×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyurcsány magának szánja a főszerepet a baloldali akciófilmben

 

Gyurcsány Ferenc már hat éve megmondta, hogy a teljes egységesülés lesz a baloldal sorsa, és a közös pártot ő fogja vezetni. „Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehoznunk” – adta ki a parancsot 2014-ben a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Bár a többi ellenzéki párt akkor még látszatra ellenkezett Gyurcsány parancsával, mára gyakorlatilag az egész baloldalt irányítása alá vonta – írta csütörtöki cikkében az Origo.

Bár az ellenzéki pártok – főleg a szocialisták – 2014-ben még látszatra nem fogadták jól Gyurcsány Ferenc felvetését, mára a náci elemeket felvonultató Jobbiktól az egykoron antigyurcsányista szocialistákon át a papíron az új politikai generációt képviselő Momentumig mindenki beállt mögé – még akkor is, ha néha megpróbálják eljátszani, hogy vitáik vannak.

Gyurcsány és felesége pedig hétről hétre, sőt, már szinte napról napra érzékeltetik, ők diktálnak a baloldalon – mutat rá az Origo.

Néhány hónappal a baloldal második kétharmados vereségét követően, 2014-ben Gyurcsány Ferenc egy fontos, ennek ellenére elfelejtett véleménycikket jelentett meg a Népszabadságban. Az Origo kiemeli, hogy az írás publikálásának idején a szétforgácsolt baloldal a választási sokk hatására atomjaira hullott. Gyakoriak voltak az üzengetések, a villongások, és a nyilvánosság előtti csatározások, ráadásul akkor még a Jobbik is a baloldali szövetségi rendszeren kívül helyezkedett el.

A DK elnöke ilyen körülmények között írta le először, hogy a baloldalnak egyesülnie kell – persze, az ő vezetése alatt.

„Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehoznunk” – fogalmazott Gyurcsány az „Angyalok és ördögök?” című írásában.

A pártelnök konkrét programként ebben a cikkében hirdette meg a baloldal egységesítését. „Együttműködés vagy politikai halál – ilyen egyszerű” – adta ki az utasítást Gyurcsány. Arra nem tért ki, hogy kinek szánta a vezérszerepet az összefogás élén, azonban aki ismeri, pontosan tudja, hogy magára gondolt.

Gyurcsány tehát már hat évvel ezelőtt megüzente, hogy a baloldal a kezei alatt fog egyesülni

– mutat rá elemzésében az Origo.

Bár a baloldal egyelőre még nem olvadt teljesen egybe, a pártok némileg megőrizték önállóságukat, a Gyurcsány által emlegetett pártunió – állandó pártközi egyeztetésekkel – lényegében megvalósult.

Tessék-lássék ellenzék

„Nem kérünk Gyurcsány visszatérési kísérletéből, az egységes demokrata pártból. A DK elnökének vezérelvű politikája kizárja, hogy modern, nemzeti elkötelezettségű baloldali politikát folytassanak” – reagált a DK-vezér felvetésére Tóbiás József akkori MSZP-elnök.

Gurmai Zita, az MSZP Nőtagozatának elnöke és Tóbiás József, az MSZP elnöke egy konferencián 2016. nyarán. A szocialisták a kezdeti vonakodás után beálltak a Gyurcsány Ferenc vezette DK mögé. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A Népszabadságnak nyilatkozva a szocialisták egyik vezetője

Gyurcsány politikáját karikírozva azt mondta, hogy „nem tetszik a meggyőződésem? Nem baj, van másik”.

Egy másik szocialista politikus pedig arról beszélt: eljött a pillanat, amikor „lerázhatják” magukról a Demokratikus Koalíciót és a hatalmi logika diktálta összefogáskényszert.

Azóta nagyot fordult a világ: a DK a baloldal legerősebb pártja lett, Gyurcsány Ferenc pedig uralma alá hajtotta az ellenzéki pártokat. A náci elemeket felvonultató Jobbiktól az egykoron antigyurcsányista szocialistákon át a papíron az új politikai generációt képviselő Momentumig mindenki bekullogott a terve mögé, és gyakorlatilag megvalósult az egyesülés. Az elmúlt napokban láttuk: bár a pártok néha még eljátsszák, hogy vannak viták köztük, valójában már rég Gyurcsány diktál – írja az Origo.

A címlapfotó illusztráció.