×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jövő héten kezdődik a vakcina-előregisztráció, a nyugdíjasok levélben jelentkezhetnek

 

Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben fogja megkeresni a vakcina-előregisztrációval kapcsolatban a nyugdíjasokat, akik térítésmentesen, válaszlevélben jelezhetik igényüket az oltóanyagra – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.

Egész Európában nőnek a fertőzöttségi és halálozási mutatók. A fertőzöttek számában Magyarország egy helyet javítva a  12. helyen áll az unió 27 országát tekintve, a halálozások számában is kedvezőbbek a magyar adatok, mint az uniós átlag – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Korábban érkeztek kritikák, főleg az ellenzék részéről, a tesztelések számával kapcsolatban. A megindult tömeges tesztelési programnak köszönhetően, mely során a pedagógusokat, a szociális és egészségügyi dolgozókat teszteli a kormány, a múlt héten az ötödik legmagasabb tesztszám volt Magyarországon egymillió főre vetítve az EU-s országok közül – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy gyorstesztek már a gyógyszertárakban is kaphatók. Ezek adatai azonban nem kerülnek be a tömeges tesztelés statisztikáiba.

Gulyás Gergely elmondta, hogy elkezdődik a vakcina-előregisztrációs kampány. Müller Cecília országos tiszti főorvos

levélben keresi majd meg a nyugdíjasokat, a levélben egy regisztrációs lap és egy térítésmentes válaszboríték is lesz, hogy jelezni tudják jelentkezésüket.

Jövő héten indul el a vakcinainfo.gov.hu weboldal, ahol ugyancsak lehet előregisztrálni.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a védőoltások beadása önkéntes és az átoltás biztonsága érdekében államilag szervezett lesz, az államon kívüli szervezett oltási programokról szóló hírek nem felelnek meg a valóságnak.

Magyarország egy újabb vakcinaprogramhoz is csatlakozott, így további két vakcinagyártó társaságnál vettek előjegyzésbe magyar igényeket.

Magyarország minden lehetséges eszközt igyekszik kihasználni, hogy vakcinához jusson. Magyarország eddig 50 milliárd forintért foglalt le vakcinakapacitást.

Ez azért is fontos, mert a Pfizer először csak az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba szállít majd oltóanyagot, és akár hónapokat is csúszhat az Európai Uniónak (így Magyarországnak) szánt szállítmány – fejtette ki Gulyás Gergely.

Ebből is látszik, hogy ha azt akarjuk, hogy minél előbb, minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, ehhez az kell, hogy mindenhol, ahol lehetőség van, Keleten és Nyugaton egyaránt minden olyan oltóanyag-kapacitást lekössünk, amire lehetőségünk van.

Eddig 50 milliárd forintnyi vakcinakapacitást foglalt le Magyarország. A harmadik hullámot ugyanis csak a vakcinával tudjuk megakadályozni

– hangsúlyozta.

Orbán Viktor a mai naptól kezdődően konzultációkba kezd a szakértőkkel és szakmai szervetekkel arról, hogy milyen intézkedések lépjenek életbe december 11. után – jelentette be.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 10 százalékkal csökkenni fog. Így fontos keresni azokat a pontokat, ahol a vállalatokat, cégeket segíteni lehet. A kormány ezért nem támogatja a magasabb adókat és a pluszterhek kivetését. Az adókat a kormány a 2019. december 31-i szinten maximalizálta, ennél nagyobb adókat nem vehetnek ki az önkormányzatok.

Gulyás Gergely emlékeztetett: az Európai Bizottság a múlt héten egy migrációs akciótervet hozott nyilvánosságra, ami azért is megdöbbentő, mert miközben egész Európa a járvány ellen küzd, és költségvetési tárgyalások is zajlanak, az uniós testület szerint erre van most szükség. A dokumentum elkerülhetetlen, feltartóztathatatlan és állandó jelenségnek tekinti a bevándorlást, a migrációs biztos pedig 34 millió érintettről beszélt, akiknek szavazati jogot és lakást biztosítanának – magyarázta.

Úgy vélte,

azoknak az országoknak, amelyek szerint a bevándorlás nem megoldás a demográfiai problémákra, és a saját életkörülményeiket veszélyezteti, nemet kell mondaniuk a költségvetéssel összekötött kondicionalitási rendeletre.

Ha Magyarország nem tart ki a költségvetési vitában, minden eszközét elveszíti ahhoz, hogy meg tudja akadályozni az EU bevándorlással kapcsolatos terveit – mondta.

Hozzátette: a baloldal eszközt keres arra, hogy a migrációt elutasító országokat sakkban tartsa, és ennek az eszköznek az álneve jogállami kondicionalitás.

Kijelentette: a kormány teljesen elkötelezett, semmilyen kompromisszumra nem lát lehetőséget a bevándorlás ügyében, és a költségvetésnél olyan jogi kategóriák bevezetése, amelyeket soha senki nem írt körül, Magyarországnak és Lengyelországnak nem elfogadhatók.

Közölte: a költségvetéshez és a Next Generation uniós alaphoz is egyhangúságra van szükség, Magyarország jóváhagyása nélkül nem léphet hatályba. Az alap hitelfelvételt jelentene, amelyet Magyarország – bár elviekben nem ért vele egyet – a déli tagállamokkal vállalt szolidaritás jegyében el tud fogadni, de azt nem, hogy ehhez olyan többletkövetelményeket állítsanak, amelyekkel a magyar kormány elveszíti a jogot arra, hogy a legfontosabb kérdésekben – például a bevándorlás ügyében – „mi döntsünk” – fogalmazott.

Gulyás Gergely a Szájer-ügy kapcsán megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök szerdai közleményét, és hozzátette, a különböző találgatásokat, hogy titkosrendőrségi akció vagy a baloldal bosszúja érte-e utol a volt képviselőt, nem kívánja kommentálni.

Újságírói kérdésre azt is kiemelte, továbbra sem fogják kötelezővé tenni a szociális és oktatási intézményekben dolgozók számára a koronavírus-tesztelésen való részvételt.

Gulyás Gergely a kárpátaljai események kapcsán elmondta, Ukrajnának nincs helye sem az Európai Unióban, sem a NATO-tagországok között,

hiszen ezek közös értékeken alapulnak. Ukrajna pedig többször bebizonyította, hogy a kisebbségeket könnyen sárba tiporja. Éppen ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a NATO vezetői ne gyakoroljanak többé nyomást Ukrajnára a csatlakozás miatt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Szájer József lemondott EP-képviselő ügyével kapcsolatban idézte a kormányfő előző nap tett nyilatkozatát.

E szerint amit Szájer József tett, a politikai közösségük értékrendjébe nem fér bele.

Harmincéves munkáját nem fogják elfeledni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható és nem védhető.

A történtek után Szájer József az egyetlen helyes döntést hozta, amikor a bocsánatkérést követően EP-mandátumáról lemondott, és a Fideszből kilépett. Döntését tudomásul vették.

Gulyás Gergely hozzáfűzte: személyesen is nagyra becsüli Szájer József elmúlt 30 éves munkáját. Arról, hogy az ügy Brüsszel bosszúja lenne vagy titkosszolgálatok játszottak benne szerepet, azt mondta:

ezek találgatások, amelyeket a magyar kormány semmilyen formában nem kíván kommentálni.

A tárcavezetőt arról is kérdezték, hogy Deutsch Tamás kizárását kezdeményezték az EP néppárti frakciójából egyes képviselők, mert párhuzamba állította az EP néppárti frakciójának és vezetőjének, Manfred Webernek egyik megjegyzését a Gestapo és a sztálini diktatúra módszereivel.

A miniszter úgy reagált:

az Európai Néppárt elnöke által korábban megengedett megjegyzéshez képest amit Deutsch Tamás mondott, az finom és szellemes.

A tárcavezető szerint a demokratikus véleménynyilvánítás nem büntethető. Rámutatott: Deutsch Tamás megjegyzése senki személye ellen nem irányult, hanem egy olyan eljárás éles kritikáját adta, amely valóban semmilyen jogállami garanciával nem rendelkezik, és a jogbiztonságot sem szolgálja.

Azt is felvetették: miután Deutsch Tamás a Fidesz brüsszeli delegációvezetője, kizárása esetén a Fidesz kilép-e az Európai Néppártból. Gulyás

Gergely azt mondta, először várják meg, születik-e és milyen tartalommal frakciódöntés. Egyelőre csak és kizárólag olyan pártok kezdeményezték a kizárást, akik egyébként számtalan alkalommal, napszaktól és évszaktól függetlenül, újra és újra a Fidesz kizárását is követelik – mondta.

Arra a felvetésre, hogy megszavazza-e jövő héten Orbán Viktor az uniós költségvetést és az uniós segélyalapot, megismételte: az előterjesztést nem tudják a jelenlegi formában elfogadni. Minden tagállamnak joga van a vétóhoz, így Magyarországnak és Lengyelországnak is. Ha eddig nem sikerült olyan megoldást találni, ami mindenki számára elfogadható, akkor tovább kell tárgyalni – mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország nyitott a további tárgyalásokra, úgy gondoljuk, lehetne megoldást találni, a jelenlegi rendelettervezet azonban nem jelent semmilyen megoldást.

Hozzátette:

Magyarország nem esik el semmilyen támogatástól.

Az 1800 milliárdos alapból 1050 milliárd euró a hétéves költségvetési rész, és 750 milliárd az új nemzedék alap, utóbbi forrása hitel, ami a tagállamok és az unió közös adósságfelvétele – fejtette ki.

Magyarország szolidáris a pénzügyileg nehezebb helyzetben lévő déli államokkal, ezért elfogadott egy olyan válságkezelési módot, amivel alapvetően nem ért egyet. A közös hitelfelvétellel közös felelősséget is vállalnak, adósságközösségbe kerülnek a pénzügyileg

Magyarországnál és a nyugati országoknál lényegesen bizonytalanabb alapokon álló déli tagállamokkal – fejtette ki Gulyás Gergely.

Magyarország január elejétől minden pályázatot kiír,

képesek vagyunk ezeket finanszírozni, semmilyen érzékelhető változást nem hoz, ha a költségvetésben csak hónapokkal később lesz megegyezés – közölte a miniszter, megjegyezve: nem ezt szeretnék, és érdemi tárgyalásokon készen állnak egy jó megegyezés megkötésére.

Gulyás Gergely Ukrajnával kapcsolatban úgy értékelt: Ukrajna sokadjára bizonyította be, hogy nem tekinthető jogállamnak, és a magyar nemzetiségekkel szembeni fellépésekben kifejezetten faji alapon jár el.

Tűrhetetlen magyarellenes túlkapásoknak nevezte azokat az eljárásokat,

amelyeket a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének a lakásában, a Kárpátaljai Magyar Főiskolán és a gazdaságfejlesztési alapítványnál folytattak le, és hangsúlyozta: ezek azt igazolják, hogy Ukrajnának egyelőre nem csupán az Európai Unióban nincs helye, hanem a NATO-ban sem.

Ezért Szijjártó Péter szerdán a NATO külügyminiszteri csúcstalálkozóján arra kérte szövetségeinket, hogy legyenek szolidárisak Magyarországgal, és hagyjanak fel a nyomásgyakorlással Ukrajna és a NATO társulási megállapodásával kapcsolatban.

Arra a felvetésre, hogy a kívánatosnál kevesebben vesznek részt a koronavírus-teszteléseken, nem tervezik-e kötelezővé tenni azt, elmondta: a kormánynak továbbra is az a határozott álláspontja, hogy a részvétel önkéntes. Az általános iskolai tanítók mintegy 27 százaléka, a szakiskolai pedagógusoknak pedig 36 százaléka nem kívánta magát a tesztelésnek alávetni, kényszeríteni azonban senkit nem tudnak és nem is akarnak.

Kitért arra is:

a karácsonyi ünnepekre külön, speciális szabályokat érdemes elfogadni,

a kormány szerdán tárgyalt erről, de végleges döntést nem hozott. Először arról kell dönteni, mi legyen december 11-e után, majd várhatóan a jövő héten tudnak arról határozni, hogy a karácsonyra, szilveszterre vonatkozó szabályok miként alakuljanak.

Az idősek vásárlási idősávjának tapasztalatait összességében pozitívnak nevezte, hangsúlyozva, hogy az idősek különleges védelemre szorulnak a járvány miatt, ezért az ő egészségük megőrzése érdekében el kell viselni az idősáv okozta kellemetlenséget.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva megerősítette: az iparűzési adó ügyében a kormány nem hozott semmilyen döntést.

Azt, hogy megtiltották az önkormányzatoknak a helyi adók emelését, a tárcavezető azzal indokolta: a kormány következetes és világos álláspontja szerint

a jelenlegi helyzetben a terheket nem szabad növelni, azokat lehetőleg csökkenteni kell.

Gulyás Gergely a Belgrád-Budapest vasútvonalra vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: a tervezési-engedélyezési-kivitelezési szerződést tavaly írták alá, a finanszírozást biztosító hitelszerződés pedig idén áprilisban lépett hatályba. Elmondta: két évig tart a tervezési-engedélyezési szakasz, és jelenlegi a tervek szerint 2025-re fejeződik be a kivitelezés.

Az új vasútvonal egy helyett két vágányon, 160 kilométer/órás engedélyezési és 200 kilométer/órás tervezési sebességgel, korszerű állomásokkal fogja kiszolgálni az utazókat és fuvarozókat is – tette hozzá.

Demeter Szilárd miniszteri biztosnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának vitatott írására vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely leszögezte: a kormány nem ért egyet Demeter Szilárd cikkében foglalt állítások jó részével.

Úgy gondoljuk, hogy a jogos és indokolt érzékenységre és történelmi múltra tekintettel a mindennapi életben tapasztalható visszásságokkal való összehasonlítása a holokausztnak nem elfogadható

– fogalmazott. Hozzátette: ezért helyesnek tartják, hogy hogy Demeter Szilárd elnézést kért és visszavonta a cikkét.

Mint mondta, a kormány álláspontja általánosságban is az, hogy nagy történelmi tragédiák, a kommunizmus, a nácizmus áldozatainak szenvedéseivel való összehasonlítások szerencsére a jelenlegi korban nem lehetnek megalapozottak, ezért ezektől tartózkodni kell.

Az őrizetbe vett agárminisztériumi helyettes államtitkár ügyét Gulyás Gergely úgy kommentálta: jól mutatja ez az ügy is, hogy Magyarországon a korrupcióval szemben zéró tolerancia van.

Közölte:

az érintett helyettes államtitkár felmentését a miniszter kezdeményezte, a miniszterelnök pedig már alá is írta azt.

Arra a kérdésre, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) miért került át a Miniszterelnökséghez az EU-s források felhasználásának feladatköre, Gulyás Gergely azt mondta: Palkovics László kereste meg, hogy miután a központi koordináció és számtalan fejlesztési program a Miniszterelnökségnél van, ezért az uniós források felhasználásának feladatköre is„ illeszkedne a Miniszterelnökség portfóliójába”.

Miután a miniszterelnök ezt támogatta, így megtörténik a feladatátadás 2021. január 1-jétől, és a korábban kinevezett Ágostházy Szabolcs államtitkár vezetésével a terület a Miniszterelnökséghez fog tartozni – közölte.

Az orvosok új szolgálati jogviszonyára vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta:

január 1-jét követően mindenki emelt béreket kap,

az új jogviszony elfogadására pedig március 1-ig van lehetőség. Hozzátette: ha valaki nem fogadja el az új jogviszonyt, akkor is emelt fizetést kap januárban és februárban.

A tervek szerint a Black Lives Matter (BLM) – mozgalomnak Ferencvárosban állítandó szobor ügyében a miniszter úgy fogalmazott: a BLM az Egyesült Államokban alapvetően egy rasszista mozgalom, amely nem ismeri el egyenjogúaknak a színesbőrűeket és a nem színesbőrűeket, ami minden normális, a 20. század mércéit elfogadó emberi jogi gondolkodással ellentétes.

Ezért nem az a rasszista, aki a BLM-mozgalomnak állítandó szobrot ellenzi, hanem az, aki szobrot állít

– fogalmazott.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanulmányi félévének érvénytelenítéséről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az Oktatási Hivatal már az erről szóló rendeletmódosítás előtt állást foglalt, miszerint nem ismerhető el az első félév az egyetemen.

A címlapfotó illusztráció.