Karácsony szerint Bíró László ugyan jobbikos, antiszemita és cigányellenes, mégis rá kell szavazni

 

Vállalhatatlannak tartja Kovács László, az MSZP volt elnöke, hogy a jobbikos Bíró Lászlót támogatja a baloldal a borsodi időközi választáson. Kovács László úgy fogalmazott az M1-nek: olyat ne támogasson az MSZP, akinek antiszemita kirohanásai voltak. Az ellenzéki jelölt korábban például gúnyosan Judapestnek nevezte Budapestet, és voltak más, zsidóellenes kijelentései is. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ennek ellenére rá kell szavazni – közölte az M1 Híradója.


A balliberális politikusok közül Kunhalmi Ágnes, az MSZP frissen megválasztott társelnöke állt ki elsőként egy videóüzenetben az antiszemita és rasszista nézeteiről elhíresült szerencsi képviselőjelölt mellett.


A jobbikos politikust tiszaújvárosi kampányeseményére a szocialisták frontembere személyesen kísérte el, többször együtt is fotózkodtak. A párt korábbi elnöke ugyanakkor nem tud azonosulni a jelölt személyével. Kovács László az M1-nek azt mondta: a szocialistáknak nem lenne szabad támogatnia Bíró Lászlót, mert az árt az MSZP megítélésének.

A hétvégén Karácsony Gergely is beszállt a borsodi időközi képviselő-választás kampányába. A Budapestet Judapestnek nevező Bíró Lászlót a főpolgármester „ugyan jobbikos”-nak titulálta, a választóktól mégis támogatást kért a baloldal közös jelöltjére az október 11-ei választáson.

Az elsősorban baloldalról megfogalmazódó kritikák miatt pénteken bocsánatot kért Bíró László az ATV műsorában. A borsodi jelölt ugyanakkor azt állította: a Fidesz és a KDNP iránti gyűlölete erősítette fel benne az antiszemita és rasszista gondolatokat. Ezért becsmérelte kommentjeiben a zsidó embereket és a cigányságot.

Bíró László kirekesztő és zsidóellenes kijelentéseit nem lehet felülírni egy bocsánatkéréssel” – ez a véleménye Köves Slomónak. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbija az M1-nek azt mondta: a baloldal a jobbikos jelölt indításával a rasszizmust és az antiszemitizmust legitimálja.

Gyurcsány Ferenc nemrég mégis megbocsátó volt Bíró Lászlóval szemben. A DK elnöke közölte: ahhoz, hogy 2022-ben hatalomra kerülhessenek, kell a Jobbik, Bíró László miatt pedig nem akarja feláldozni ezt a jövőt.

Úgy tűnik akkor sem, ha a baloldal szerencsi jelöltjéről egyre többen állítják: strómanok segítségével döntötte be a Hegyalja Mix Szociális Szövetkezetet, és egykori alkalmazottait sem fizette ki.

Bíró László azt állítja: hatalmas veszteségekkel szállt ki a varrodából, és ő nem menekülni akart a helyzetből, hanem munkahelyet teremteni. Hangsúlyozta azt is, az embereket kifizette. Maguk az érintettek viszont másképp emlékeztek erre az időszakra a Hír TV kamerája előtt.

A kormánypártok korábban úgy nyilatkoztak a baloldali jelöltről, hogy Bíró László megválasztása esetén nem munkahelyeket teremtene, hanem tönkretenné azokat.