török elnök (6.) vagy Boris Johnson brit miniszterelnök (9.).

A lap indoklása szerint a magyar miniszterelnök többek közt vitathatatlanul megnyerte a migrációval kapcsolatos érvelést, és felidézik, hogy Magyarországot a 7. cikkely szerinti eljárásnak vetették alá, amely elméletileg megfoszthatja Magyarországot az EU szavazati jogaitól, ám a varsói kormánnyal kötött szövetség, amely ugyanolyan szankciókkal fenyegeti, megvédte a büntetéstől. A lap kiemeli az uniós költségvetés vétóját is.

A Politico tavaly is szerepeltette a listán Orbán Viktort, aki az álmodozók kategóriájában akkor a második helyre került. A magyar kormányfőről úgy tartja a Politico, hogy nagyon ért ahhoz, hogyan fogalmazza meg egyszerűen az üzeneteit.

A témában Varga Judit igazságügyi miniszter is bejegyzést tett közzé a Facebookon.

 

A címlapfotó illusztráció.