Az ellenzék számára a szemkilövés is belefér a demokráciába

 

Révész Máriusz szerint Varju László megjegyzése, miszerint 2006-ban, a Gyurcsány-kormány idején, demokrácia volt és nyugodtan lehetett tüntetni, egy óriási hazugság. Szerinte az, hogy fegyverekkel, könnygázzal, és viperákkal oszlatták a tömeget, nem azt jelenti, hogy nyugodtan lehet tüntetni, demonstrálni.

Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő máig nem emlékszik, mi is történt vele 2006. október 23-án. Az eseményeket csak a hozzátartozók és az ismerősök elmondása alapján sikerült rekonstruálnia.

Családjával ment a Fidesz rendezvényére, majd a nagygyűlés végén elindultak hazafelé. Ekkor hallottak arról, hogy a fővárosban több helyen is tüntetnek, a szülei is felhívták, hogy a rendőrök fegyverekkel oszlatják a tömeget. Feleségét és gyerekeit hazaküldte, majd elment a helyszínre, ott a rendőrökkel beszélt, majd berántották a tömegbe, és ütni verni kezdték, senki nem sietett a segítségére – mondta Révész Máriusz kormánybiztos a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.


Varju László ellenzéki politikus megjegyzése, miszerint 2006-ban, a Gyurcsány-kormány idején demokrácia volt és nyugodtan lehetett tüntetni, egy óriási hazugság

– mondta. Azt, hogy fegyverekkel, könnygázzal és viperákkal oszlatták a tömeget, Révész Máriusz szerint nem azt jelenti, hogy nyugodtan lehet demonstrálni.

Varju László kijelentése sokkal inkább a jelenlegi helyzetre igaz

– emelte ki. Napjainkban békésen lehet tüntetni akár a kormány ellen is, mert a rendőrök nem fognak erőszakot alkalmazni a felvonulókkal szemben.

Azt is elmondta, ma már addig jutottak, hogy a Pride-on felvonulók azért vannak felháborodva, mert sok rendőr kíséri őket, hogy ha kell meg tudják akadályozni a felvonulókra támadókat. Ez a Gyurcsány-korszakban egyáltalán nem így volt, szinte egyetlen Pride felvonulás sem zajlott le úgy, hogy ne történt volna valamilyen atrocitás.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.