A baloldal egyszer már tönkretette az egészségügyet, és megalázóan alacsony bérért dolgoztatták az orvosokat

 

Az orvosok béremeléséről szóló törvényt egyhangúlag elfogadta az Országgyűlés, a képviselők igennel szavaztak. A parlamenti vitában a szavazás előtt, illetve az elmúlt napokban több ellenzéki képviselő is bírálta a javaslatot. A baloldali pártok több ágazatban, több dolgozónak, gyorsabban és több pénzt adnának. A Fidesz szerint ugyanez a baloldal egyszer már tönkretette az egészségügyet, és megalázóan alacsony bérért dolgoztatták az orvosokat – hangzott el az M1 Híradójában.

A második Gyurcsány-kormány 2007. február 15-én vezette be a vizitdíjat, és az egészségügy szinte minden területéhez igyekezett hozzányúlni, ebbe a körbe tartozott még a kórházi napidíj rendszerének bevezetése is.

Az akkori MSZP–SZDSZ-koalíció azt remélte, hogy az így keletkezett többletbevételek 30 százalékát az orvosok és egészségügyi szolgáltatók bérének növelésére tudják fordítani. A 2008. március 9-én megtartott népszavazás („szociális népszavazás”) kötelezte a parlamentet és a kormányt az intézkedés eltörlésére.


Az Origo arra emlékeztet, hogy

ugyanebben az évben döntött a második Gyurcsány-kormány a 13. havi bér elvételéről is, ami érintette az egészségügyi dolgozókat is.

A hírportál felsorolja azokat a képviselőket, akik akkor és ma is országgyűlési, valamint EP-képviselők vagy önkormányzati vezetők voltak. A lap megjegyzi, hogy közöttük feltűnően sok a most már DK-s politikus.

Az Orbán-kormány orvosbéremelést rögzítő egészségügyi törvényjavaslata kapcsán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere expozéjában úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány idején összefogásra van szükség.

Ennek része pedig az orvosbérek nagyarányú rendezése. Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka arra emlékeztetett: a kormány 2010 óta következetes lépésekkel segíti az egészségügy talpra állítását, aminek fontos mérföldköve a béremelés.

A baloldali pártok ezúttal végül együtt szavaztak a kormánypártokkal.

A szavazást megelőző vitában azonban azért aggódtak, hogy a javaslat nem minden egészségügyi dolgozó helyzetét rendezi, csak az orvosokét. Ezt tette a jobbikos Lukács György, és hasonló véleményen volt a DK-s Varga Zoltán is. Az állította: a kormány hamiskártyásként viselkedik.

Az MSZP helytelenítette, hogy rapid módon tárgyalja a javaslatot az Országgyűlés, az LMP pedig épp az elmúlt évek késlekedését kifogásolta. A Párbeszéd szintén azt hangsúlyozta, hogy nemcsak az orvosokat kell elismerni.

„A háziorvosokra vonatkozó szabályozást is el fog fogadni a kormány, és az a jelenleginél kedvezőbb bérekre ad majd lehetőséget”

– jelezte a vitában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.