×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

V. Naszályi: A Biodómot le kellene bombázni!

 

A Lánchíd épül, a Biodómot pedig le kellene bombázni – ezt mondta a párbeszédes V. Naszályi Márta arra az újságírói kérdésre, hogy miért maradtak félbe a budapesti beruházások. A főváros a Lánchíd felújítását először forráshiányra, később szabálytalan közbeszerzésre hivatkozva halasztotta el – hangzott el az M1 Híradójában.

Budapest egyik központi Duna-hídján folyamatos a forgalom, pedig a szerkezet rekonstrukciója szakértők szerint halaszthatatlan lenne.

Bár a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat év eleje óta ígérgeti, hogy megkezdi a munkálatokat,

hónapokig nem írták ki a felújításhoz szükséges közbeszerzést.

A főpolgármester először arra hivatkozott, hogy a munkálatokra nincs elegendő fedezet.

Később mégis elismerte: pénz van, csak szabályos tartalmú közbeszerzést nem sikerült kiírni, több mint fél év késlekedés után sem. A munkálatokhoz így Karácsony Gergelyék azóta sem kezdtek hozzá.

Ahogy a szintén budapesti fenntartású Fővárosi Állat-és Növénykertbe tervezett Biodóm befejezéséhez sem. Az Európa egyik legnagyszabásúbb fedett parkjának tervezett építményt azért kellett félbe hagyni, mert az önkormányzat itt is forráshiányra hivatkozott.

A Biodómot szerintem egyébként le kéne bombázni úgy, ahogy van, mert egy elhibázott konstrukció

– mondta Naszályi.

Karácsony Gergely párttársa szerdán ezekkel a szavakkal adott betekintést a baloldali vezetés városépítő politikájába, amikor a Pesti TV riportere arról kérdezte, miért állnak a budapesti fejlesztések. Az első kerületet polgármesterként irányító V. Naszályi Márta azt állította, hogy a Lánchíd épül, de a Biodómmal más terveik vannak.

V. Naszályi Márta mondatát rekordsebességgel le is tagadta,

amikor a riporter azzal szembesítette, hogy a fővárost utoljára a második világháborúban bombázták.

Az Állatkertbe tervezett biodómot még az intézmény korábbi igazgatója, Persányi Miklós indította el.

A volt SZDSZ-es politikust 2007-ben a Demszky Gábor irányította városvezetés nevezte ki az intézmény élére, a pozícióért pedig Persányi Miklós a Gyurcsány-kormány környezetvédelmi miniszteri posztját hagyta ott.

A Biodómot vezetése alatt, az Állatkert saját ötlete alapján 2018-ban kezdték építeni, amihez a kormány a kezdetektől több milliárdos támogatást biztosított.

A teljes egészében fővárosi fenntartású intézmény alig egy évvel később már árnövekedésre hivatkozott, és még több pénzt kért a projektre.

Végül az összesen 45 milliárdos állami támogatás és a Vidámpark 6,5 hektáros átadott területe sem volt elég. Karácsony Gergely tavaly decemberben bejelentette, hogy még 20 milliárd forint hiányzik. A fővárosi beruházást az önkormányzat azóta sem fejezte be, Persányi Miklós pedig márciusban lemondott az állatkert éléről.

A címlapfotó illusztráció.