„A brüsszeli fejekben lekapcsolták a villanyt”

 

A legízléstelenebb a csütörtöki brüsszeli döntésben, hogy a „magyar baloldal most örömtáncot jár” – reagált a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője a Facebook-oldalán arra, hogy az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az unió költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről.

Hidvéghi Balázs kiemelte: a magyar baloldal nem a járvány elleni védekezéssel foglalkozik, nem az számít neki, hogy hány ember hal meg akár a járványban, akár iszlamista terrortámadásban, neki mindez nem fontos.


Dobrev Klárától Donáth Annáig nekik csak egy a lényeg: gyűlölik Orbán Viktort” – fogalmazott a képviselő, hozzátéve: „bármit is gondoljanak valójában, tényleg úgy tűnik, hogy igaz a mondás: jobban gyűlölik Orbánt, mint amennyire szeretik a hazájukat.
A képviselő szerint a "brüsszeli fejekben lekapcsolták a villanyt”.

Kifejtette: egy világjárvány kellős közepén van a világ, mindennap emberek ezrei halnak meg, az európai gazdaságok nagy bajban vannak, most minden perc számít.

A lehető leggyorsabban kell jó döntéseket hozni. Ehhez képest az Európai Parlament számára az elmúlt három hétben az volt a legfontosabb, hogy az EU-s pénzeket a jogállamisághoz kössék – rótta fel. Felhívta a figyelmet, hogy a jogállamiságnak nincs általános definíciója.

A különböző nemzeti alkotmányok eltérő módon értelmezik. „Vagyis, ha ehhez a nem egyértelműen definiált fogalomhoz kötnék az uniós pénzek kifizetését, akkor az egyenlő lenne a politikai zsarolás intézményesítésével” – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs.

Hozzátette: az elmúlt években már próbálkoztak ezzel: ideológiai támadásokat jogi és jogállamisági kritikáknak álcáztak. Kiemelte: „holott valójában azért támadtak minket, mert merünk mást gondolni Európáról, nemzetről, keresztény hagyományról, migrációról, multikultiról, mint ők”.

Hidvéghi Balázs úgy értékelt: az állam- és kormányfők nyáron kötött megállapodásának megtorpedózása, amelyet most az Európai Parlament erőltet, hazárdjáték. Mindenki számára elfogadható megállapodás hiányában nem lesz uniós költségvetés, sem helyreállítási alap – mutatott rá.

A címlapfotó illusztráció.