×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tíz éve fennálló trendbe illeszkedik az orvosok mostani béremelése

 

Soha nem látott mértékű fizetésemelésről döntött a Parlament. Három év alatt a négyszeresére, akár 2,4 millió forintra nőhet a legtapasztaltabb szakorvosok bére.

Emlékezetes napja lett október 6-a hazai gyógyítóellátás történetének. Százhatvanöt igen és nulla nem szavazat mellett az Országgyűlés megszavazta azt az egészségügyi jogviszonyokról szóló törvényjavaslatot, amely az elmúlt évtizedek legnagyobb orvosi béremelését teszi lehetővé.

A döntés előzményeként Orbán Viktor, miniszterelnök október 3-án találkozott a Magyar Orvosi Kamara vezetőivel és bejelentette, hogy támogatja az általuk régóta szorgalmazott béremelést, különös tekintettel a vírushelyzet kihívásaira.

„Ezt az emberfeletti munkát a mostani bérszínvonal mellett aligha tudják teljesíteni az orvosaink. Összefogásra van szükség. Ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében egy áttörő erejű javulást kell elérnünk” – fogalmazott a miniszterelnök.


2023-ig három lépcsőben emelik az orvosok bérét. Egy kezdő orvos 2021-ben bruttó 481.000 forintot, 2022-ben bruttó 619.000 forintot kap kézhez, 2023-tól pedig bruttó 687.000 forintra emelkedik a fizetése.

A gyógyító szakemberek díjazása a pályán eltöltött gyakorlati idővel arányosan nő.

Egy 41 év tapasztalattal rendelkező orvos bére 2021-ben bruttó 1,6 millió, 2022-ben bruttó 2,1 millió, 2023-ban pedig bruttó 2,4 millió forintra nő. A szakértő szerint nem előzmény nélküli az Orbán-kormány történetében az orvosi fizetések rendezése.

„Ahhoz képest, hogy 2003 és 2010 között lényegében az inflációt sem érte el az orvosi béreknek az emelése, ahhoz képest 2010 után ez folyamatosan egy fontos és fejlesztett terület volt. 2012-ben is, de 2016-tól gyakorlatilag évente azt láthatjuk, hogy 10 százalék körül vagy 10 százalék fölött volt az orvosi bérek emelése, és ebbe a trendbe illeszkedik bele a mostani folyamat, amit láthatunk” – mondta Sebestyén Géza, közgazdász az M1 Summa című műsorában.

A kormány bízik abban, hogy a jövő január 1-jétől átlagosan 125 százalékos orvosi béremelés hatására több szakember is visszatér külföldről. Sebestyén Géza azt mondja: „ez lehetséges, mert az orvosi bérek közelíteni fogják az osztrák béreket, és meghaladják például a portugált”.

A jogszabály a béremelés mellett több összeférhetetlenségi szabályt is tartalmaz az orvosokra nézve. Így például a jövőben egy állami ellátásban dolgozó doktor csak előzetes engedéllyel vállalhat magánpraxist. Kiszelly Zoltán, politológus szerint mindez megakadályozza a visszaéléseket.

„Ilyen az állami betegeknek a magánegészségügybe rendelése, amikor az orvos az állami egészségügyben halássza az ügyfeleket, és tereli át őket a magánrendelésébe. Ilyen az, amikor állami intézményekben magán gyógyszergyáraknak a kísérleteit végzik, vagy valamilyen kutatást végeznek állami eszközökön, aminek a hasznát privát módon csapolják le” – említette példaként a politológus.

A törvény büntethetővé teszi a hálapénzt, ami a KSH becslése szerint eléri az évi 40 milliárd forintot.

A hazai egészségügyben több évtizede jelen lévő borítékokat úgy mellőznék, hogy 1 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető az, aki jogtalan előnyt ad vagy ígér az egészségügyi ellátás során.

Kiszelly Zoltán szerint mindez erkölcsi megújulást hozhat magával. „Ha minden orvos fizetésemelést kap, az is, aki nem részesül a hálapénzben, több orvos lesz az egészségügyi reform mellett, egy új, átlátható, tiszta rendszer mellett, mint az a kevés orvos, aki a mostani rendszernek a haszonélvezője” – fejtette ki.

A kormány az orvosok mellett az ápolók fizetését is növelni fogja.

Idén novemberben 20, 2022 januárjában további 30 százalékos béremelést kapnak az ápolók. Mindez azt jelenti, hogy ebben a kormányzati ciklusban 72 százalékkal emelkedik a szakorvosokat segítő személyzet bére is.