×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Nekünk minden élet számít, önöknek semmi sem drága

 

Nekünk minden élet számít, önöknek semmi sem drága – mondta az Országgyűlésben Orbán Viktor a baloldalnak az azonnali kérdésekre adott válaszában. A miniszterelnök kiemelte: a magyar kormány nyáron felkészítette az országot a védekezésre, és eddig is mindent megtett a védekezés érdekében, és ezután is mindent megtesz.

Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések órájában válaszolt a képviselők kérdéseire hétfőn az Országgyűlésben.

A jobbikos Jakab Péter kérdésére válaszolva azt mondta, hogy a kormány a nyári hónapokban az országot felkészítette a védekezésre. Így ma 78 kórház vesz részt a betegek ellátásában. Az intenzív ágyakon 582 beteg fekszik, és rendelkezésre áll háromszor ennyi intenzív ágy.

Hozzátette, mozgósították a medikushallgatókat, hatszáz diák dolgozik különféle területeken.

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta a Jobbik frakcióvezetőjének, hogy 14 429 beteg jut egymillió főre Magyarországon, miközben az EU átlaga több mint 20 ezer fő. A halálozások tekintetében is jobban állunk – hangsúlyozta.

Nekünk minden élet számít, miközben önnek úgy tűnik, semmi sem drága

– zárta szavait a kormányfő.

Az MSZP-s Gurmai Zita abortuszszabályozással kapcsolatos felvetésére válaszolva azt mondta, hogy a kormány nem készül az abortusztörvény szigorítására.

Orbán Viktor Vadai Ágnesnek arra válaszul, hogy hazugsággal vádolta a kormányt, azt mondta: van abban valami magabiztosan pikáns, hogy a DK képviselője beszél hazugságról, amikor pártjának elnöke, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédében azt mondta, hogy hazudtak délben és este is.

Az ország felkészült a járványra, és ha valaki a felkészültséget vonja kétségbe, akkor az az egészségügyi dolgozók felkészültségét is kétségbe vonja – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Vadai is megszavazta az orvosok és az ápolók egyhavi bérét.

Önök, amikor kormányon voltak, akkor tönkretették az egészségügyet, hatezer orvost elbocsátottak. Ezeket az intézkedéseket pedig ön is megszavazta.

Az LMP-s Csárdi Antalnak a pálinka áfáját érintő kérdésére azt válaszolta, hogy a pálinka a 27 százalékos körbe tartozik, és szerinte az alapvető élelmiszer körébe tartozik. Az élő sertés, a baromfihús, a tojás, a hal és a tej áfáját is 27-ről 5 százalékra csökkentette a kormány, de minden további csökkentés az ország teljesítményétől függ – mondta a kormányfő.

Ha azt akarjuk, hogy a jövedelmeken alacsony adó legyen, akkor a fogyasztási adóknak magasabbnak kell lenniük. példaként hozta fel, hogy „mind Svédországban, mind Németországban 30-40 százalékos az szja-kulcs, „ne kívánja, hogy nálunk is így legyen. Segítsen minket abban, hogy megőrizzük ezt a szintet” – tette hozzá.

Orbán Viktor a párbeszédes Tordai Bencének válaszolva azt mondta, hogy

nem tudja a kormány végrehajtani a Párbeszéd azon javaslatát, miszerint a nyugdíjasok ne szállhassanak fel a BKV-ra, ha az 500 méteres körzetükben van bolt.

A Párbeszéd javaslatáról azt mondta: „Az alapjövedelem arról szól, hogy a dolgozóktól elvesszük a pénzt, és azoknak adjuk, akik nem is akarnak, ilyet nem fogok támogatni.” 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar társadalom és gazdaságfilozófia azon az alapon áll, hogy megpróbálunk mindenkinek munkát adni, így a legnehezebb helyzetben élőknek is.

A munkára kell ösztönözni az embereket, míg az alapjövedelem arról szól, hogy mindenki otthon maradhat, és nem kell semmit sem csinálnia. Ma azért teljesít jobban Magyarország, mert nem segély-, hanem munkaalapú gazdaság van

– mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor Duró Dórának  azt válaszolta, mi az értelme az EU-nak? Az az értelme, hogy a társult nemzetek megmaradjanak, így addig van értelme, amíg a tagországok nemzeti jellege megmarad. Meg kell vívni a belső csatákat, de csak úgy legyünk benne, hogy a magyarok megmaradjanak. Most jó helyen vagyunk az EU-ban – mondta a kormányfő.

Orbán szólt arról is, hogy olyan propaganda alakult ki, mintha mi csak pénzt kapnánk, míg mások meg nem.

„Ez nem így van, sőt ha van igazán nettó nyertese az EU-nak, az Németország, pedig első látásra nettó befizetőnek tűnik”.

Orbán Viktor Duró Dórának adott viszonválaszában azt mondta, az európai uniós kérdésekről a magyar parlamentnek kell döntenie. 2028-ban Magyarország nettó befizető lehet az EU-ban. 5,7 milliárd euró ment el az országból, és ezzel szemben 4,2 milliárd euró érkezett az országba 2017-ben – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor Stummer Jánosnak (Jobbik) azt válaszolta, hogy nem segíti a védekezést, ha megtéveszti az embereket.

„A kormányt azzal vádolja, hogy nem készült fel, miközben 2019-ben 7 ezerrel több orvos dolgozott, mint 2010-ben.”

 Orbán elmondta,  felkészültek a második hullámra, és le is fogják győzni a vírust.

Magyar statisztikák nemcsak a konkrétan koronavírusban meghaltakat teszik közzé, hanem azokat is, akik szenvedtek ebben a betegségben. Mindennek oka, hogy az emberek minél teljesebb képet kapjanak – zárta a szavait.

Orbán Viktor Varga Lászlónak azt válaszolta, hogy mi az adócsökkentések pártján állunk, míg Önök az adónövelés pártján vannak.

„Ezt a vitát most nem lehet megoldani. Semmilyen miskolci beruházás nincs veszélyben, és most is folyamatban vannak fejlesztések, és minden fejlesztési forrást meg fognak kapni a miskolciak”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a cél az, hogy a közműszolgáltatások esetében azt szeretnék, ha az egész országban mindenhol ugyanannyi pénzt kelljen fizetni érte.

„Azonban míg az MSZP-kormány 220 milliárdot elvett az önkormányzatoktól, addig a mostani rendezte a több ezer milliárdos adósságukat ”.

Orbán Viktor miniszterelnök több kérdésre nem válaszol hétfőn.