×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ki lett a győztes? - Garázsvita Varga Judit és Donáth Anna között

 

A jogállamiság és a Vera Jourová által Magyarország ellen indított támadás volt az egyik fő téma az igazságügyi miniszter és a Momentum EP-képviselőjének tegnapi vitáján. Amikor Donáth Anna arról beszélt, hogy szerinte Magyarországon nincs demokrácia, Varga Judit miniszter azt mondta: igazi balos, kommunista tempó, hogy konkrétumok helyett ellenőrizhetetlen általánosságokkal vádolják Magyarországot. Az Origo beszámolója szerint egyébként Varga Judit miniszter lesöpörte Donáth Annát a vitán – hangzott el az M1 Híradójában.

A koronavírus-járvány miatt elmaradt Tranzit rendezvénysorozatot pótló Garázsvitán kedd este Varga Judit igazságügyi miniszter alaposan felülmúlta vitapartnerét, Donáth Annát, a Momentum európai parlamenti képviselőjét.

Vera Jourová átlépte a vörös vonalat, ezért kell távoznia tisztségéből – reagált a jogállamiság témakörét érintő kérdésre Varga Judit. Az igazságügyi tárca vezetője ezzel a Magyarországot ért támadásra reagált, amit egy lapinterjúban az Európai Bizottság cseh alelnöke fogalmazott meg. Vera Jourová ebben beteg demokráciának nevezte Magyarországot.

Donáth Anna, aki pártjában a jogállamisági ügyekkel foglalkozik – így jó kapcsolatban áll Vera Jourovával – azzal érvelt,

szerinte nem pontosan idézték a cseh politikus nyilatkozatát.


Varga Judit kifogásolta, hogy a Donáth Anna által dicsért Vera Jourová minden uniós jogállamisági jelentés előtt manipulatív módon szivárogtat. A beszélgetésben az igazságügyi miniszter megkérdezte, hogyan tud szövetségre lépni a Momentum Gyurcsány Ferenccel és a DK-val.

Pont a Momentumtól nem tartom helyénvalónak a kioktatást jogállamiságból, hiszen egy olyan pártszövetségre lépnek a győzelem érdekében egy olyan emberrel, aki 2006-ban tényleg rendszerszintű problémákat okozott Magyarországon, és akkor érdekes módon mélyen hallgattak az európai intézmények

 

– mondta Varga.

A Momentum 2006-ban még nem létezett, és akkor nem a jelenlegi összetételű Európai Bizottság és Európai Parlament (EP) volt Brüsszelben – válaszolta a baloldali párt EP-képviselője.

Donáth Anna arra érdemben nem válaszolt, hogy most miért lépnek együttműködésre a rendőri brutalitásnak akkor teret adó Gyurcsány Ferenccel. Helyette arról beszélt, hogy szerinte ma Magyarországon nincs jogállam és demokrácia.

Varga Judit erre konkrétumokat kért a Momentum politikusától. Az igazságügyi miniszter hozzátette,

igazi balos, kommunista tempó, hogy konkrétumok helyett ellenőrizhetetlen általánosságokkal vádolják Magyarországot.

Varga Judit azt mondta: a Momentum EP-képviselőinek is a magyar emberek érdekeiért kellene küzdenie az Európai Unióban.

A címlapfotó illusztráció.