×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Kínába, 2060-ba repül Áder Kék bolygója

 

Kék bolygó néven podcastot, rendszeresen jelentkező műsort indít Áder János. Az egyes epizódok a tervek szerint hétfőtől kéthetente jelennek meg. A köztársasági elnök a beszélgetésekben környezetről, vízről, klímáról kérdezi szakértő vendégeit. Az első adásban Kína karbon-semlegessége lesz a téma. A távol-keleti ország a világ legnagyobb károsanyag kibocsátója. Nemrég azt vállalták, hogy 2060-ra karbonsemlegessé válnak – hangzott el az M1 Híradójában.


Kína 2060-ra karbonsemleges lesz” – mondta a kínai elnök szeptember végén, az ENSZ virtuális közgyűlésén. Kína jelenleg a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátó országa, egymaga felelős a világ károsanyag-kibocsátásának negyedéért.

Sokak szerint ezért is volt meglepő Hszi Csin-ping bejelentése, aki arról beszélt: várhatóan már csak 2030-ig növekszik a szén-dioxid-termelésük, a csúcs után csökkenés jön és 2060-ra elérik, hogy az ország egyáltalán nem bocsát ki szén-dioxidot.

Éppen ez, vagyis Kína karbonsemlegessé válása lesz a témája a magyar köztársasági elnök hétfőn induló podcast sorozatának, amelynek címe: Kék bolygó, Áder János podcastja környezetről, vízről, klímáról. Az államfő ezekben a témákban kérdezi kéthetente szakértő vendégeit.

A mostani, első adás vendége Bartus Gábor környezetgazdász, aki szerint a kínai társadalom ott tart, hogy nem szenved hiányt semmiben, mindent előállít a maga számára. Közben azonban kezdik észre venni, hogy ennek az lett az ára, hogy súlyosan szennyezetté vált az ország levegője.

A köztársasági elnök ugyanakkor arra emékeztetett, hogy a kínai elnök bejelentése a karbonsemlegességről talán nem is akkora meglepetés, hiszen az ázsiai ország évek óta kiveszi a részét a fenntartható élet eszközeinek gyártásából. Áder János első podcastja a karbonsemlegességet kitűző Kínáról hétfőn 10 órától lesz elérhető az interneten.