×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Niedermüllernek és a baloldali vezetőknek is tudniuk kellett az áramlopásról

 

Fotó és videó is előkerült arról a számítógép-halmazról, amellyel a gyanú szerint a Demokratikus Kolíció egyik kerületi képviselője bitcoin, vagyis virtuális valuta bányászatban vett részt a VII. kerületi polgármesteri hivatalban. A rendőrség áramlopás miatt indított nyomozást, a képviselő kilépett a DK-ból. A politikai vita most már arról szól, hogy vajon Niedermüller Péter DK-s polgármester tudott-e arról, mi zajlik a hivatalban. És ha nem, miért nem? – hangzott el az M1 Híradójában.


Egy olyan felvételt tett közzé az Origo, amelyen egy a szokványos méretű asztali számítógépnél jóval nagyobb eszköz látható működés közben. A portál azt állítja, ez az a gép, amellyel a Gyurcsány-pártból azóta kilépett Borka-Szász Tamás ipari mennyiségű áramot lopott az erzsébetvárosi önkormányzat hálózatáról azért, hogy bitcoint bányásszon.

A botrány múlt pénteken robbant, amikor rendőrök lepték el a VII. kerületi polgármesteri hivatalt. A Nemezeti Nyomozó Iroda munkatársai több számítógépet is lefoglaltak. Az Országos Rendőr-főkapitányság az M1 kérdésére akkor azt közölte, ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

Beszédes viszont, hogy nem sokkal az ügy kirobbanása után,

a DK-s Borka-Szász Tamás lemondott képviselői mandátumáról és kilépett a Gyurcsány Ferenc vezette pártból is.

A kerület volt fideszes alpolgármestere, Bajkai István az M1-nek azt mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy senki nem vette észre ezt a gépet a hivatalban, hiszen amellett, hogy hangos, ontja magából a forróságot. A volt alpolgármester szerint Niedermüller Péter polgármesternek és a baloldali vezetőknek is tudniuk kellett a DK-s képviselő áramlopásáról.

Niedermüller Péter eddig nem nyilatkozott az ügyben. A közösségi oldalán már beszédesebb volt. Pénteken azt írta: alig kap levegőt, és ordítani tudna. Majd felteszi a kérdést: „mi az öreg ördögnek kell ilyen baromságot csinálni?

Az áramlopási ügy téma volt az erzsébetvárosi önkormányzat szerdai testületi ülésén is. Részben azért, mert a Fidelitas elektromos hosszabbítókat adott át a baloldali képviselőknek. Részben pedig azért, mert a kerület kormánypárti képivselője,

Vattamány Zsolt több kérdést is feltett Niedermüller Péternek az ügyben.

Niedermüller Péter nem válaszolt az újságírói kérdésekre sem. Sietve távozott a testületi ülés után. Az M1 az ügyben kereste az Erzsébetvárosi Önkormányzatot. Szerették volna megtudni, pontosan milyen eszközök voltak Borka-Szász Tamás hivatali irodájában és ezeket ki szerezte be, költöttek-e rájuk közpénzt és milyen szoftverek futottak rajtuk?

Azt is szerették volna megtudni, a hivatal dolgozói gondozták-e ezeket az eszközöket? És vajon kiszivároghatott-e közérdekű adat az Erzsébetvárosi Önkormányzattól? Az adásig az M1 Híradója nem kapott választ.