×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Ha a baloldali pártok nem kamupártok, akkor megszavazzák az indítványt”

 

Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője a Ház szerdai ülésén azt mondta, a világjárvány közepén is fontos, hogy megőrizzék az ország működőképességét, illetve, hogy a parlament ülésezzen és folytassa a munkáját.

A kormány a módosítást a „kamupártokkal” szemben terjesztette elő, és ha az ellenzéki frakcióval rendelkező baloldali pártok nem kamupártok, akkor az indítványt meg kellene szavazniuk – fogalmazott. Hozzátette, a jogszabály benyújtásakor a baloldalon azonnal elindult a hangulatkeltés.

Országos listát csak az a párt állíthatna, ami legalább ötven egyéni jelöltet indít – emlékeztetett. „Hazugságkampány” folyik arról, hogy a javaslat közös listára kényszerítené a baloldali pártokat, ugyanis azok akár két külön listát is állíthatnak – hangsúlyozta.

A jogszabályt elemezve kiemelte, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény módosításának egyik célja, hogy a jelöltek csak egy településen és a település fekvése szerinti megyében fogadhassanak el jelölést.

Emellett senki ne lehessen egyszerre megyei listán jelölt és megyei jogú városban polgármesterjelölt – tette hozzá. A listás jelöltek képviselőjelölti mentelmi joga a választási eredmény jogerőre emelkedéséig tart – emlékeztetett. Arra is kitért, hogy a szavazás megismétlése esetén a szavazatszámláló bizottságot le lehet cserélni.

Az átjelentkezési kérelmek megérkezésének határideje négyről, kilenc napra emelkedik, a levélszavazás esetén pedig nem számít érvénytelenségi oknak, ha a választó a belső borítékot nem zárja le, vagy nem használja, de a külső boríték sértetlen – mutatott rá.

A szavazás titkosságát az sem sérti majd, ha a szavazólapot a választó magáncélra lefényképezi – hívta fel a figyelmet.

Vejkey Imre hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága januárban hozott ítéletet, amelyben a testület is kimondta, hogy ez a cselekedet nem sérti a választás tisztaságát. A KDNP frakciója támogatja a jogszabály elfogadását – mondta zárásként.