Orbán Viktor: Amíg az unióban politikai viták folynak, a britek már tömegesen oltanak

 

A lengyel kormány tegnap késő este úgy nyilatkozott, hogy bizonyos körülmények mellett hajlandó elállni a vétótól.

Az európai uniós országok többsége úgy véli, hogy a koronavírus okozta válság megsegítésére létrehozott támogatási alapot, a költségvetést és a jogállamisági vitát egyszerre kell tárgyalni. Magyarország ezzel nem ért egyet, a magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy külön kell ezeket tárgyalni – közölte Orbán Viktor miniszterelnök.

Hozzátette, hogy Magyarország elfogadja a támogatási alapot és a költségvetést, de a jogállamisági vitát el kell halasztani.

A lengyelek sem állhatnak el a vétótól, mert a két ország közös nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezték, hogy egymást támogatják, és

nem fogadnak el olyan egyezményt, amely Lengyelországot vagy Magyarországot bármilyen szinten rosszul érinti

– emelte ki.

A magyarok lehet, hogy nincsenek olyan sokan, mint a németek, de nem most jöttünk le a falvédőről. Tehát olyan dolgoknál, amik látszólag elkülönülnek egymástól, mi látjuk az összefüggést – utalt arra, hogy az uniós költségvetésről szóló megegyezés mellett hirtelen migrációs, kötelező betelepítési kvóták is előkerültek.

Egyetlen országot sem lehet olyan dologra rákényszeríteni, amit az az ország nem akar. Magyarország pedig nem akar migránsokat befogadni. A mostani intézkedések, próbálkozások középpontjában az áll, hogy rákényszerítsék, Magyarországot és Lengyelországot, hogy bevándorlókat fogadjon be. A mostani intézkedések is azt szolgálják, hogy erre egy jogi alapot teremtsenek – fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta, hogy egyelőre még nem lehet összefüggéseket találni aközött, hogy kipattant a Szájer-ügy, és hogy az Európai Néppárt megtámadta Deutsch Tamást. Ez egyelőre csak fantázia, és a politikai életben ennek nincs helye.

Hangsúlyozta, ismeri a több könyvből álló törvénykönyveket, de még nem találkozott olyannal, hogy 25 tagállam jóváhagyásával is el lehet fogadtatni egy törvényt.

A miniszterelnök nem érti, miért problémázik az unió, hiszen ha most decemberben nem születik meg a közös döntés a költségvetésről, akkor sincs semmi probléma, hiszen akkor havi folyósításokkal fog működni az unió.

Fontos kérdésekről kell beszélni, hiszen az unió közös hitelt akar felvenni. A 27 országnak közösen kell majd fizetni a törlesztést. Azonban, ha egy-egy ország nem tudja teljesíteni a rá eső részletet, akkor azt a többi ország kell hogy kifizesse, ami komoly gazdasági válságot is eredményezhet a túlterhelt országban. Éppen ezért

Magyarország nem is örül annak, hogy ebben részt kell vennie, de mivel szolidárisak vagyunk, és ezt megtesszük a bajba jutott országok miatt.

Nem Magyarország miatt nincs megállapodás, hanem azon országok miatt, amelyek rá akarják kényszeríteni Magyarországot arra, hogy változtassa meg migrációs politikáját, és fogadjon be migránsokat.

Ne lepődjünk meg azon, hogy az unió szavazati jogokat és lakásokat akar adni a migránsoknak. Azért

nem kell ezen meglepődni, mert ez maga a Soros-terv. Ezért is ellenáll Magyarország

– hangsúlyozta.

Az biztos, hogy ha a baloldal 35 millió migránsnak ad szavazati jogot, akkor sokáig számíthat ezeknek a bevándorlóknak a szavazatára. Azt is lehet látni, hogy a magyar baloldal is ezt szeretné megvalósítani Magyarországon. A migránsokkal a baloldal nyerni, az ország viszont veszíteni fog, hiszen a migránsok alapjaiban alakítanák át a teljes európai és magyar kultúrát – fogalmazott Orbán Viktor.

A britek csapást mértek az unióra. Hiába hangoztatta az unió, hogy meggyengültek a kilépéssel. Azzal, hogy már a jövő héten az Egyesült Királyságban elkezdik a tömeges oltásokat, bebizonyították, hogy sokkal jobban járnak azok, akik kilépnek az unióból. Bebizonyosodott, hogy

míg az unióban a politikusok politikai vitákat folytatnak, egymást támadják, akár a jogállamiság kérdésével is, addig az unión kívüliek hatékonyan védik meg polgáraikat azáltal, hogy a tényleges problémákra fókuszálnak

– mondta a kormányfő.

Magyarország megtesz mindez azért, hogy ahonnan csak lehet, vakcinát szerezzen be.

Azt is elmondta, hogy jövő héten már lehet regisztrálni a vakcinára, de a jelentkezési sorrend nem befolyásolja majd a beoltások fontossági sorrendjét. A regisztrációval csak az igényeket szeretnék felmérni.

Az operatív törzs már meghatározta azt a sorrendet, hogy kik részesülnek majd először a vakcinából, ezek az egészségügyi dolgozók lesznek, akiket a súlyos állapotban lévők fognak követni

– közölte.

A december 11. utáni szabályokról a hétfő reggeli operatív törzs ülésén döntenek. Azt azonban a kormányfő kiemelte, hogy a szakértők minden nagyobb volumenű enyhítést elleneznek.

Romániában december 6-án választások lesznek. Ez óhatatlanul felidézi 2006. december 4-ét.

A rossz dolgokkal szembesülni kell, de nem is kell alábecsülni magunkat. Azon a december 4-én a baloldal sikert ért el egy olyan kampánnyal, amely a határon túliak ellen dolgozott. A baloldal a leválasztás álláspontján van. A 2010-es választási győzelem után ezt a csorbát kiköszörültük. A magyar nép egységes és oszthatatlan. Innen érdemes nézni a romániai választásokat” – hangsúlyozta.

A romániai választások kapcsán hangsúlyozta, mivel Románia gazdasági szempontból is fontos ország Magyarország számára, abban bízik, hogy a választások eredményeként egy stabil kormány jön létre, amelyben erős képviselettel lesz jelen az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Éppen ezért minden romániai magyart arra buzdít, hogy vegyen részt a szavazáson és támogassa az RMDSZ-t.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

A címlapfotó illusztráció.