×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elbukott az ellenzéki szivárványkoalíció

 

Koncz Zsófia, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte az időközi országgyűlési választást Borsodban.Az ellenzéki összefogás elbukott, az emberek nem kértek a baloldalból.

Koncz Zsófia, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte az időközi országgyűlési választást Borsodban. Több mint 99 százalékos feldolgozottság után a Fidesz jelöltje 50,87 százalékkal vezet, a baloldal jelöltjének 45,9 százaléka van.

 Mindez azt mutatja, hogy megbukott az ellenzéki szivárványkoalíció.

Az eredmény egyértelműen azt mutatja, hogy Borsodban elbukott az ellenzéki összefogás, az emberek nem kértek a baloldalból. Bíró László, az ellenzéki képviselőjelölt korábban „Judapestnek” titulálta a fővárost, a romákat pedig Sztojkáknak nevezte, akiktől szerinte meg kell védeni Magyarországot. Bíró szombati kampányában személyesen vett részt a főpolgármester, Karácsony Gergely, aki azt mondta: mindezek ellenére hitelesnek tartja a jelöltet.

Nem csodaszer az ellenzéki összefogás

A kormánypártoknak továbbra is kétharmados többségük van az Országgyűlésben, így Magyarország a jövőben is példa nélküli politikai stabilitással rendelkezik majd, ami jelentős versenyelőnyt jelent a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – derül ki Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének írásából. Az elemző szerint nem csodaszer az ellenzéki összefogás, az elvtelen hatalomtechnikai alku elbukott.
A mostani szerencsi időközi mellett már a pár héttel ezelőtti mohácsi időközi választás, illetve számos közvélemény-kutatás is azt jelezte, hogy a baloldal az összefogással nem tud további szavazókat megszólítani, sőt több esetben néhány százalékponttal rosszabb eredményt ért el, mint amennyit az egyes pártok külön-külön korábban szereztek.

A szavazólapokon – sorsolás alapján – a következő sorrendben szerepeltek a jelöltek: Bíró László (Párbeszéd–MSZP–DK–Momentum–LMP), Váradi Gábor (független), Koncz Zsófia (Fidesz–KDNP), Sóváriné Bukta Erika (Demokrata Párt), Tóth Ádám (független).

A választókerületben mintegy 77 700-an jogosultak szavazásra, közülük 50-en átjelentkezéssel szavaztak, vagyis ők nem a lakóhelyükön, hanem a választókerület egy másik településén adhatták le voksukat. A választókerület 42 településén 110 szavazókört alakítottak ki.

Tizennégy választópolgár jelentkezett külképviseleti szavazásra, ők hét nagykövetségen, konzulátuson szavazhattak. A külképviseleteken szavazók voksait tartalmazó urnákat hazaszállítják, és a kijelölt szavazókörben számolják majd össze, a vasárnap leadott szavazatok közé keverve.

Orbán Viktor gratulált Koncz Zsófiának

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán gratulált Koncz Zsófiának, aki a Fidesz–KDNP jelöltjeként megnyerte a borsodi időközi országgyűlési választást vasárnap.

KDNP: A teljes baloldali ellenzék összefogása sem képes a választópolgárok megvezetésére

Koncz Zsófia, a Fidesz–KDNP jelöltje vasárnapi győzelmével is bebizonyította, hogy a teljes baloldali ellenzék összefogása sem képes a választópolgárok megvezetésére – fogalmazott Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője közleményében.

„Az emberek jól látták, hogy a közelmúltban még antiszemita kijelentéseket tevő, gyanús cégügyletekbe keveredő jobbikos jelölt nem lehet Szerencs országgyűlési képviselője” – hangsúlyozta Simicskó István. A politikus gratulált Koncz Zsófiának, aki a tragikus hirtelenséggel elhunyt édesapja, Koncz Ferenc nyomdokaiba lép országgyűlési képviselőként.

A választást azért írták ki a tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben, mert júliusban motorbalesetben elhunyt a térség 2018-ban megválasztott képviselője, Koncz Ferenc (Fidesz).