×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elindították a miniszterelnök-jelölti castingot az ellenzékiek

 

Hétfőn jelentették be a baloldali pártok, hogy legkésőbb 2021. október 23-án, az előválasztások lebonyolítása után megnevezik közös miniszterelnök-jelöltjüket és a 106 közös egyéni képviselőjelöltjüket is. Erről a Gyurcsány Ferenc vezette DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd adott ki közös közleményt.


Az ellenzéki oldalon elindították a miniszterelnök-jelölti castingot, várják a jelentkezőket. A legfrissebb közlésükben is csak annyi szerepel, hogy a jelöltjük vagy pártpolitikus, vagy párton kívüli, vagy veterán politikus lesz.

Ez pedig azt mutatja, hogy az ellenzék még egyáltalán nem tudja, kit szeretne indítani a következő választáson, hogy a jelölt milyen vízióval, jövőképpel, tervekkel rendelkezzen – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

Kiemelte, „az ellenzék mostani bejelentése nem tartalmazott semmiféle újdonságot, hiszen évek óta arról beszélnek, hogy a következő választáson közös jelöltet szeretnének indítani”.

Az elemző úgy látja, a mostani bejelentéssel

az ellenzékiek a figyelmet szeretnék elterelni arról, hogy a tárgyalásaik „lyukra futottak”, elakadtak, hiszen a legfontosabb kérdésekben (az egyéni listán kiket indítsanak, a választókörzetekben hogyan választják ki a jelölteket) még egyáltalán nem született döntés,

megállapodás.

Bár a papír sok mindent elbír, a szivárványkoalíció valószínűleg ebben a formában sem lesz hosszú életű, mert ennyire ellentétes ideológiákat valló pártok nem tudnak olyan értékeket, célokat, víziókat megfogalmazni, amelyek hosszú távon összetartanák az összefogást – mondta.

Hozzátette,

az MSZP, az LMP és a Jobbik már olyan gyenge, hogy a következő választáson önállóan már nem jutna be az Országgyűlésbe,

tehát nekik egyértelműen az a céljuk és érdekük, hogy legyen egy közös ellenzéki lista, egy közös miniszterelnök-jelölt. Azonban a Momentum esetében ez az érdek már nem ilyen egyértelmű, hiszen a DK-val azonos társadalmi támogatottsága van a pártnak.

A címlapfotó illusztráció.