×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Benyújtotta az ingyenes tesztelésről szóló népszavazási javaslatát a DK

 

A Demokratikus Koalíció (DK) benyújtotta a Nemzeti Választási Irodának (NVI) azt a népszavazási kezdeményezését, amely Magyarországon mindenki számára ingyenessé tenné a koronavírus-tesztet.

A DK pártigazgatója csütörtöki budapesti, az NVI épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a járvány második hullámánál tart, napról napra egyre több a fertőzött és az elhunyt. Jelenleg nincs fontosabb annál, mint megtudni, hogy kik a fertőzöttek, ezt pedig nem lehet másképp, mint hogy „tesztelünk, tesztelünk, tesztelünk” – jelentette ki Sebián-Petrovszki László.

A képviselő úgy fogalmazott: az országban több millió teszt van, de azokat „elzárva tartják”. A vizsgálatot húszezer forintért lehet elvégeztetni, miközben „az adóforintjainkból, a tb-járulékunkból ezt már többszörösen kifizettük az elmúlt években” – közölte.

A pártigazgató a benyújtás előtt felolvasta a kérdést, amelynek pontos szövege: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az állam biztosítson a tömeges megbetegedést okozó Covid-19 fertőzés miatt térítésmentes SARS-CoV2 PCR-tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgár részére?”

A népszavazás egy társadalomért aggódó kezdeményezés

A sajtótájékoztatón kérdezték, hogy a népszavazás egy társadalomért aggódó kezdeményezés, vagy politikai húzás. Sebián-Petrovszki László azt felelte, a DK és a többi ellenzéki párt már hetek óta minden lehetséges úton követeli a tesztek ingyenessé tételét és ennek újabb eszköze a népszavazási kezdeményezés.

Azt a kérdést is nekiszegezték, hogy az uniós tagállamok Magyarországon tartózkodó polgárait miért részesítenék ingyenes tesztelésben? A politikus leszögezte, hogy a járvány számára sincsenek határok, ezért nem számít, hogy egy magyar állampolgár, vagy egy turista, esetleg egy itt élő külföldi fertőződött meg. Kiemelte, az uniós jog alapján sem lehet különbséget tenni a tagországok polgárai között.

Arról is kérdezték, hogy miért kell a tünetmentes embereket is teszteltetni, amikor a háziorvos már egy tünet jelentkezése után kérheti a vizsgálat elvégzését. A politikus közkeletű tévedésnek nevezte, hogy az nem fertőz, akinek nincsenek tünetei.

Ezért tesztelni akkor is kell, ha valaki nem érzi magát fertőzőnek – szögezte le. Kiemelte, a WHO pontosan azt mondja, hogy tesztelni kell, de „Magyarország meg nem ezt csinálja, miközben több millió teszt itt van az országban”.

Azzal is szembesítették, hogy Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodavezetője júliusban az első hullám tapasztalatairól azt mondta, hogy Magyarország rendkívül jól teljesített a járvány elleni védekezésben.

Sebián-Petrovszki László azt felelte, hogy amikor kedden a parlamentben beszélt a népszavazási kezdeményezésükről, akkor Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is azt felelte neki, hogy a WHO magyar irodavezetője szerint elég koronavírus-tesztet végez el Magyarország.

A DK-s politikus közölte: az államtitkár akkor téves adatokat sorolt fel, „olyan adatokat próbált összehasonlítani, a WHO-adatokat a magyarországi adatokkal, amelyek nem összehasonlíthatóak”.

Nincs olyan adat, amely azt mutatná, hogy Magyarország jól kezeli a válságot, nincs olyan adat, amely azt mutatná, hogy Magyarország kifelé jönne a második hullámból – jelentette ki a képviselő.

Fidesz: A baloldal a kamuhírek után kamunépszavazást akar

A Fidesz szerint a baloldal „a Gyurcsány-párttal az élen kamuhírek után most kamunépszavazást akar”.

A pártszerint a baloldal is pontosan tudja, hogy ha a tesztelést háziorvos, kórház vagy hatóság rendeli el protokoll alapján, akkor továbbra sem kell majd fizetni érte.

Eddig több mint 650 ezer PCR-vizsgálatot végeztek el a laboratóriumok nemzetközi szabványok alapján, ezek elsöprő többsége teljesen ingyenes volt, az állam költségére – közölték.

A Fidesz közleményében azt is írta: úgy látszik, „a baloldal nem tud leállni”, ott folytatják, ahol a járvány első hullámakor abbahagyták.
Továbbra sem akarnak részt venni a vírus elleni nemzeti összefogásban, inkább a védekezés akadályozásával, a járványügyi és egészségügyi szakemberek támadásával vannak elfoglalva.

„A Gyurcsány által vezetett baloldalnak most is a politikai haszonszerzés az első” – fogalmaztak.