×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Fidesz: Gyurcsányék még a járvány kapcsán is hazudnak reggel, délben meg este

 

A Demokratikus Koalíció azt állítja, hogy a kormány nem volt képes elegendő influenza elleni védőoltást beszerezni. A Fidesz szerint Gyurcsányék még a koronavírus-járvány kapcsán is hazudnak reggel, délben meg este, ugyanúgy, ahogy kormányzásuk alatt.

A DK egészségügyi szakpolitikusa szerdai, online sajtótájékoztatóján azt mondta: amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy valamennyi magyar állampolgár térítésmentesen hozzájuthat az influenza elleni védőoltáshoz, tisztában kellett lennie azzal, hogy annak ez évi gyártása már befejeződött Magyarországon, hiszen a vakcina gyártását általában júliusban vagy augusztus elején fejezik be, utána már csak az oltóanyag kiszerelése, engedélyeztetése és az egyéb papírmunkák vannak hátra.

Ha a kormány komolyan gondolta volna, hogy valamennyi magyar térítésmentesen hozzájuthat a védőoltáshoz, akkor ez ügyben még márciusban, áprilisban intézkednie kellett volna – jelentette ki Komáromi Zoltán.

A kabinet rengeteg konfliktust vitt le a háziorvosok szintjére azzal, hogy

gyakorlatilag felvásárolta az itthon még elérhető százezer ampulla négykomponensű oltást, és „olyan kommunikációba fogott, hogy ez a védőoltás mintha jobb lenne a háromkomponensűnél

– sérelmezte.

Rámutatott, emiatt a háziorvosoknak kell elmagyarázniuk a pácienseiknek, hogy mindkét oltóanyag ugyanolyan hatékony, a különbséget az jelenti, hogy a másfél és három év közötti gyermekeket csak a négykomponensűvel lehet beoltani.

Az, hogy mindenki számára ingyenessé tették a védőoltást, a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a háziorvosoknak kell balanszírozni,

hogy a valóban betegek megkapják a vakcinát, miközben nem küldhetik el a fiatalabb és egészségesebb embereket sem – folytatta.

Hozzátette, hogy amikor december elején a koronavírus mellett az influenza is elkezd majd terjedni, akkor rengeteg influenzást is el kell látni a kórházakban.

Komáromi Zoltán felhívta a figyelmet, hogy egy influenzával kombinált koronavírus-fertőzés sokkal veszélyesebb mindenki számára.

A nagyobbik kormánypárt arra reagált az MTI-nek szerdán küldött közleményében, hogy a DK azt állította, a kormány nem szerzett be elég influenza elleni védőoltást, az MSZP szerint pedig a kormány nem tett semmit a koronavírus-tesztelési kapacitás bővítése érdekében.

A Fidesz válaszában elképesztőnek nevezte, ahogy „a baloldal nap mint nap ontja magából az álhíreket és a hazugságokat”.

Miközben az egész ország a járvány elleni védekezéssel van elfoglalva,

a baloldaltól csak annyi telik, hogy kamuvideókat gyárt, „hazudik az influenza elleni oltásról, a tesztekről, az adatközlésről és mindenről” – fogalmaztak.

A Fidesz szerint a baloldal még ebben a nehéz helyzetben is a hatalmi játszmáival van elfoglalva, elutasítja a védekezést erősítő intézkedéseket, és egyfolytában támadja a védekezésben résztvevőket.

A címlapfotó illusztráció.